home > koncert > ALBERT LEE + HOGAN'S HEROES, TOMISLAV GOLUBAN, 22.III 2011., Boogaloo, Zagreb

kontakt | search |

ALBERT LEE + HOGAN'S HEROES, TOMISLAV GOLUBAN, 22.III 2011., Boogaloo, Zagreb

Da pripada u sam svjetski gitaristički vrh, to se zna. No, glavne kvalitete Alberta Leeja nisu majstorsko vladanje tehnikom, ogromno znanje i iskustvo.

Svirka je počela s pola sata zakašnjenja. Lee i prateći bend imali su u dolasku problema sa zrakoplovom, a oprema sa slovenskom carinom.

Iako se na pozornici trebao pojaviti jedan od najvećih živućih gitarista, Boogaloo je bio, na žalost, tek nešto više od napola pun.

Za dostojan uvod u nastup glavne zvijezde večeri pobrinuo se domaći blues usnoharmonikaš Tomislav Goluban.
[ Albert Lee ]

Albert Lee   © Siro

Pokazao se kao dobar izbor za zagrijavanje, iako s country glazbom nema gotovo nikakvih dodirnih točaka. Zanimljiv lik, zabavan kao one man band. I dobar, dobar svirač. Jedan od onih koji u svirci daju maksimum, bez obzira na okolnosti.

Svirao je usnjake, mijenjajući ih gotovo za svaku pjesmu, i pjevao topćući ritam nogom po stejdžu.

Zvučao je vrlo dobro. Autentično, baš kako zamišljam bluesere iz vremena prije elektrike. U izvedbi se osjetila sigurnost, samouvjerenost i strast, a blues bećarci koje je u mikrofon režao glasom hrapavim kao da ne jede ništa osim brusnog papira su baš fora. Polusatni set autorskog materijala bio je dovoljan da poželim čuti ga ponovno, solo ili s bendom.

A onda je na scenu stupio Mr. Telecaster.
[ Albert Lee ]

Albert Lee   © Siro

Nisam naročiti ljubitelj countryja. Priznajem mu mjesto i zasluge u nastanku i razvoju rock'n'rolla, da je imao kvalitetnih autora i uradaka, ali kao glazbeni žanr me nikad nije oduševljavao.

Iznimka su instrumentalisti. Slušate li gitaristu kako dobro praši country, možete se s priličnom sigurnošću kladiti da s jednakom lakoćom može odsvirati gotovo bilo što.

A Albert Lee u tom je firtlu svijeta glazbe klasa za sebe.

Kad bi ga samo gledali, teško bi stekli dojam da svjedočite bilo čemu posebnom. Da nije te einstenovske sijede kose, Lee se izgledom i nastupom ni po čemu ne bi izdvajao od članova svog pratećeg benda. Svi zajedno imaju valjda više od 300 godina i lako bi ih se moglo zamisliti u jednom od onih umirovljeničkih domova na Floridi, kakve viđamo u američkim filmovima.

Ali, kako djedice praše...

Hogan's Heroes zvuče kao bend kojeg ništa pod kapom nebeskom ne može iznenaditi. Godine iskustva i zajedničkog rada daju njihovom nastupu privid nonšalantne opuštenosti i lakoće, gotovo zaigranosti.

No, riječ je o čvrstoj, kompaktnoj, uigranoj skupini vrsnih muzičara, koja bez srama - a vjerojatno i bez puno pripreme - može bez problema pratiti bilo koje veliko ime bluesa, rocka ili countryja.

Svi su bili podjednako dobri, ali ipak ću izdvojiti šefa orkestra Gerryja Hogana, koji je pasažima na pedal steel gitari u više navrata ravnopravno parirao Leeju.

Što nije bilo lako, nimalo. Da pripada u sam svjetski gitaristički vrh, to se zna. No, glavne kvalitete Alberta Leeja nisu majstorsko vladanje tehnikom, ogromno znanje i iskustvo. Ne, ne, ne. Puno više su me se dojmili gušt s kojim je svirao i potpuni izostanak napuhanog ega, tako često prisutnog kod gitarskih heroja.
[ Albert Lee ]

Albert Lee   © Siro

Ne sjećam se da sam ikad imao priliku vidjeti tako besprijekornog gitaristu kako se tako samozatajno uklapa u prateći bend kako bi i drugi došli do izražaja. Uz takav osjećaj za mjeru, melodiju i međuigru, uopće me ne čudi što ga toliko zvijezda rado poziva na suradnju.

Zagrebačka publika dočekala ga je toplo i srdačno, a on je uzvratio dvosatnom svirkom (uključujući i bis) kojoj ne samo što se nema što prigovoriti, već se nadam da nećemo opet morati dugo čekati na Leejevo ponovno gostovanje u glavnom gradu. I zbog nas koji smo bili i zbog svih onih koji su taj utorak odlučili potrošiti na nešto manje vrijedno.

siro // 28/03/2011

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*