home > koncert > DEPECHE MODE @ Arena, Zagreb, 23/05/2013

kontakt | search |

DEPECHE MODE @ Arena, Zagreb, 23/05/2013

"Everybody loves Dave"

Zagrebački Memento

U pričama iz davnina navijek je poznat podatak da zlatne ribice ispunjavaju tri želje. Slično je izgleda i s grupom Depeche Mode, ovaj elektro-pop band je u zadnjoj dekadi četvrti put došao u Zagreb, ali ovaj put nisu do kraja ispunili želje zagrebačkim gledateljima. Pogotovo onima koji imaju memento zadnjih koncerata negdje u glavi, i zato što su koncerti u Domu Sportova i prvi u Areni gotovo antologijski.
Je li bilo preoptimistično očekivati da će DM napuniti Maksimir? Moje subjektivno razmišljanje je sljedeće: svakako je bilo preoptimistično, jer oni iza sebe nemaju odličan album, a pozne godine su ukrale dio čarolije na svima osim na Daveu.

David Callcott alias Dave Gahan

Especially one sinoć je bio pjevač grupe (uz ispriku Martin Goreu) rodom iz Essexa ,49-godišnji Dave Gahan. Za razliku od ostatka banda koji je uvijek bio samozatajan, Dave je uvijek bio virtuoz na sceni,
kamere i fotoaparati su voljeli njegov gard prokletnika,te goli torzo u stilu Iggy Popa,ali na jedan "devil" način. Ako ste ikad zamišljali kako bi vanzemaljac izgledao u ljudskom obličju-definitivno je to "look like Mr.Christopher Walken". A kako bi vrag izgledao u ljudskom obličju?-kao kockar koji uzima dušu,na čijem se licu i tijelu očitava sva slojevitost i poročnost ljudskog roda sklonog porocima,ukrašavanju tijela kao simbolu svih ljudskih katarzi, ožiljcima uslijed raznih borbi , pokušaja samoubojstva, raka.

Prepoznajete tko sve to ima, himself Mr.Dave Gahan naravno. I kada je on osjetio na koncertu da je ostatak ekipe došao odigrati na gostujućem terenu na neriješeno, on je morao intervenirati. U zadnjih pola sata i na bisu je dobio nevjerojatnu energiju koja je prštala Arenom potpomognuta i uz velike hitove izveo čaroliju da jedan ipak prosječan koncert završi euforijom i velikim pljeskom especially za njega. Tu se vidi razlika između dobrih pjevača i prave pop ikone s rock energijom. Dave Gahan je autentičan lik ,nema klonova,ima emociju koja je karakteristična i koja je prepoznata kao i prvi put kada je došao na audiciju za pjevača grupe Depeche Mode i interpretirao pjesmu David Bowiea "Heroes" tako energično i posebno ,da je istog trenutka audicija za novog pjevača bila završena.

Enjoy The Silence

Upravo ovaj song Enjoy The Silence je zagrebački koncert tri pjesme prije kraja koncerta i bis-a odveo u viši stadij.Dotada je bio samo "Enjoy The Silence". Do ovog trenutka su svi članovi DM-a , bili samo korektni,dakle sterilni,a koncert predvidiv. Nisu ih izvukli niti stari hitovi :Walking In My Shoes", "Black Celebration" i "A Pain That I'm Used To ,koji su ih blago digli iznad prosjeka, a skladbe "Soothe My Soul", "Angel", "Heaven" i "Should Be Higher s novog albuma "Delta Machine " nisu još sjele slušačima,i taj dio je bio bez pravog feelinga publike.

Dave-ova katarza

I tada slijedi furiozni bis i kao da kreće emocionalno pročišćenje banda ,shvaćaju gdje su i ulaze bez kompromisa dalje u muzičku borbu sa songom "Personal Jesus" koja publici stavlja i počinje glancati ružičaste naočale u odličan nastavak koncerta. Slijedi stabilna stvar "Goodbye" . Na songu "Just Can't Get Enough" vraćaju se stare emocije 80-tih i electro sounda,a na pjesmi "I Feel You" erotičnost i ritmičnost je dovela da neki parovi plešu u vilinskom odrazu kao da vode ljubav stopljeni zvukovima DM-a. Ta nezaustavljiva serija koja je krenula na bisu sa songovima "Just Can't Get Enough", "I Feel You" i "Never Let Me Down Again" kada publika pada u delirij,emocionalne maske banda padaju jer dotada nije 100% ušao u priču zvanu koncert. Te zagrebačke publike koja se nije pustila u njihove neiskrene ralje do zadnjih pola sata kada su ipak osjetili iskrenu emociju. Tada dolazi do Bolerovskog završetka u kojem band ostaje bez daha, a publika znojna i ponizna na koljenima s ipak velikim respekto, jer DM ne dolaze bas svaki dan u Zagreb i to ne treba podcijeniti bez obzira na slabiji dan.

Depeche Mode kao brand zvan čežnja

Depeche Mode kao novovalni predvodnik electro-popa je u 80-tim u Zagrebu imao jako puno obožavatelja.To je bilo vrijeme najveće slave banda kada su se gutali njihovi songovi kod posebnih ljudi koji su imali i šminkersku,ali i crnu dušu. Sofisticirani zvuk koji je dirao njihovu dušu je do albuma Violator kultnost pretvorio u masovni pop band s lijepom poviješću.Tada su Depechovci otplovili u nekakve masovnije i manje romantičarske vode. Zato njihov dolazak u Zagreb za malo stariju generaciju 35-45 godišnjake ima status banda koji budi posebnu emociju, i vidimo ih posebnijim nego što jesu.
Oni su jedan buket starih old fashion ruža ,čija je najljepša ruža-crna i ona sjaji u mraku svjetskih dvorana, a on se zove Dave Gahan.

Goldie Klass &

bubimirka // 24/05/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*