home > koncert > DENIS KATANEC + DAMIEN JURADO @ Močvara, Zagreb, 09/06/2014

kontakt | search |

DENIS KATANEC + DAMIEN JURADO @ Močvara, Zagreb, 09/06/2014

Denisa sam s Felonom prvi put gledao kad je nastupao na našoj prvoj proslavi rođendana 2011-te u Medici, i od tada još nekoliko puta u raznim verzijama. S bendom, solo, a od nedavno i sa novookupljenim sastavom Okanagan LTD koji je okupljen nakon što se Denis ove godine vratio iz Kanade. Iako se u svim tim, nazovimo ih, reinkarnacijama jasno osjeti tko ih je stvarao, nastupi se bitno razlikuju, a ovaj u Močvari, u kojoj su ovaj puta bili postavljene stolice, bio je odličan. Iako smo po dolasku u najavljenih 21h zatekli tek mali broj ljudi, nekih 15min kasnije tokom nastupa, dvorana je bila gotovo puna što me baš nekako odobrovoljilo jer ovo je bila večer na kojoj su izvođači, točnije Denis i Damien nastupali solo, a unatoč tome što je domaća kantautorska scena u zadnjih nekoliko godina zbilja doživjela procvat kakav se u našoj povijesti vjerojatno nikad nije desio, nerijetko se izvođaču zna desiti da nastupa pred svega nekoliko ljudi. Većinom su to sve iste duše koje se viđaju po koncertima, i većina tih kantautora, pa i bendova nema pretjerano veliku publiku. Žalosno je kad na takve koncerte dođe po 15 ljudi, no isto tako nema niti prevelikog smisla svirati konstantno i po svuda. Srećom, Denis nije jedan od tih i imam filing da pomno bira gdje će nastupati. Od kad se vratio u Zagreb, imao je svega nekoliko nastupa i rekao bih da su svi bili solidno posjećeni. Nazovimo ga ''povratnički'' solo nastup u Jutru, kad je snimljen i spot za pjesmu Jedra, pa nakon toga čini mi se tek u Malom pogonu Tvornice i jednom u Močvari, no ne u Denis ili Felon varijanti, već sa Okanaganom.
[ Denis Katanec ]

Denis Katanec   © mario m.

Ovaj nastup bio je kratki presjek Denisovog opusa i ona publika koja je bila tamo, znala je zbog čega dolazi jer nije zatucana i otvorena je prema ovakvoj, vrlo često veoma intimnoj glazbi. Ne želim reći da je na ostalim koncertima publika glupa ili u banani, već često ljudi nemaju volje, strpljenja, a kojekakvi mačoidni tipovi možda čak i dovoljno samopouzdanja da bi popratili ovakve nastupe jer se s druge strane nalazi netko tko je možda baš piknuo u žilu, tamo gdje nije trebalo, i ponudio neko riješenje s kojim se emocionalno nezrele i nespremne osobe često ne mogu suočiti. Na ovakvim svirkama stvar se vrti oko čistih emocija bez puno okolišanja i to je točka. Gledano s glazbene strane, osobno više preferiram bendovske svirke nego solo izvođače pa mi je tokom nastupa u nekim pjesmama falilo dodatnih instrumenata, a kako ih nije ni bilo, neke pjesme stvarale su melodiju same od sebe. Na primjer, kad je izvodio Jedra, na pamet su mi instant pale gudačke dionice koje se mogu čuti na Elbow-ovim albumima. Izvrsno bi pristajale, jer ako nešto ima potencijala za to, onda je to definitivno Desnisova glazba. Izveo je set od malo više od pola sata što nije bilo niti premalo niti previše, pokupio glasan aplauz i prepustio stejđ ameru.

Jednom davno.. u biti prije par godina, terapeutkinja Edi mi je dofurala komp na servis. Klasična ženska priča s kompjuterima. Ne radi mi ovo, neće na internet, ako i hoće, spor je. Ima viruse, gasi se itd. No osim toga imala je na disku i kolekciju mjuze, a kako sam ja zaluđem glazbom, istog trena kopirao sam cijelu kolekciju sebi na disk. Bilo je tu svega i svačeg i brdo toga već sam i imao, no neke izvođače otkrio sam tek tad. Jedan od njih bio je i Damien Jurado. Taman negdje u to vrijeme prekinuo sam dugogodišnju vezu a slušajući Damienovu glazbu dešavalo mi se upravo ovo o čemu sam pričao opisujući Denisova nastup. Ovo nije neka osobna ispovjest, da se razumijemo, ali njihova glazba priča upravo o raznim životnim situacijama, često onim veoma bolnim i da bi je se potpuno razumilo, s njom se na neki način treba stopiti.
[ Damien Jurado ]

Damien Jurado   © mario m.

Prostor kluba se za vrijeme Juradovog nastupa dobrano zapunio pa smo se mi koji smo izašli na čik pauzu morali zadovoljiti sjedenjem na podu. Tokom svirke je isto kao i prije njega vladala gotovo potpuna tišina i bit će da to veoma jako utječe i na samog izvođača. Svirao bi po tri pjesme u komadu a između tih blokova tek bi veoma stidljivo i tiho izustio ''thank you'' i nastavio dalje. Njega sam za razliku od Denisa slušao prvi puta, no ono što sam slušao kod kuće sve je bilo u bendovskoj varijanti, pa me ovaj njegov solo nastup iznimno radovao. Stilski ponešto drugačiji i puno više intimniji nego na studijskim/bendovskim snimkama pa tako npr. uhvaćena Silver Timothy poprima sasvim neku drugu dimenziju bez bubnjeva i dodatnih gitara.



Bio je full koncentriran na nastup te je tek na samom kraju ''propričao''. Rekao je kako ima nastupa na kojima brblja i više nego što svira i tad se raspričao, no naglasio je i kako ima ovakvih nastupa kada mu publika jednostavno ne dozvoljava ništa drugo doli sviranja. Za vrijeme njegove priče bio sam taman vani pa nisam mogao razaznati o čemu je točno govorio, no za vrijeme svirke to je bilo nešto sasvim drugačije. Kako sa ovogodišnjim ''Brothers and Sisters of the Eternal Son'' raspolaže sa sveukupno 11 studijskih albuma, priznajem da ne poznajem dovoljno kompletan opus, no čuo sam podosta pjesama koje poznajem od prije makar je ovo bila promocija novog izdanja. Druga stvar koja mi nevjerojatno odgovara uz njegovu glazbu jest njegov glas kojim savršeno upotpunjuje atmosferu pjesama i moja djevojka nije bila jedina koja je tokom nastupa imala zatvorene oči. Sve u svemu nakon svirke nisam čuo niti jedan negativan komentar, a bome ga niti sam ne mogu naći. Nadam se samo da će iduće gostovanje, ako ga bude, uključivati kompletan sastav. Do tad se možemo nadati još pokojem Juradovom albumu, ali i biti sretni što smo ga uopće imali prilike vidjeti.

mario m. // 12/06/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*