home > koncert > ZAGREB JAZZ PORTRAIT & ACOUSTIC PROJECT + NOVE NADE JAZZA

kontakt | search |

ZAGREB JAZZ PORTRAIT & ACOUSTIC PROJECT + NOVE NADE JAZZA

Jazz.hr Proljeće kao festival ove godine nudi različit stilski program kroz svoje tri večeri održavanja. Za otvorenje festivala ugostio nas je Charles Tolliver i sa svojom žestokom ekipom raspametio prisutne. Zato je druga večer donijela otrežnjenje uz puno lakše note i smirenije ritmove. Koncert je bio podijeljen na dva dijela, gdje su u prvom dijelu nastupili Zagreb Jazz Portrait zajedno zajedno s Acoustic Project zanimljivom kolaboracijom jazza i klasike. Drugi dio koncerta bio je rezerviran za mlade nade jazza i zanimljivo je bilo vidjeti koliko mladi glazbenici mogu pokazati ono nešto.
[ Zagreb Jazz Portrait & Acoustic Project ]

Zagreb Jazz Portrait & Acoustic Project   © jura

Naravno, kako to i obično biva na koncertima u Lisinskom, svirka je počelo najavljeno, možda samo koju minutu nakon zakazanih 20h. Kolaboracija jaza i klasike je ovu večer funkcionirala savršeno, svojim je melodijskim strukturama slavila dolazak proljeća i toplijeg vremena. Izvedbe su bile od samih članova ansambla, a potpisuju ih Dubravko Palanović, Mario Igrec, Nenad "Jura" Vrandečić, Saša Nestorović i Borna Šercar. Orkestracije za ovaj koncert napisao je Saksofonist Saša Nestorović, koji jedini nastupa sve tri večeri ovog festivala Jazz.hr Proljeće. Savršeno se transformirao iz jedne skoro free forme koju je imao pri sviranju s Charlesom Tolliverom u liričara tipa Sonny Rollins, kombinirajući, ovisno o pjesmama, tenor i sopran saksofon. Nekako mi je njegovo puhanje više odgovaralo ove druge večeri. U melodioznijim kompozicijama njegov mekani ton puno više dolazi do izražaja. Lijeva i desna strana pozornice zajedno su ovim koncertom isplele jedan novi šareni svijet, s lijepom međuigrom instrumenata, dajući pravi omjer svjetlijim i tamnijim bojama. Najveći dio kolača večerašnje svirke svojim solažama uzeo je flautist Dani Bošnjak, koji je,iako pripada strani klasične glazbe, svojimsolažama i položajem na pozornici bez problema prešao na "tamnu" stranu (čitaj: jazz). Vodeći ekipu oko sebe konstantno je fascinirao publiku svojim solo dionicama. Nestorovićeva balada pred kraj koncerta napisana je u spomen na prerano preminulog Juricu Ugrinovića. Zadnja kompozicijana u prvom dijelu koncerta, Summer Storm, autora Dubravka Palanovića strašno me je ritmički asocirala na autorske radove Chicka Coreae.

Za večerašnju izvedbu u kompletu ne možemo reći niti da je bila klasika, niti da je bila jazz. Cijeli koncert je ipak više visio na jazz strani, što je bilo za očekivati. Najmanje prostora za svoje solo dionice imala je desna strana ovog ansambla, njen gudački dio. Na kraju je pobijedila glazba, a to je ono najvažnije.
[ Diana Čerenšek (flauta) i Đina Damjanović (vokal) ]

Diana Čerenšek (flauta) i Đina Damjanović (vokal)   © jura

Nakon deset minuta pauze na scenu su stupile nove nade jazza, gdje su se izmjenjivale pjevačice, flautistica, tria i kompletni sastavi. Na kraju teksta donosim spisak mlade garde, koja je svirala i standarde i vlastite kompozicije. Meni osobno jednakija od jednakih bila je vokalistica Melita Lovričević, koja uz neospornu pjevačku kvalitetu ima i interpretaciju najbližu jazz obrascima. Uz nju pohvalu dajem i nastupu tria Lane Janjanin, gdje je pogođena dobra kemija između nje i ritam sekcije.

Središnji dio festivala, muzikalno najpitkiji, ispunio je svoju svrhu svime osim posjetom publike. No to je već standardna boljka pomalo razmaženih žitelja glavnog nam grada. Sigurno je jedan od razloga tome i to što večerašnja "stara garda" puno češće svira, u raznim klasičnim i jazz kombinacijama, u kojim su ih mnogi gledali i više desetaka puta.

Najveće pohvale idu mladima, novim nadama, koji su pokazali da jazz u Hrvata ima svoju budućnost.

jura // 11/04/2014


PS: Kronološki nastup novih nada jazza:

- Ani Vuletić (vokal) i Tomislav Matijašević (glasovir)
- Đina Damjanović (vokal) i Dijana Čerenšek (flauta) uz trio Borna Šercar (bubnjevi), Mario Igrec (gitara) i Nenad "Jura" Vrandečić (kontrabas)
- Učilište za jazz i popularnu glazbu
- Melita Lovričević (vokal) i Diana Čerenšek (flauta) uz trio Borna Šercar (bubnjevi), Mario Igrec (gitara) i Nenad "Jura" Vrandečić (kontrabas)
- Lana Janjanin (vokal, glasovir) trio, Luka Veselinović (kontrabas) i Milo Vasić (bubnjevi)
- Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*