home > koncert > BANANA SMRTI + MIKI SOLUS @ KSET, 06/06/2014

kontakt | search |

BANANA SMRTI + MIKI SOLUS @ KSET, 06/06/2014

Kako to obično biva, petak je u Zagrebu prilično bukiran svirkama. Tako je bilo i ovaj petak, Zabranjeno Pušenje je sviralo na Trgu, U pol devet kod Sabe i Svemir u KLUB-u, a ja sam se odlučio za KSET, gdje su snage odmjerili Banana Smrti i Miki Solus. Obzirom da Mikiju sa svakim novim koncertom u Zagrebu raste popularnost bilo je zanimljivo vidjeti kakav će biti odziv publike.
[ Banana Smrti, KSET ]

Banana Smrti, KSET   © jura

KSET nije bio krcat, bio je ugodno popunjen, po mojoj slobodnoj procjeni, između 150 i 200 duša došlo je pogledati mladu zvijezdu u usponu. Miki je na svom Facebook profilu najavio da će svirka početi oko 22h s Bananom Smrti kao predgrupom. Tako se i dogodilo, a nadam se da će točno vrijeme najave koncerta postati standard. Ovo je već drugi put da Banana svira zajedno s Mikijem, pa mi je bilo zanimljivo vidjeti koliko su u tih par mjeseci od posljednje zajedničke svirke u KSET-u napredovali. I imalo se što čuti. Iako je za vrijeme njihovog nastupa u KSET-u bilo maksimalno pedesetak ljudi, nazočili smo moćnoj svirci mladog benda, kojem predviđam sve bolji prolaz na koncertima. Šteta što ne sviraju često, jer imaju čvrsti zvuk, zabavnu plesnu glazbu i energiju koja se itekako osjeti. Zvukovno bih to opisao kao kombinaciju Zadruge i Dicipline. Naravno da je usporedba s Disciplinom neminovna, jer ovaj duo s Hansom na bubnju i Žacom na basu i vokalu, bez električne gitare imaju sličnu ritmičku vrijednost, ali su Banani pjesme puno melodioznije i osjeti se ona energija koju svaki mladi bend ima, onaj mojo gdje sviraju kao da im je to posljednja svirka, dajući se do kraja.
[ Hans - Banana Smrti, KSET ]

Hans - Banana Smrti, KSET   © jura

U svojim tekstovima, najviše spominju životinje, s velikom dozom zafrkancije, a pjesmu "Orao" izdvajam kao potencijalni hit. Žac je par pjesama pjevao u falsetu, čime je samo dodatno začinio svoj nastup. Hans je bubnjeve lupao tolikom žestinom, da se čudim da membrane nisu popucale. Koliko su me, kao i publiku u KSET-u, oduševili, pokazao je i poziv na bis. Njihov prvi u Zagrebu, na kojem su izveli "Ovcu" još jednom. E, baš ta "Ovca" je posebna, jer su tu zvukom otišli u onaj progresivni ton Korni grupe, što samo govori o širini koji ova dva instrumenta uspjevaju proizvesti.
[ Miki Solus, KSET ]

Miki Solus, KSET   © jura

Miki, Tačko i Frane na pozornicu su se uspeli po planu, u 23h, a koncert je otvoren s "Mrtav je Johnny". Uz zabavan uvodni recital, malo drugačije, a mogu reći i bolje odsviran, primjetan je Mikijev pozitivni pomak u kvaliteti sviranja. Isto takvi su bili i Frane i Tačko, koji također nikad bolje nisu svirali. Interakcija koju ovi mladići imaju s publikom nevjerojatna je. Iako tu nema puno priče između pjesama, kao da je ovu večer manje bilo više. Miki se smijao veći dio koncerta i taj pozitivni duh prebacio je i na ostatak trija, a onda oni zajedno i na sve nas u publici. Pjevali su se tekstovi, nazdravljalo se pivama, baš kako i treba biti na ovakvom koncertu. Koncert na kojem sam primjetio i neke nove mlađe face, znate, onu grupaciju ispod dvadeset godina, koji jako rijetko zalazi na koncerte po klubovima. To je možda i najveći plus večerašnjeg koncerta.
[ Miki Solus, KSET ]

Miki Solus, KSET   © jura

Kad bih tražio mane, možda je najveća u kratkoći Mikijeva nastupa, od samo četrdesetak minuta, ali s tri bisa, koncert se protegnuo na već ugodnih sat vremena. Znajući kakav je perfekcionist i da neće odsvirati pjesme koje nisu do kraja uvježbane, držao se svoje formule izbora pjesama. Iako u svom repertoaru ima još bar toliko pjesama, večeras je težnja bila u onim najpoznatijim, "Hipster", "Pun kufer", "Smrt je romantična"...

Koncert je bio sjajan, svirka oba benda na visini, gdje je prednjačila pozitivna i vesela atmosfera. Možda sam osobno očekivao više ljudi, ali i bez toga posjet je bio solidan. Uz to, u isto vrijeme održavana su još dva koncerta grupa čiji fanovi su potencijani posjetitelji i ovog koncerta. A i boljka naših mladih ljudi je da vrlo rijetko posjećuju koncerte. Nadam se da će se i to s vremenom promijeniti.

jura // 07/06/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*