home > koncert > Good Vibrations - Anesthesia & Sufosia - srijeda 23.10.2013. Vintage Industrial Bar, dio 1.

kontakt | search |

Good Vibrations - Anesthesia & Sufosia - srijeda 23.10.2013. Vintage Industrial Bar, dio 1.

"Frend of Mine" ... o da, potpisujem odmah da budem njihov prijatelj!

Sinoćnje izdanje Good Vibrations-a još jednom me je osupnulo i premašilo sva moja očekivanja. Vrhovne glave GV-a (Perica&Branimir) stvorili su očito dobitnu kombinaciju koja redom pobire uspjeh za uspjehom. Jer ovakve večeri kao što je sinoćnja dugo se pamte. Glazbeni portali i hard rock/metal forumi zadnjih mjeseci pune se brojnim pozitivnim kritikama na GV, a nakon ovog koncerta mislim da će kulminirati posebno zbog benda Anesthesia čiji se koncert s nestrpljenjem očekivao. Vlada neko sveopće oduševljenje "povratom" thrash metal koncertnih događanja na domaćoj sceni. Ja zapravo ne bih izjavila "dobri stari thrash metal vratio se na velika vrata" kako bi to možda neki drugi rekli...on je cijelo vrijeme tu. Malo istupi u prednji plan, pa se vrati u sjenu i tako naizmjenice - ali uvijek živi. Baš kao i Anesthesia čije dugogodišnje stanke od javnih nastupa nisu bend bacile u zaborav a pogotovo ne taj specifičan sirovi thrash metal 90-tih. Sjećate li se Metalmanije? Onda znate o čemu pričam. Ljudi su gladni tog sound-a....i te tadašnje (romantično ću se izraziti) nepatvorenosti/iskrenosti... i kada bih vam mogla prenijeti riječima ono što sam vidjela u očima publike sinoć ja više ne bih bila izvjestitelj ovog portala nego bih pisala romane.
[ anesthesia ]

anesthesia   © marko plečko

O Anesthesiji smatram da ne trebam puno govoriti. Svi oni koji se vole smatrati metalcima trebali bi znati ponešto o njihovoj povijesti. Ali za one malo sitnijih godina ili su sjedili na ušima ponovit ću lekciju u crticama.
Anesthesia je thrash metal bend osnovan još davne 1988g. (1987g.). Iste godine objavljuju i svoj prvi demo 'Iza zida.' Na njemu su sve pjesme otpjevane na hrvatskom, za razliku od sljedećih albuma, koji su na engleskom.

Osnovani su na isti način na koji i većina tadašnjih bendova: "dobro, ajmo nešto svirat,... koliko nas ima? 4! Super...šta'š ti svirat?...i onda napikiraju instrument kako se kome sprdne.." Kose su već poprilično duge, tucet "must vizit" koncerata iza njih kao i turneja "Master of Puppets" i sl. Euforija i entuzijazam usijani. Zvjezdice u očima i ogromna glad za uspjehom. Poznato? Bend čine, u neizmjenjenoj postavi (vrlo neobično za pojmit): Tomislav Vučetić - bass,vocals(back), Thomas Balaž - bubnjevi, Vedran Kralj - vocals, Danijel Danči Ivančev - gitara, i Mario Fabrio.
[ anesthesia ]

anesthesia   © marko plečko

Harali su hrvatskom metal scenom 90-tih. Ja sam tada bila balavica od 10 i kusur godina, igrala Barbikama i voljela gumene bombone, ali sam se na igralištu šmajhlala starijoj ekipi i kriomice s "ogromnim ušima" slušala kakvu tu grmljavinu slušaju na tranzistoru. Da, da, dobre stare kazete! Svoju popularnost Anesthesia je stekla kroz spotove (poput "Friend of Mine" ili "Betrayal" - moram se pohvaliti da se i njih sjećam iz djetinjstva!:-)) koji su se često vrtili u već spomenutoj popularnoj TV emisiji "Metalmania".



Sastav se (uvjetno rečeno) "raspao" 2000g., no ponovno su se okupili u studenom 2009g, kada su uz bivšeg pjevača Iron Maiden-a - Paula Di'Anna i Thunderbolt u zagrebačkom klubu Boogaloo nastupili na prvom Metal Mania partyju. JA bila! To je bio show! Poslastica za okorjele metalce.

Prije toga nastupili su 18.04.2009. na popularnom Močvarinom "Krematoriju" što je bio svojevrstan test da li ih publika još može "žvakati",... Ekipa ih je prihvatila fakat odlično kao da stanku nisu niti imali pa su nastavili sa svirkama i narednih godina.
Pogledajte odličan interview sa Tomislavom Vučetićem za "High Voltage":



u kojem štošta još možete saznati o njihovoj osebujnoj biografiji.

Diskografija:
Iza zida (demo, 1988.)
Eye for an Eye (1993.)
Bone (1995.)

U mom svojevrsnom vrlo subjektivnom stilu: Osvrt na sinoćnji njihov nastup jednom rečenicom - nemam riječi!

Čemu onda recenzija ako "nemam riječi" :-)? Ionako će netko sa konkurentnih glazbenih portala u tehničkom smislu stručnije iskomentirati kvalitetu njihovih žica, ima li tko dlaku više ili manje i kako je tko držao gitaru. A ja ću se pohvaliti kako sam osobno upoznala Tomislava Vučetića. Wiiiii!!! Ne, to nije bilo slavno upoznavanje renomirane novinarke i jebenog super-star-a...bar ne ono prvo. Nakon njihovog nastupa upala u back stage kao sa Marsa tražeći set listu jer na prve tri pjesme nisam bila. Toliko o profesionalizmu. Tomislav je bio veoma susretljiv. No zajapuren, znojan, euforičan i u svom filmu...da bi me se što prije "riješio" dao mi trzalicu, a nakon što ni to nije upalilo - vizitku. Ipak ću Vam dati čistu 5-icu sa dodatkom +! Dečki pokosili ste nas! Na tren ste nam vratili sjaj minulih slavnih 90-ih, na radost starije generacije metalaca. A novijima je ovo bila odlična lekcija, nadogradnja u stvaranju ukusa. I ne mogu tu izdvojiti niti jednu stvar koja je više od drugih poznata. Svirali ste malo ( mala diskografija) ali svirali ste dobro!
Mene osobno oduševila je njihova novija stvar koja me natjerala da i ja raspustim svoju kosu a do tada sam bila "fina" :-)



Vokal je vidno uozbiljio, produbio, i definirao ton svog glasa. Da li zbog godina ili sl. nije niti bitno jer zvuči puno moćnije, zrelije, odrešito i čisto. I ostatak ekipe sviraju besprijekorno i sa jednakom žestinom kao nekad. Ali moram reći da iako je sve isto i sve zvuči kao tada; energija, vibra, poruka, touch sa publikom, caklenje očiju, uživanje u samom nastupu, sve na mjestu ...prepoznajem da se tu sada provlači jedna ozbiljnija dimenzija, pjesme su dobile svoju dubinu. Vjerujem da ste očekivali nakon "ali" neku negativnu kritiku ali zapravo mi se puno više sviđaju sada nego tada. Pretpostavljam da je u igri nekoliko čimbenika: tehničke mogućnosti danas su enormno bolje. Dečki su sami po sebi zreliji i kao osobe i kao glazbenici. Ovo je live izvedba pa i to igra ulogu jer jedno je gledati na YT-u spot (presnimavan 20 puta sa vrpce na koješta pa na digitalni medij) a drugo je osjetiti vibracije bass-a u dvorani. Uigrani su, a na kraju krajeva tu je i ta karizma samih pjesama. Dečki dolaze iz vrlo nezgodnog perioda povijesti ali to ih nije sputavalo da se bave glazbom. Kada je čovjek ograničenih mogućnosti nekako puno više daje od sebe. Sužen izbor natjera te na razmišljanje, improviziranje, inteligentnija rješenja... i tu se onda rode genijalne stvari. Originalnost prvenstveno. Pazilo se na detalje, pažnja je bila usmjerenija. Zato ni ne čudi njihova slava iako ih logika njihovih uslova tu nikada ne bi svrstala.
[ anesthesia ]

anesthesia   © marko plečko

Hvala na divnoj večeri. I nadamo se da ćete sada reći "Djeco, bit će još!"

bubimirka // 25/10/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Anesthesia

Set lista:

LET'S MAKE THE NOISE
RIVER
I'M NOT THE ONLY ONE
NO WAY
HELLO
BEHIND THE MASK
TURN ON THE NITE
MF
BETRAYAL
DO YOU FEEL LUCKY?
I WANNA FLY
FRIEND OF MINE
SOULSUCKER
FEAR OF DEATH

THE ONLY WAY-BELOW
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*