home > koncert > REGIUS festival @ Gradska plaža Jadrija, Šibenik, 25-26/07/2014

kontakt | search |

REGIUS festival @ Gradska plaža Jadrija, Šibenik, 25-26/07/2014

1. dan, petak 25.06.2014.

Poznato šibensko kupalište se još jednom pokazalo kao idealna lokacija za odličan provod. U petak i subotu je tenisko igralište pretvoreno u festivalsku lokaciju, u obližnjem kampu su se podignuli šatori, a osim u dobroj glazbi, posjetitelji su tijekom dana mogli uživati i u moru, suncu, odbojci na pijesku i, meni najdražoj, jadrijskoj fjaci.

Prvi dan festivala je otvorila splitska kantautorica Dunja Ercegović, pod umjetničkim imenom Lovely Quinces. Definitivno nabolji vokal cijelog festivala koji me odmah na početku ugodno iznenadio i podsjetio na Janis Joplin. Čak mi ni njeno preuveličano hejtanje muškog roda i svega muškog nije moglo umanjiti izvrsnu izvedbu.
[ Lovely Quinces. ]

Lovely Quinces.   © Ronca

Melodični punk- rock bend Lude Krawe me svojom odličnom energijom i pjesmama nakratko vratio u srednjoškolske dane punk koncerata i izvođača poput Six Pack-a. Nažalost, i bendu i publici su ugođaj pomalo narušile tehničke poteškoće, ali nisu uspjele pokvariti moj pozitivni dojam o ovom kvalitetnom sastavu iz Srbije.
[ Lude Wrawe ]

Lude Wrawe   © Ronca

Bend Sopot koji kombinira različite glazbene žanrove poput reggaea, duba, hardcorea i punka je prvi dan, uz headlinera Živo blato, bio najbolje prihvaćen od strane publike. Iako sam se tijekom cijele izvedbe pokušavao oteti dojmu da mi zvuče kao puno lošija verzija Antenata, momci su to i zaključili kada su kao sljedeću pjesmu najavili ' Izvor' (Antenat je pjesmu istog naziva objavio davne 2006., ali tako dobra stvar se teško zaboravlja).
[ Sopot ]

Sopot   © Ronca

Najveće otkriće prvog dana festivala je trash metal bend Psihijatrija koji je publiku trebao zagrijati za Živo Blato. Bend, a posebno pjevačica se ne mogu opisati riječima, čak ni slika ne bi bila dovoljna, jednostavno se trebaju vidjeti i poslušati. Tijekom osebujne izvedbe se pjevačica čak uspjela i posvađati s publikom, uzvratiti im psovke i otići s pozornice. Svakome s dobrim, a čak i onom s lošim smislom za humor preporučam ovaj bend savršeno prikladnog naziva.
[ Psihijatrija ]

Psihijatrija   © Ronca

Sat vremena kasnije od predviđene satnice na pozornicu se popeo General Vasilije Mitu, metal alterego Siniše Vuce s bendom Živo Blato. Odmah je postalo jasno da je većina okupljenih tu upravo zbog njihovog nastupa. Publika je u glas pjevala hitove, a one najveće su i ponovili tako da svi oni koji su došli poslušati Živo Blato nisu ostali razočarani. Napomenuo bih i to kako dj MMMeniga nije nastupio iz osobnih razloga pa je umjesto njega i prvi dan publiku zabavio dj Rahmanee. Također bih pohvalio i dj-a koji je izborom pjesama uspio publiku održati rasplesanom i u stanci između bendova.
[ Živo Blato ]

Živo Blato   © Ronca

2. dan, subota 26.07.2014.

Vozeći se brodom prema Jadriji nisam mogao ne primjetiti da tmurni oblaci, sijevanje i munje u daljini ozbiljno prijete drugom danu festivala. Negdje sredinom večeri oluja se već poprilično približila i počele su padati prve kapi kiše pa je u jednom trenutku program nakratko i prekinut. Na svu sreću nevrijeme je zaobišlo Jadriju i program je do kraja održan uz kašnjenje, ali bez nekih većih problema.

Drugi dan Regiusa otvorio je beogradski bend Straight Mickey and the Boyz. Ovo je prvi put da sam bio u prilici poslušati ih i mogu reći da su nastup solidno odradili i zagrijali atmosferu za nadolazeći bend.
[ Straight Mickey And The Boyz ]

Straight Mickey And The Boyz   © Ronca

Legendarni pioniri zagrebačkog hardcore punka Motus Vita Est, na sceni prisutni od 1988., su još jednom pokazali zašto ih toliko ljudi voli i vjerno sluša svih ovih godina. Zahvaljujući karizmatičnom pjevaču Hogaru pokrenuli su svakog punkera u publici najvećim hitovima kao što su "Razlike", "Večeras je" i time potpuno opravdali svoje ime.

Nakon njih uslijedila je kratka stanka zbog pogoršanja vremena, no čim se vrijeme smirilo na pozornicu su izašli reperi iz Splita, i umjesto prave pala je Kiša Metaka. Svojom tvrdom setlistom totalno su razgalili i razuzdali vidno oduševljenu šibensku publiku. Atmosferu su dodatno pojačali i posebni gosti Batman 3000 i Žuvi s kojim je Krešo iz Kiše Metaka nedavno ostvario suradnju na zajedničkom albumu Brokva.
[ Kiša Metaka ]

Kiša Metaka   © Ronca

Nakon šta je Kiša Metaka pala, preživjeli u publici su dočekali genijalan sarajevski bend Letu Štuke predvođen vokalom Dinom Šaranom, koji me svaki put nanovo iznenadi svojom posebnom energijom i karizmom. Štuke su zaključili ovogodišnje izdanje Regiusa u intimnom i melankoličnom tonu. Publika je pravo oduševljenje pokazala tek na najvećim hitovima kao što su 'Minimalizam' i 'Mjesto za dvoje', a ja sam već polako smišljao kada ću ih ponovno moći uživo poslušati…
[ Letu Štuke ]

Letu Štuke   © Ronca

Iako je ovog ljeta Regius održan u zahvalnijem terminu u odnosu na prijašnje godine kada se održavao krajem devetog mjeseca, mislim da je četvrta godina festivala ipak bila znatno slabija. Manje zvučna imena izvođača su rezultirala malobrojnijom publikom, čemu su vjerojatno pridonijeli i brojni propusti u organizaciji. Organizatori su prijašnjih godina pokazali da mogu puno bolje pa se nadam da će Regiusu već sljedeće godine vratiti stari sjaj.

ronca // 30/07/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*