home > koncert > DJ SHADOW & CUT CHEMIST @ Tvornica ZG 09/02/2015

kontakt | search |

DJ SHADOW & CUT CHEMIST @ Tvornica ZG 09/02/2015

Na početku, koja mudroserska o začaranim krugovima. Naš začarani krug započinje nižim standardom naše zemljice, zbog kojeg smo vrhunske nastupe osuđeni gledati preko tjedna umjesto preko vikenda, jer organizatori nemaju dovoljno para da plate takve nastupe vikendima, zbog toga jer naša publika nema dovoljno para da plati takav ulaz vikendima. Iz toga proizlazi slijedeće: Sve dobre stvari gledamo preko tjedna, pa zato moramo paziti da ne popijemo koje pivo previše, zato da bi sutra mogli biti produktivni sutra na poslu, a kao što znamo, ljenčarenje i zajebi se ne plaćaju, njima se ne zarađuju novci kojima se plaćaju koncerti i alkohol i droga i ploče i ostalo, dakle, najebali smo kako god okrenemo, A strana ili B strana su nam jednako crne i pune minijaturnih brazdi koje se koncentrično poklapaju jedna s drugom.
[ Dj Shadow & Cut Chemist ]

Dj Shadow & Cut Chemist   © Edita Sentić

DJ-i Shadow i Cut Chemist jako dobro znaju koje su začarani krugovi sranje pa su svojom mukom i nastojanjem sami sebi stvorili svoj začarani krug u kojem sve zavisi upravo o tome koliko će truda uložiti u ono što rade, a tek povremeno ovise o lošim organizatorima i tehničkim problemima tipa loše ozvučenje, baš kakvo je bilo u Tvornici devetog veljače, ponedjeljak. No, čak ni to, ta nepremostiva prepreka za mnoge bendove sa živim instrumentima, a kamoli za dvojicu entuzijastičnih frikova s gramofonima, nije moglo prekinuti njihov savršeni hip-hop dernek.
[ Dj Shadow & Cut Chemist ]

Dj Shadow & Cut Chemist   © Edita Sentić

U pitanju je megalomanski projekt nesagledivih proporcija od samog početka. Rečeni je dinamični duo s preslušao 40.000 ploča (slovima: četrdeset tisuća, za one koje brojevi ne tangiraju puno) iz privatne kolekcije hip-hop božanstva na Zemlji Afrike Bambaate, da bi izbor suzio na puno manje, ali svejednako puno. Zatim, kao da to nije dovoljno, sve preslušati još jednom da bi se dobio kompletan uvid u povijest nastanka hip-hopa. Pa još jednom, da bi se moglo shvatiti što će se kombinirati s čim. Pa onda još jednom. I tako tko zna koliko puta, dok valjda mozak ne prokuha od silnih šarenih, prštećih, pulsirajućih zvukova funka, disca, jazza, bluesa, brassa i tko zna čega sve ne. Koliko god ja volio muziku, uopće ne mogu zamisliti kolike su sati Shadow i Chemist morali provesti kombinirajući sve moguće i nemoguće da bi dobili ono što smo vidjeli u ponedjeljak. Po tome se razlikuju megalomani od nemegalomana. Ovi prvi su u stanju i svoju muku pretvoriti u radost i veselje.
[ Cut Chemist ]

Cut Chemist   © Edita Sentić

Preko DJ seta dinamičnog dua prošetali su James Brown, Mahavishnu Orchestra, Sly and the Family Stone, George Clinton & Funkadelic, dijelovi soundtracka iz Shafta, Marvin Gaye, Yes, Belle Stars, Grandmaster Flash, Sugarhill Gang, Kraftwerk i sama siva eminencija hip-hopa Afrika Bambaataa koji se slobodno može nazvati trećim članom družine od vinila premda fizički nije prisutan. Sve one koji su ikad u životu barem i pomislili hip-hop, a kamoli ga slušali morali su biti prisutni da vide i čuju kompletnu povijest hip-hopa za jednu večer. Nije tipfeler, to se moglo i vidjeti, ne samo slušati. Iza baterije gramofona i naših vrlih kuhara, vrtio se video-zid na kojem su se izmjenjivale slike i clipovi Bronxa iz kraja sedamdesetih, omota ploča koje se puštaju, fluorescentnih ornamenata i Afrikinih psihodeličnih odjevnih kombinacija, tako da je dojam ostao potpun. Blast from the past iz New Yorka u kojem nikad nismo živjeli, kad je hip-hop bio zabava isključivo za crnačku populaciju.
[ Dj Shadow ]

Dj Shadow   © Edita Sentić

Ploče su se vrtjele na dvostrukim gramofonima u vrtovima iza njihovih kuća u kojima se ispijalo jeftino pivo, pušila stondirajuća domaća vutra i drpale jedre ebony- ljepotice u ispranom jeansu, oversize hlačama i bejzbolskim kapama. Tek tada svatko može dobiti dojam koliko je hip-hop loše ostario. Iz početne bezazlene furke osviještene crnačke mlađarije u zabavu za gangsterske zlatom optočene čune, njihove džipove i razmažene bijele klince s paperjem po bradi, što samo pokazuje da svaka zemlja, pa i Amerika, ima svoj turbo-folk, a to više nije country. No, da ne balim sad previše o još jednoj propasti još jednog pokreta, samo ću reći kako je dobro što još uvijek postoje evanđelisti hip-hopa kao Afrika Bambaataa koji nikad nije zaboravio svoje početke i dva genijalna luđaka u crnim majicama da poprave krvnu sliku hip-hopa koja se poprilično uprljala raznoraznim smećem posljednjih petnaest godina.
[ Cut Chemist ]

Cut Chemist   © Edita Sentić

DJ Shadow i Cut Chemist su, dakle, sebi stvorili prekrasan, živ, i jasan začarani krug i baš je lijepo da su nas odlučili zavrtjeti u njemu, barem tih kratkih dva sata koliko je koncert trajao i voljeli bi da to učine opet bez obzira na njihove perfekcionističke zahtjeve glede tehnikalija koje mi još ni danas nismo u stanju zadovoljiti. Bez obzira na to, samo vi dečki dođite na ljeto, ne morate u Tvornicu. Naći ćemo nečiji vrt na Hvaru, pozvat ćemo ekipu, donijet ćemo zvučnike i droge i puštajte ploče do jutra. I sam će vam Afrika Bambaataa pozavidjeti, slava mu i čast vječna.
[ Dj Shadow & Cut Chemist ]

Dj Shadow & Cut Chemist   © Edita Sentić

djole // 10/02/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*