home > koncert > Shearwater @ Menza pri koritu, Ljubljana 12/04/12

kontakt | search |

Shearwater @ Menza pri koritu, Ljubljana 12/04/12

Nekoć side projekt Willa Sheffa i Jonathana Meiburga, članova Okkervil River, odlaskom Sheffa, koji se odlučio skroz posvetiti matičnom bendu, Shearwater su s vremenom evoluirali u folk rock band barokne raskoši čiju okosnicu čini ekspresivan operetski Meiburgov bariton. Iako s zavidnom brojkom od sedam albuma iza sebe, uvijek su ostali po strani veće popularnosti, možda i zbog svojeg grandiozno-artističkog, melankoličnog i pomalo mračnog zvuka, posebno izraženog na tzv. "otočkoj trilogiji" - tri albuma koja su i zvučno i tematski činila koncept inspiriran ornitologijom, životom ptica i romantično-lutalačkim prirodom života.
[ Jonathan Meiburg (Shearwater) ]

Jonathan Meiburg (Shearwater)   © krešo

Izdavši ove godine osmi album, "Animal Joy", Shearwater su se odmaknuli od melankoličnog zvuka prethodna tri konceptualna albuma, i učinili ga vedrijim i rockerskijim, poput ode iskonskim nagonima i radosti "rock" življenja. Unatoč personalnim i stilskim modifikacijama, glavna figura i okosnica banda još uvijek je Johnatan Meiburg, a u svrhu zaokreta u zvuku, za ovu je turneju okupio kolege muzičare iz Austina u punokrvni "rock outfit" s dvije gitare, bas gitarom, klavijaturama i bubnjem. Izostali su harfa i mnoštvo perkusija, a s njima i Kimberly Burke i Thor Harris, inače stalni članovi banda u njegovim prijašnjim inkranacijama. Novi album, prijemčiviji širem krugu publike, donio je i širu turneju kojom ga promoviraju, a koja je obuhvatila i mnoga mjesta na kojima do sada još nisu bili. Prilika da ih pogledamo pružila se ovog četvrtka u Ljubljani, gdje su nastupali u Menzi pri koritu, klubu u sklopu skvota u Metelkovoj. Maleni klub bio je potpuno ispunjen, a publiku je činilo, uz slovenske hipstere, mnoštvo stranaca, čime se pokazala internacionalnost i multikulturalnost europske Ljubljane.
[ Julie Doiron ]

Julie Doiron   © krešo

Prije Shearwater nastupila je Julie Doiron, kanadska glazbenica s dvadesetgodišnjim iskustvom, kojeg je stjecala s psihodeličnim bendom Eric's Trip, iz prve polovice devedesetih, te kasnijim solo radom. Djetinja dragost i šarm bili su glavna odlika njenog kratkog i zbunjenog nastupa. Poput kakvog siročeta, Julie je na pozornicu izašla s gitarom i odjevena u neuglednu izgužvanu haljinicu, tajice i starke, te je izgledala kao da se netom probudila, a takav joj je bio i nastup. Štoviše, cijelo vrijeme se ispričavala, kao da nikad prije nije nastupala i ne zna što joj je činiti. Zbunjeno, uspavano i pomalo neurotično, izvela je nekoliko kantautorskih pjesama, da bi joj se kasnije pridružili članovi Shearwatera, te nas zajedno prodrmali i izveli nekoliko alter rock stvari s naglašenim prizvukom devedesetih. Ovo je bilo dodatno začinjeno obradom "Shady Lane" Pavementa, za koje nam je Julie djetinjom razdraganošću priznala kako su joj jedan od najvećih uzora.
[ Julie - starke ]

Julie - starke   © krešo

Nakon kraće pauze, na pozornicu izlazi Jonathan Meiburg i započinje klavirski uvod u "Snow Leopard", dok se ostali članovi banda smještaju za svoje instrumente. Njegov strastveni bariton s prizvukom starine i teatralnosti, izaziva udivljenje i plijeni pažnju. Naglašena dramatičnost ovog uvoda i cijele pjesme uvodi nas u svijet Shearwatera: svijet zimske bajke i osjećaja izolacije, dodatno dočaran instrumentalnim zazivanjem kaosa. Iako ovakav uvod daje uvid u prijašnju inkarnaciju benda, Jonathan uzima gitaru, zamjenjuje mjesto s klavijaturistom, te zauzevši središnju poziciju na pozornici koncert ubacuje u višu brzinu. Veseli šekspirijanski ugođaj na "Animal life" započinje niz u kojem je bend izveo gotovo cijeli novi album. Unatoč konciznijem i manje eteričnom nastupu od onog kojeg sam priželjkivao, Meiburgov vokal je netaknut i zadržava prepoznatljivu sveprožimajuću i proganjajuću kvalitetu, dok se izdiže iznad vrhunske usviranosti ostalih članova benda. Upinjući se na prste, svojim glasom autoritativno kida tišinu u komadiće, prodirući do svakog zakutka kluba.
[ Jonathan Meiburg (Shearwater) ]

Jonathan Meiburg (Shearwater)   © krešo

Ova rokerska inkarnacija Shearwater za novog slušatelja definitivno ne djeluje kao bend sklon konceptualnim albumima i "trilogijama" o ornitologiji; prosječno trajanje pjesama od 3 minute, pankerski ekonomično sažima emotivni raspon svake stvari od uvoda do koncentrirane eksplozije. Savršen zvuk u Menzi, vjerno prenosi skladbe u obliku u kakvom ih pamtimo s albuma: "You as you were" prenosi neobuzdani osjećaj sreće i otvorene ceste, a "Insolence" završava psihodeličnim solažama uz dramatične breakove ispunjene samo Meiburgovim povicima. Igra svjetala u svrhu je dočaravanja atmosfere, pa je u uvodnom dijelu "Insolence" reflektor usmjeren na bubnjara dok proizvodi prijeteće udarce, a kasnija eksplozija melodije i Jonathanovog vokala praćena je i eksplozijom svjetla. Novo-romantičarski zvuk klavira u "Open your houses" nas nosi u osamdesete i zaziva sličnost s Talk Talk (koji svojom kasnijom eksperimentalnom post rockerskom fazom djeluju kao velik utjecaj na zvuk Shearwatera). "Pushing the river" ponudila je progresivnu strukturu nalik kroćenju divlje životinje, s teškim ritmom bubnjeva i bučnim mikrofoničnim jam-om u završnom dijelu - koji je lako mogao završiti potpunim raspadom - ali je ostao vrlo skoncetriran i kontroliran. Ovo je jedna od dvije stvari koje su uživo nadrasle svoju studijsku verziju i prometnule se u skriveni biser. Druga nam je donijela jedan od emotivno najnadahnutijih trenutaka večeri - završna "Star of age", koja se svojom ekspanzivnom dramatičnošću nametnula kao pjesma o svim rastancima i dugom sjećanju, te tako savršeno privela kraju prvi dio koncerta. Žmarci koje je izazvala učinili su da se unatoč sjetnosti osjetimo kao u domu daleko od doma. Između čak deset stvari s zadnjeg albuma smjestile su se i dvije starije, u novim inačicama. "Rooks", vjerojatno najveći hit iz prethodne faze karijere koji je izazvao i najviše odobravanja u publici, u kojem je ženske vokale zamijenila solaža na gitari, te "Leviathan, bound", koju su malčice pojeli mikorfonija i slide u ovom bučnijem izdanju.
[ Jonathan u elementu ]

Jonathan u elementu   © krešo

Produženi bis započeo je Meiburg solo izvedbom "Hail, Mary" s albuma "Palo Santo", pri čemu smo opet uživali u izražajnosti njegovog vokala. Povratak ostatka banda donosi energični niz: "Landscape at speed", "White waves", te na kraju obradu "These days" R.E.M.-a. Cijela večer tako završava odavanjem počasti veličinama indie rocka osamdesetih i devedesetih, a koji su snažno utjecali na indie scenu kakvu poznajemo danas.

S obzirom da sam fan banda u njegovoj dosadašnjoj mračnijoj, folk i eksperimentalnijoj inkarnaciji, pomalo s žaljenjem sam prihvatio što istu neću i čuti, no u 90 minuta koje su ovakvi Shearwater isporučili nije bilo mjesta žaljenju - samo zadovoljstvo i sreća zbog viđenog/odslušanog/proživljenog.
[ Shearwater i Soundcloud ]

Shearwater i Soundcloud   © krešo

bir // 14/04/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*