home > koncert > Kyuss Lives! + Stonebride @ Tvornica Kulture, Zagreb, 30/05/12

kontakt | search |

Kyuss Lives! + Stonebride @ Tvornica Kulture, Zagreb, 30/05/12

Stonebride sam gledao jednom, na koncertu u Medici, ne znam više kad je to bilo, ali znam da im je to bio prvi koncert na njihovoj Europskoj turneji. I tada su bili spori, spori onako kako to samo Electric Wizard ili OM mogu biti, ali ipak ne toliko mračni. Sad su mi bili nekako bolji ali imao bih jednu zamjerku. Momci predobro sviraju i ne libe se to pokazati. Zvuči glupavo kad se pročita, ali ja mislim da dugačkim solažama stvarno nije mjesto u stoner rocku. Za mene je to uvijek bila atmosferična, ambijentalna niskotonska rock buka koja fino vozi kad se fino naduvaš.
[ kyuss lives ]

kyuss lives   © edi

Stonebride u nekim trenucima prestaju biti to, a postaju bend koji odlično svira, pa onda napuštaju okvire naduvanog stonerskog benda i postaju bend koji baca zanimljive solaže i prijelaze na štetu dobre pjesme. Možda to i nije toliki problem nekom drugom koliki je meni, jer taman kad me pjesma krene voziti, oni ubace neku gitarsku ili ritmičnu eskapadu koju bi očekivao od kakvog metal benda negoli stonera i onda se pogubim pa moram naprezati mozak u želji da uhvatim novi dio. To što ne volim bendove koji tehniciraju ne znači da ne volim Stonebride, volim, još itekako, ali kako svaki šupak ima stav, pa tako i ja, draže bi mi bilo da pojednostave stvari nego da kompliciraju. Ili bolje, neka ga kompliciraju ali nek to rade s distorzijom a manje s ritmovima. Solo gitara je bila na odličnom putu u nekoliko trenutaka kad je gitarista cijedio dušu iz pedale.
[ kyuss lives ]

kyuss lives   © edi

A Kyuss, uf, ti Kyussi. Valjda su me Sleep razmazili odličnim koncertom pa sad očekujem od svakog stonera da bude barem približno takav. A možda sam se pretvorio u kenjkavog koncertnog freaka koji se više ne može jednostavno napiti na koncertu i skakati kao sav normalni pijani svijet, već mora gledati svaki tehnički detalj kojeg normalni pijani svijet ne bi ni u ludilu primjetio? A možda su i Kyussi prestari? Ipak je to bend koji je snimio pet albuma do sredine devedesetih i u vrijeme dok je živio nije niti prismrdio blizu Hrvatskoj. Njihov utjecaj je nemjerljiv. Izmislili su čitav jedan žanr koji su tek poslije njihovog raspada prozvali stoner rock i koji će kasnije svirati još mnogi. Ali prije toga, Kyuss je bio još jedan metal bend i bio je na dnevnoj (noćnoj) listi Pištine Metal Manije na Z3 sa spotovima "Green Machine" i "Demon Cleaner", u ona zla ratna doba. Zato, bio sam poprilično zabezeknut prosjekom godina pijane publike. Čovjek ne očekuje ekskurziju trećeg ce iza svojih leđa, konstantne povike "onak' halo!" i "JEIIJAA", te poganje na "Space Cadet" na koju valjda samo pijani srednjoškolac može pogati. Očekivao sam prosjek od trideset i nešto, ili nešto oko toga, ali svakako ne srednju školu.
[ kyuss lives ]

kyuss lives   © edi

Dobro, i šta reći za Kyuss Lives? Pa kad maknemo svu euforiju izazvanu činjenicom da konačno vidim Kyuss uživo, radi se zapravo o korektno odrađenom koncertu starih kuka, ali ništa više od toga. Sve pjesme su bile odsvirane bez greške (eto, tu sad dolazi ono proseravanje o tehničkim detaljima), "Gardenia" je bila čak ponešto produžena, ali i dalje dobra, "Hurricane" (koja je čak našla svoje mjesto u igri Need for Speed Carbon") također, a o "Whitewater", koju smo dočekali na kraju drugog bisa, tek ne bih trošio riječi. I kad bih zatvorio oči, pukao bi me flash da sam negdje u devedesetima i da sam na tulumu u DVD-u (dobrovoljno vatrogasno društvo, ne nosač zvuka) gdje DJ pušta Kyusse na najjače i svi se bacaju kao da im je to zadnji tulum u životu. A kad bih otvorio oči, vratio bih se u ovo vrijeme i vidio da to sviraju ljudi koji su nekad bili Kyuss i da im je od svega onoga što su imali ostalo samo sviračko umijeće. Energija, žar i "drive" kako bi to rekli Amerikanci, je odavno izblijedio. Od Johna Garcije bih očekivao, s obzirom na gromoglasne reakcije publike da kaže nešto više od "We really appreciate it" tokom čitavog koncerta.
[ kyuss lives ]

kyuss lives   © edi

Ili ja to samo serendam, pa odbijam prihvatiti da se ovdje radi o drugom bendu koji s Kyussom ima veze samo utoliko što sviraju njihove pjesme i to što su samo bubnjar i pjevač iz stare postave? Ako je tako, onda sam gledao korektan nastup najboljeg Kyuss cover benda, i pogao sa srednjoškolcima. Nije loše za srijedu navečer.

djole // 04/06/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*