home > koncert > THE NOTWIST (Njemačka) & Jel (SAD) @ Močvara, 11/04/2014

kontakt | search |

THE NOTWIST (Njemačka) & Jel (SAD) @ Močvara, 11/04/2014

The Notwist su bili savršeni, rekao bih - ponovno, unatoč suprotnom mišljenju koje izražava recenzija njihovog prethodnog nastupa u Zagrebu. Po mom osobnom mišljenju, sasvim je u redu, pa čak i poželjno, ako se nastup uživo razlikuje od materijala snimljenog u studiju. A to je ono što smo dobili u oba slučaja: neke su stvari trajale svoje tri - četiri minute, a neke po trinaest. Trideset bi bilo pretjerano za napisati, iako se ponekad činilo tako, ali im nisam mjerio vrijeme. No, krenimo redom, nastup prije glavnog je bio jako zanimljiv i zaslužuje kratki osvrt.
[ jel ]

jel   © ulysea

Kad smo stigli, Jel je već bio na pozornici i zagrijavao prilično punu Močvaru. Za razliku od Notwistovaca, bio je prilično pričljiv između pjesama, a cijeli nastup je bio mnogo zanimljiviji zbog njegovog sarkazma i simpatičnog pljuvanja po sebi samome. Uglavnom, saznali smo da je za oba Crank filma sa Stathamom u glavnoj ulozi ustupio svoj materijal za korištenje, unatoč tome što su filmovi rasistički, homofobni itd. (njegove riječi) jer je i on samo još jedna kapitalistička svinja (također njegove riječi). Osim toga, nazivi njegovih pjesama su nebuloze, prema onome što je rekao, ili riječi za koje misli da ih je izmislio jer zapravo nije siguran postoje li. Što se tiče materijala, bilo je očekivano dobro - dakle, odlično.
[ the notwist ]

the notwist   © ulysea

Sad slijedi onaj razočaravajući dio. Preciznije, trebao bi slijediti onaj dio u kojem upotpunjujem dojam dugim slijedom odmjerenih riječi koje ne odstupaju previše od zadane teme, ali pršte od raznolikosti. Jok, slijedi preznojavanje i čupanje kose, kuhanje i ispijanje kave pa šok jer je sva kava popijena, a nisam se pomakao niti retka. Pa počnimo s kavom, ovaj, Notwistom… Moram priznati da sam bio iskreno zabrinut kako će njih šestero stati na pozornicu u Močvari, zajedno sa svim svojim popratnim rekvizitima kojih je bila prepuna pozornica i bez njih, ali su se uspjeli nagurati. Močvara se je početkom nastupa poprilično ispunila publikom, iako je bilo nešto minimalnog prostora za okrenuti se, popiti gutljaj pive bez da nekoga tresneš po glavi i slične radnje, pa čak i za kakav pokret koji nalikuje plesnom.
[ the notwist ]

the notwist   © ulysea

Bilo je oko petnaestak minuta prije 23h kad su krenuli s uvodom i uskoro nastavili redati pjesmu za pjesmom na koju je publika odlično reagirala. U nekim se je trenucima osjetio umor, kako među publikom, tako u tonovima, no kod gotovo svake stvari su nam Notwistovci dali ono po što smo došli, što god to bilo - za mene je to bilo punjenje baterija, čak i do tolike mjere da bih bez razloga mogao izvaliti nešto tipa: "Ovo je bio odličan nastavak proljetne sezone genijalnih koncerata koji se samo redaju u Zagrebu." ili pak "Hvala vam još jednom momci i nemojte da vas opet čekamo šest godina.", da - nešto takvog. Nikako nešto poput "Najbolji koncert ikada!", nikako, ne, bez obzira što sam u jednom trenutku to i pomislio.
[ the notwist ]

the notwist   © ulysea

A stvari? Pa da, sve što se je očekivalo: nešto osvježenja, nešto bezvremensko i sve pomiješano u krasan maraton. Bile su tu Close to the Glass, Kong, Boneless i Pick up the Phone… One with the Freaks, This Room, Casino i Signals… Seven Hour Drive, Run Run Run i Gravity… Te još mnogo, mnogo više, još nisam stigao ni do pola ispijanja kave. Kod prvog izlaska na bis se je činilo kao da im se baš ne da vraćati, ali su nam dokazali suprotno izlaskom na drugi bis koji je koncert ukupno produžio do trajanja od oko dva sata, pet minuta gore ili dolje. Osim toga, baš kod tog drugog bisa sam stekao dojam da bi mogli nastaviti do jutra bez problema, energija im je bila u vrhuncu, a i publika je to osjetila.
[ the notwist ]

the notwist   © ulysea

Što se tiče svirke, materijala, vokala i stila, nema te količine kave koja bi mi pomogla da prenesem smislenu misao pa ću se držati svojih besmislenih. Svi mi nekako rastemo pa je tako za očekivati i da će jedan bend koji na svojem početku nije bio na samom vrhuncu evoluirati ili mutirati u nešto novo. Bilo bi vjerojatno najbolje da izbjegavam bilo kakve usporedbe, zato ću se oduprijeti svom porivu da spomenem koji drugi dragi bend koji se je svjetlosnim godinama udaljio od svojeg početnog zvuka. Što se tiče vokala, mogao bih pojednostaviti do bola i ubaciti kakav komentar bez zlih namjera o netreniranom glasu u prijatelja koji, eto, ima volju za pjevanjem, bez obzira što nema najpovoljnije glasovne mogućnosti u ekipi, ali sve mu oprostiš pa čak ti se i jako sviđa zvuk da na kraju ne možeš zamisliti da zvuči ikako drugačije. Nisam siguran je li jasno što sam htio, ali eto. Dotle trenutno seže moja moć izražavanja.
[ the notwist ]

the notwist   © ulysea

Ispucao sam sve natuknice, preostalo je još malo kave, ali život zove pa ću privesti kraju. Hvala Močvari, hvala Mati i Žednom uhu, hvala Jelu, a najviše hvala Notwistovcima za jednu prekrasnu maratonsku večer i nadam se da će se ponoviti u što skorijoj budućnosti, možda i s još svježeg materijala.

trash // 13/04/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*