home > koncert > 6th Skaville Winter Edition: 8°6 CREW, DRVORED & FAJRUNT @ AKC Attack, 06/02/2015

kontakt | search |

6th Skaville Winter Edition: 8°6 CREW, DRVORED & FAJRUNT @ AKC Attack, 06/02/2015

Žilav je taj ska. Uvijek na aparatima a nikako da crkne. Srednjestrujaškim smećem zatrovanoj javnosti kao pojam potpuno nepoznat, na domaćoj (a i globalnoj) razini preživljava zahvaljujući relativno malobrojnoj ali i prilično aktivnoj i angažiranoj sceni entuzijastičnih idealista koji ne mogu zamisliti život bez tog zavodljivog zaraznog jamajčanskog ritma. Iako su uvjeti ovog petka bili daleko od jamajčanskih, u snijegom zametenom Attacku se ipak okupilo ponešto probranog ljudstva spremnog na skakutanje pod okriljem šestog zimskog izdanja Skaville festivala. I skakutalo se! I to prilično. Barem na sat i po, za vrijeme nastupa headlinera, teškaša, giganata, jednog od najkvalitetnijih ska bendova današnjice, francuskih 8°6 Crew. No, prije toga je trebalo poslušati predgrupe.
[ fajrunt ]

fajrunt   © kanini kiiru

Prva od njih se zvala Fajrunt. Dečki dolaze iz Varaždina i nedavno su objavili svoj album prvijenac. To je, barem u mojim očima, jedan pomalo neobičan potez pošto punk bendovi u nas obično prvo sviraju par godina prije nego skupe love, zadovoljavajućeg materijala i iskustva dovoljno da bi bili spremni upustiti se u avanturu izdavanja albuma. Kod Fajrunta je to sve išlo po iznimno ubrzanom postupku (ako se ne varam, ovo im je bila prva svirka u Zagrebu, a ukupno četvrta-peta u karijeri) što je onda rezultiralo albumom kojeg sam preslušao jednom i odlučio da neću nikad više. Ne zato što mislim da momci loše sviraju, nego zato što im riječi pjesama odišu jednom povećom razinom klišejiziranosti i banalnosti upakiranom u šljokičastu ambalažu adolescentskog melodičnog punka na tragu Offspringa i Green Daya. A to sve skupa nije moja šalica čaja. Tako da mogu sa zadovoljstvom reći da me Fajrunt, što se tiče samog njihovog nastupa u Attacku, čak i ugodno iznenadio. Uskočila je tu ta česta olakotna okolnost da tekstove nisam razumio, i ono što je ostalo je bila kratka i slatka doza veselog pankića za koji sam siguran da se jako dopada čak i njihovim tradicionalno nastrojenim majkama.
[ fajrunt ]

fajrunt   © kanini kiiru

Također, ovi momci naočigled definitivno jesu vrlo mladi. Mislim da je, na kraju krajeva (kad si prosječni sedamnaestogodišnjak), potpuno normalno pjevati baš o tim stvarima koje, eto, muče tebe i tvoje prijatelje dok pijete sok poslije nastave. Tako da im to možda i ne treba uzeti toliko za zlo već se treba nadati da će se razvijati u pravom smjeru, proširiti si horizonte, pa možda jednom za deset godina i njima bude blago neugodno zbog literarne razine prvijenca. Inače, svirka je protekla u nikakvoj atmosferi. Isprva svega nekih dvadesetak ljudi, do kraja se skupilo možda četrdeset. Nema veze, Fajrunt će slijedećih tjedana biti predgrupa redom Šanku, Mašinku i Pasima, tako da će tad jamačno biti i zainteresiranije publike nego što je to bila ta mala hrpa promrzlih skakavaca te večeri.
[ drvored ]

drvored   © kanini kiiru

Drvored je posljednjih godina čest gost zagrebačkih klubova i meni ovo nikako nije prva njihova svirka, ali je, čudnovatim spletom okolnosti, ispala prva koje se koliko-toliko sjećam pa vam mogu o njima nešto i ispripovijedati, ako vas zanima. Dakle, radi se o jednom vrlo šarmantnom kolektivu punom zanimljivih ljudi koji sviraju sve i svašta. Kako od instrumenata, tako i od žanrova. Nađu se tu violina, harmonika, flauta, saksofon, truba i trombon i isprepleću se u jednom pažljivo aranžiranom i dotjeranom miksu balkanskih, ciganskih, francuskih i jamajčanskih ritmova i melodija. Pročitate li još jednom ovu gornju rečenicu, shvatit ćete samo jedno - da su ples i dobra zabava apsolutno zagarantirani. Tako je bilo i ovom prilikom kada su u svojih 45 minuta vrlo kvalitetno animirali do tad pristiglu (solidnu) količinu ljudi. Nisu se svi instrumenti baš najbolje čuli u svakom trenutku, ali to nije previše umanjilo dojam o nastupu pošto mi se čini da je rijetko tko uopće obraćao pozornost na to - narod je većinom bio koncentriran na ples, a ne na tehničke aspekte.
[ drvored ]

drvored   © kanini kiiru

Ne znam koliko je do sad Drvored imao svirki u inozemstvu, ali vjerujem da će, čim izdaju taj dugoočekivani album prvijenac, biti pripremljeni za jednu turneju po ljetnim festivalima diljem kontinenta. Jednostavno, to je jedan od onih bendova tipa Figli di Madre Ignota ili Buffo's Wake koje u biti nitko ne sluša ali zato na festivalima bez problema uspješno rasplešu tisuće ljudi. Mislim, Drvored još nema tu reputaciju ali njušim da bi ju mogli ubrzo steći jer, ruku na srce, s tom kombinacijom instrumenata i žanrova teško da uopće mogu pogriješiti. U onom što žele postići, jel'. Hm, ne želim da to zvuči kao da umanjujem njihovo umijeće i znanje. Valjaju. Samo, jednom kad prašiš takvu muziku, kao bend se stavljaš u poziciju u kojoj se očekuje (ma dobro, ne očekuje se, ali bilo bi poželjno) da se ide naglavačke. Kužite, da ste čim se laste vrate našim krajevima a žene prozračnim haljinama, spremni sjesti u kombi i provesti par mjeseci svirajući po podrumima, livadama i trgovima. Takav šareni multi-kulti cvijetak brzo uvene ako ga se ne zalijeva znojem, alkoholom i, ono najvažnije, benzinom.
[ 8°6 Crew ]

8°6 Crew   © kanini kiiru

A onda - spektakl. Neka odmah uđe u zapisnik da mi je pariški 8°6 Crew jedan od najdražih bendova, tako da od mene ne treba očekivati preveliku dozu objektivnosti. Ovo su i tako upravo samo moji dojmovi s koncerta a vama ne preostaje ništa nego da mi vjerujete pošto sami niste došli. Sad kad smo to razjasnili, mogu vam reći da je bilo izvrsno i da su se četiri godine čekanja u potpunosti isplatile. Ta skinhead banda je još prije 17-18 godina otkrila savršenu kombinaciju između tradicionalnog ska zvuka i uptempo poletnih melodija uz koje samo gluhi i sakati ne bi zaplesali. Jasno je i na albumima da su genijalni, ali nakon što ih vidite live dobijete želju da im svakom ponaosob operete tabane Chanel parfemom. A poglavito puhačima koji su tako nevjerojatno maštoviti a opet uigrani da bi odličnima učinili i puno bolje pjesme od ovih koje su već same po sebi dovoljno odlične. Moram priznati da više i nisam siguran koje su točno pjesme nagurali u svoj 90-minutni set pošto mi je cijeli koncert prošao u onoj vrsti slatke omamljenosti koju čovjek osjeća kad mu se ispuni davna želja. Primjetio sam, doduše, da je bilo barem 3-4 nove stvari koje su mi po energiji više bacale a stare hitove s legendarne ska biblije zvane Bad Bad Reggae nego s prilično staloženijeg nasljednika Old Reggae Friends. Što samo znači da treba brojati dane (mogli bismo se, ruku na srce, još dobro nabrojati) do izlaska novog albuma koji, sudeći po ovom uzorku, miriši na remek-djelo.
[ 8°6 Crew ]

8°6 Crew   © kanini kiiru

Publika se od prvog takta uvodne Old Reggae Friends pošteno razbacala i sudjelovala u stvaranju odlične atmosfere po kojoj ovi francuzi i pamte Zagreb i zbog koje su nam se vratili, unatoč njihovim vrlo rijetkim koncertnim aktivnostima. To je sad već prava ljubav, zapečatili smo je. Osjetilo se to u zraku i moglo se vidjeti na ozarenim licima posjetitelja koji su se, unatoč tome što klub nije bio ispunjen, dobro nagužvali pošto su svi htjeli biti čim bliže pozornici. Koliko se svima sve to dopalo, dokazuje činjenica da nisu još ni sišli sa stejdža a mi smo ih već zvali nazad. Tu smo promenadu uzrokovali dvaput sve dok na kraju nisu odsvirali We're Coming Back Cock Sparerra i pozdravili nas za tu večer. Možda bih inače malo negodovao što je bend koji ima toliko hitčina odlučio nastup završiti obradom, ali u ovom slučaju mi to ne pada na pamet uraditi učiniti pošto odabirem vjerovati da su nam tom pjesmom htjeli poručiti da ne brinemo jer će nam se vratiti opet.
[ 8°6 Crew ]

8°6 Crew   © kanini kiiru

Kad se sve zbroji i oduzme, šesti je zimski Skaville prošao relativno uspješno. S muzičke i organizacijske strane nema zamjerki, ona se može uputiti jedino publici koje je bilo otprilike dvostruko manje nego za vrijeme prvog nastupa ovih ska legendi u Pogonu Jedinstvo prije četiri godine. Nažalost, takva je tendencija primjetna i na ljetnim izdanjima Skavilla. Ako je fejk parada također poznata i kao koncert Kukus Klana dan poslije mogla pretrpati Attack, zašto to nije uspjelo ovim legendama? Ma, ništa zato - ska je ionako uvijek dolazio u valovima. Ubrzo će slijedeći plimni, zapamtite što vam kažem. Bad Mannersi stižu u Močvaru. Jel' možemo napuniti to? Moramo!

ujak stanley // 09/02/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*