home > koncert > SUHO GRLO NOS & RUIZ @ Kugla, Koprivnica, 30/03/2012

kontakt | search |

SUHO GRLO NOS & RUIZ @ Kugla, Koprivnica, 30/03/2012

Ruiz su u petak nastupili u Kugli no ne kao glavne zvijezde večeri. Tu ulogu preuzeli su Suho Grlo Nos kojima je ovo bilo premijerno klupsko predstavljanje novog album ''Manifest Gluposti'' i to na domaćem terenu. Njima je to bila posebna večer a bila je bogme i meni jer u tom prostoru na nekom koncertu nisam bio sigurno barem 4 ili 5 godina i baš sam nabrijan krenuo u taj pohod. Dodatno me veselilo to što ću oba benda u živo gledati prvi puta i to što su Ruiz i SGN redom kupili sve bolje i bolje kritike u nazad par godina njihovog postojanja.

Dolazak pred Kuglu popratila je scena specifična za njezinu kvazi terasu u vrijeme nekog koncerta i nije se mijenjala zadnjih barem petnaestak ili više godina a to me stvarno razveselilo. Vani je sve vrvilo od mladih pankera, metalaca i razne alternativne ekipe koja je cugala svoje bambuse, kupljene parama koje su zajedno skupili na hrpu kako bi čim bolje omastili brk. Baš onakvih malih čudovišta kakvo sam bio i ja kad sam počeo obilaziti takve događaje i pokupio bolest koje se ne mogu, niti želim riješiti.

Unutra ipak malo starija ekipa a Ruiz su se tad, po mojoj procjeni oko pola 11, taman spremali izaći na binu. Kako sam spomenuo, nisam ih nikad gledao live no preslušao sam njihov zadnji album i znao sam što očekivati. Nažalost, počeli su svirati kad je dobar dio ekipe još bio vani pa je uvertira u večer počela mlako, unatoč energiji koju je Ruiz sposoban pružiti. Male mušice oko zvuka također su popratile početak no vjerojatno zato jer nisu imali svog tonca a imaju zvuk koji zahtjeva dobro uho za mix pultom, no to se kasnije sredilo. Njima je ovo bilo prvo koprivničko gostovanje i spremali su se odraditi ga na što bolji mogući način.
[ Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Ono što sviraju puno više smisla ima kad se sluša live mada im se zvuk naspram snimke gotovo ne razlikuje. No to nije nikakav minus ili nešto negativno jer prepoznatljiv garažni zvuk imaju u obije solucije samo ono čega nema na snimci a ima na koncertu je energija i buka koja kad je glasna, govori puno konkretnije, ozbiljnije i bolje a od takve kombinacije se na mjestu nikako ne stoji. Djeluju slično onom spotu Fat Boy Slima kad bradati debeljko u svojoj drvenoj kolibi stavi kasetu u plejer i od te glazbe cijeli grad popizdi. Imaju taj specifični reski zvuk gitare i basa po kojem su prepoznatljivi i meni tad pomalo slični na Queens of the stone age. Sječam se kad je Pedja sa nama podijelio svoje dojmove sa njihovog koncerta održanog u Ksetu prošle godine i napomenuo kako je vjerojatno pogledao najbolji klupski nastup 2011-te. Bilo mi je jasno zbog čega je to rekao.
[ Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Sa šogorom sam raspravljao kako se njemu ne sviđa hrapao/krešteći vokal i zvuči mu na Franca Ferdinanda kojeg ne voli, no oboje smo se ipak složili da praše žestoko. Njemu se posebno bio svidio basista no meni je ipak bila draža njihova kompletna zvučna slika. Makar im komunikacija s publikom i nije bila neka koju bih posebno napomenuo, očito su zainteresirali raju koja ih je (ako se dobro sjećam) zvala na bis a sumnjam da ih je više od trećine okupljenih ikad prije slušalo. Sve u svemu, SGN nisu mogli pronaći bolji bend za zagrijavanje i makar bi redoslijed u zg-u zasigurno bio obrnut, Ruiz su na kraju napomenuli kako im je kao gostima večeras časti bila svirati.
[ Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Ruiz @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Došlo je vrijeme za promjenu na bini i sva se raja izvana preselila unutar kluba. Na zvučnike je prašila Nirvana i čekalo se još samo da se domaći heroji uštekaju na pojačala i da drugi dio tuluma službeno počne. Kratko predstavljanje i krenuli su sa pjesmom "Guru" sa novog albuma i sve to na sveopće veselje okupljenih. Vjerujem da, za razliku od Ruiza, većina okupljenih ovaj bend nije gledala prvi puta a vidlo se i to da se sa dobrim dijelom okupljenih bend dobro poznaje.
[ Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Meni su bili sasvim novi i valjalo je dobro promotriti kako dišu. Stilski mi se Ruiz osobno puno više sviđa, no, SGN su održali nastup kojim su opravdali ulogu "hedlajnera". Osim što su sve stvari odsvirali bez greške, imali su, barem naspram benda prije njih, superioran nastup sa preko dvadeset stvari na set listi. Izuzev mjuze, imaju totalno otkačeni i energični performans.
[ Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Bruno na gitari i mikrofonu se sav previja, skače s gitarom i maše glavom kao da svira neki opaki metal a ipak to je samo mješavina punk-pop-rocka, dok Grobenski na basu ima one rokerske motove, sviranje u nekom polu spiganom čučećem stavu, mašući svojim basom u svim smjerovima. Publika je bila luda, od stejđ-dajvinga, poganja, pjevanja u sav glas, a čak si je i je(a)dan klinac, skočivši sa bine, totalno razbio glavu i izašao van sav krvav.
[ Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012 ]

Suho Grlo Nos @ Kugla, kc, 30/03/2012   © mario m.

Redale su se stvari sa njihova oba album a nove su se pjevale skupa sa publikom. To samo govori da su domestico fanovi prije koncerta sve marljivo prostudirali. Uz Overflow, čiji se utjecaj jasno osjeti u njihovom zvuku, na pravom su putu da zasviraju i na pozornicama van naše granice i ako sa ovolko volje i energije nastave, to će nadam se biti veoma izgledan scenarij. Nakon bisa i liste koju su si postavili kao zadatak, odlaze i oni, no kako Kugla uskoro slavi deset godina postojanja, zasvirat će opet kroz malo više od mjesec dana i dijeliti pozornicu s puno poznatijim imenima. A do slijedećeg ovako dobrog koncerta, adio kc.

mario m. // 02/04/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*