home > koncert > KURT VILE & THE VIOLATORS, Tvornica (ZG), 20.6.2013

kontakt | search |

KURT VILE & THE VIOLATORS, Tvornica (ZG), 20.6.2013

Popriličan hype oko Kurt Vile-a i njegovog posljednjeg albuma "Wakin' on a pretty Daze" dobro je napunio pregrađeni veliki pogon Tvornice Kulture. Iako se možda očekivalo nešto više ljudi ... ali očito sveopća kriza čini svoje. Isto tako je sigurno i ovaj lipanj, koji je bogat odličnim koncertima i festivalima natjerao potencijalnu publiku da bira i stavlja prioritete na koncerte koje bi valjalo posjetiti. E ... hebi ga ... nije dobro ni ovak dok kvalitetnih svirki ima ne pregršt, jer su se i meni "fircigeru" natiskali u par dana koncerti MBV, PIL-a i KV-a, a nije dobro ni onak kad se mjesecima čeka na neki relevantni koncert.
Na simpatičnu LOVELY QUINCES smo nakon svih putešestvija i peripetija ovog prevrućeg dana uspjeli zakasniti. Taman smo ušli i počeli raspakiravati foto-opremu kad se pozdravila s publikom i otišla sa stage-a. Posipavam se pepelom. No, prema reakciji publike, koju smo još uhvatili nakon njezinog nastupa, mora da je bilo vrlo dobro.
[ KURT VILE ]

KURT VILE   © Kruno Sudec

Kurt Vile i njegovi Violatorsi su nas dosta dugo stavili na stand-by i koncert je u dobro prozračenom klubu počeo tek nešto prije 23.00 h. No, to bi bila i jedina zamjerka za ovu večer.
Već prvim taktovima naslovne pjesme posljednjeg albuma sve je sjelo na mjesto. Bio je "Pretty Day", zvuk je bio odličan i Kurt je očito bio dobre volje te vidljivo "nabrijan" na svirku. Sad neznam da li je njegovo cupkanje i trzanje bilo uzrokovano tremom i uzbuđenjem ili konzervom energetskog pića koja mu je stalno bila pri ruci. Očito mu i treba dodatne energije jer, kako smo poslije saznali iz razgovora s gitaristom Violatorsa Jesse-om, iza njih je na ovoj turneji podosta koncerata, a kako su trenutno vrlo tražena roba, bukirani su skroz do proljeća 2014 godine.
[ KURT VILE ]

KURT VILE   © Kruno Sudec

Svirka se nastavlja s onim bržim stvarima s novog albuma poput "Was all Talk" i "KV Crimes" da bi prvo malo smirenje došlo u vidu pjesme "On Tour", jedne od favorita s albuma "Smoke Ring for My Halo". Slijede "Shame Chamber" i "Girl called Alex", ponajbolje stvari s novog albuma pa do "Ghost Town" s prethodnog, koja je sa svojim quiet/loud prijelazima od akustike do električne buke bila jedan od vrhunaca koncerta.
Općenito mi se nekako nametnuo zaključak da su novije pjesme uživo zvučalo nešto blaže dok su starije u nešto izmijenjenim aranžmanima zvučale dosta žešće. Zanimljivo je i to da su pjesme koje su odsvirane bez basa i s tri gitare zvučale žešće i prljavije.
[ KURT VILE ]

KURT VILE   © Kruno Sudec

Nakon žestokog i bučnog krešenda "Ghost Town-a", Violatorsi odlaz na "čik-pauzu" a Kurt ostaje sam na stage-u odsviravši i "odmumljajući" nam u svom stilu prekrasnu laganicu "Snowflakes are dancing" . Band se ponovo ukopčava i za kraj uskače na "Freak Train" koja je uz nešto elektronike, repetitivnog bubnja, buke i izživljavanje na efektima i saksofonu (!!!) bila čisti "kraut-rock". Bio je to savršeni kraj za koncert koji je počeo s čistom americanom a završio na sasvim drugom kraju svijeta.
No, tu nije bio kraj jer je publika, naravno, tražila bis na koji se vratila polovica ekipe i počastila nas još s nekoliko laganijih pjesama među kojima je bila i jedna od Kurtovih najpoznatijih - "Baby's Arms".
[ KURT VILE ]

KURT VILE   © Kruno Sudec

Nakon koncerta Kurt i bend su se kod merchandise-štanda slikali s fanovima, potpisivali karte, postere, cd-ove i vinile te obećali da se vraćaju čim uzmognu. Valjalo je biti te večeri u Tvornici jer mislim da smo vidjeli recentan band u naponu snage i u pravo vrijeme. Slijedeći puta bi Tvornica mogla biti već i bez pregrade.

le figuar de kranque // 27/06/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*