home > koncert > THE ROSENBERG TRIO @ Lisinski, Zagreb, 20/04/2015

kontakt | search |

THE ROSENBERG TRIO @ Lisinski, Zagreb, 20/04/2015

Razmišljanje koje sam imao pred ovaj koncert bilo je može li Rosenberg trio publikom ispuniti Veliku dvoranu Lisinski. Moram priznati da sam u svojim razmišlanjima više naginjao da ću morati pri osvrtu na koncert napisati da je Lisinski bio ugodno popunjen. Ali bio sam u krivu, jer naći slobodnu stolicu kojih desetak minuta do početka koncerta bilo je nemoguće. Ono što posebno volim kod koncerata u Lisinskom je pitom početak u 20h, gdje se riječ kašnjenje svodi maksimalno na akademsku četvrt. A ovaj koncert je počeo u 20.06. Gdje ćeš za mene bolji uvod. Za one koji nisu u ovoj glazbi, Rosenberg Trio svira gypsy jazz po uzoru na slavnog gitarista Djanga Reinhardata.
[ The Rosenberg Trio ]

The Rosenberg Trio   © Ivica Šitum

Slavni trio u postavi Stochelo Rosenberg (solo gitara) Nous'che Rosenberg (ritam gitara) i Nonnie Rosenberg (akustični bas) na pozornicu je izašao bez ikakve najave, što smatram malim propustom organizatora. Već s prvim tonom zvuk je bio na zavidnoj razini. Naravno, tu pohvala ide toncu koji je uspio dobiti zvuk koji je idealno tih, a opet se čuje svaki pa i najsitniji ton, kako dvije gitare s plastičnim žicama, tako i kontrabasa.
[ The Rosenberg Trio ]

The Rosenberg Trio   © Ivica Šitum

Nakon prvih par pjesama Stochelo Rosenberg obratio se publici i zahvalio joj. Rekao je da je sretan je što svira u Zagrebu, jer je zagrebačka publika sjajna. Pohvalio se kako trio zajedno svira oko dvadeset pet godina i predstavio članove trija. Nakon najave i predstavljanja, izveo je pjesmu koju je prije dvadeset pet godina napisao za svoju mlađu sestru, naslova "For Sephora". Ono što fascinira pri izvedbi solo gitare su prsti Stochela, koji pletu po žicama gitare takvom brzinom da ih je ponekad nemoguće pratiti tromim okom. Posebno inspirativno pri sviranju solo gitare kod ovog virtuoza je pronalazak onih nekoliko tonova u trenutku kad ste pomislili da je došao do kraja određene teme. Kako je to tek pokazao u temi iz filma Kum. U momentima kad su izvodili Djangove pjesme uopće ne treba sumnjati koliko su pogodili duh i atmosferu. Ponekad se pitaš kako je moguće da običan čovjek ima takvu brzinu u prstima. Euforija publike ne mora se posebno ni opisivati.
[ The Rosenberg Trio + Mate Matišić ]

The Rosenberg Trio + Mate Matišić   © Ivica Šitum

Kao gost nastupio je Mate Matišić, kojeg je "glavni" Rosenbeg predstavio biranim riječima. Stochelo je zatim najavio jednu pjesmu, na što se Mate začudio, pa je nakon simpatičnog prepucavanja ipak najavljena druga pjesma. Dva neosporno velika virtuoza, poluelektrična gitara protiv klasične s plastičnim žicama, podigli su atmosferu u dvorani. Na njihovo međusobno "prepucavanje" publika je odgovarala još većim pljeskom. Koncert je definitivno tad dosegao vrhunac. Oba gitarista, iako sličnog senzibiliteta, imaju različite stilove sviranja. Publika je Matu toliko nagradila pljeskom da nam je svima pomalo bio žao što je morao otići s pozornice.
[ The Rosenberg Trio ]

The Rosenberg Trio   © Ivica Šitum

Bilo je i nakon tog zabavnih dionica koncerta. Pri sviranju "Heavy Artillery" Djanga Reindharta svi u publici smo pomislili da je kraj pri naglom prekidu pjesme, počeo je pljesak publike, ali bend je odjednom nastavio svirati isto melodiju i tako nas vozao još par krugova. Mi aplauz, a oni umjesto kraja nastave po pjesmi. Prije posljednje pjesme oficijelnog dijela pozdravio je još jednom sve prisutne u nadi da ćemo se vidjeti uskoro također uz Djangovu "Friday the 13th".
[ The Rosenberg Trio ]

The Rosenberg Trio   © Ivica Šitum

Zvali smo ih na bis, brzo su se vratili, na zadovoljstvo svih opet pojačani za Matišića. I nastavak je mogao početi. Kako publika nikako nije dala da odu bez bar jos jedne pjesme, doživjeli smo i drugi bis, ali ovaj put trio je izašao bez pratnje Matišića i izveo jednu laganiju kompoziciju koja se, kako je klizila ka kraju, pretvorila u pravu gitarističku solo utrku. I kad smo već pomislili da je gotovo i polako krenuli prema izlazu trio plus jedan vratio se i na treći bis da uspješno pokvari krilaticu "dvaput je dvaput".
[ The Rosenberg Trio ]

The Rosenberg Trio   © Ivica Šitum

Neovisno o tome izvodi li uživo svoje kompozicije ili ponajviše obrade Djanga Reindharta, The Rosenberg Trio je kroz stotinjak minuta pokazao zašto puni dvorane diljem svijeta. Jedina neobična stavka kod ovog trija je što, za razliku od jazz glazbe gdje svaki član trija ima svoju solo dionicu, kod Rosenbergovog trija Stochelo je onaj koji je zadužen za virtuoznost soliranja. Volio bih da su i braća Nous'che i Nonnie imali svojih pet minuta slave. Tu laganu monotoniju ispravio je Mate Matišić. Podario nam je sjajnu atmosferu u pripetavanju sa slavnim Stochelom.

jura // 22/04/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*