home > koncert > Black Mountain + Pridjevi @ Močvara, 15/06/2015

kontakt | search |

Black Mountain + Pridjevi @ Močvara, 15/06/2015

Uvijek se možete pouzdati u Kanađane da malo rashlade situaciju kada postane prevruća. Ali prije uspinjanja na Crnu planinu, trebalo je proći kroz gustu šumu u kojoj obitavaju Pridjevi. Moram priznati da me njihov album kada je izašao nije nešto oduševio. Sve je to zvučalo kao loše snimljeni lo-fi nered i iskreno nije mi bilo jasno zašto su svi njime oduševljeni.
[ Pridjevi ]

Pridjevi   © vedran matica

Nakon što sam ih čuo, moram priznati kako su me oduševili. Nije to ništa pretjerano originalno, ovakav tim slobodne forme uz višeglasno vokaliziranje su Amon Duul II i Magma još krajem 60-tih profurali. Osim navedenog, ovaj bend bi se jako dobro mogao snaći i u novom valu okultnih rock bendova koji su isplivali zadnjih par godina (Jex Thoth, Blood Ceremony, Devil's Blood, SubRosa...). Zanemarujući navedenu činjenicu, radi se o odličnom bendu koji je našao nekakav svoj glazbeni prostor i suvereno plovi njime. Treba pohvaliti vokalistice Ninu Romić i Ivanu Picek na stvaranju okultne atmosfere svojim Witch Hazel napjevima kojima su pretvorili vrlo dobar jam bend u odličan. Zbog slobodne forme pjesama koja uglavnom služi samo dočaravanju atmosfere, postoji opasnost od zamora materijala što zasad nije problem jer se radi o malom opusu koji ne dopušta pretjerano duge nastupe, ali ukoliko žele nastaviti sa uspješnom studijskom karijerom, bit će potrebni određeni zahvati kako bi se malo osvježio zvuk benda.
[ Black mountain ]

Black mountain   © vedran matica

Black Mountain su prvi put zaokupili pažnju glazbene kritike i javnosti negdje 2005. godine u vrijeme izlaska prvog albuma kada su bili proglašeni ne pretjerano originalnim bendom koji se šlepa na uspjehu Arcade Fire-a. Tada se to vjerojatno tako činilo zbog prevladavajućeg stoner metal zvuka. Drugi album In the Future je puno bolje prihvaćen dok je sa trećim albumom Wilderness Heart glavni skladatelj, pjevač i gitarist Stephen McBean pokušao pomiriti metal sa svojim drugim poznatim projektom Pink Mountaintops. Možda baš zbog tog pokušaja pomirenja dvaju stilova bend nije našao svoju publiku jer je previše melodiozan i eklektičan za metalce, a opet previše slijedi šablone da bi udovoljio indie hipsterima. Navedeno se čulo i na nastupu. Tako bi netko neupućen da je slučajno nabasao, ovisno o trenutku mogao pomisliti da se radi o Queens of the Stone Age, Dinosaur jr., Symphony X, Gang of Four itd. To je ujedno i najveća mana jer bend nema svoj prepoznatljivi zvuk. Ovaj koncert kao i cijela turneja je svijevrsno vraćanje korijenima. Tako se većina set liste sastojala od pjesama sa prvog albuma uz naramak hitova sa drugog albuma, a sa trećeg, ako se ne varam nije odsvirana niti jedna pjesma. Počeli su sa Modern Music koja zvuči kao R.E.M. na steroidima, ali su zato odmah sa Stormy High koja se u cijelosti vrti oko allmighty riff, pokazali od čega su sastavljeni.
[ Black mountain ]

Black mountain   © vedran matica

Nakon toga su ispucali po meni možda prerano najjači adut kojeg imaju u diskografiji: Tyrants. Pjesma za koju bi svaki malo progresivniji metal bend ubio. Počinje kao tipična stoner razbijačina, da bi naglo prešla u Pink Floyd psihodeliju oko albuma A Saurceful of Secrets, onda postepeno ubrzavanje u najboljoj post-rock maniri da bi se na kraju vratilo na stoner metal temu sa početka. Budući je Stephen osobenjak, za očekivati je bilo da će se određene razraditi na neočekivan način. To se dogodilo prvo sa funkoidnom Wucan kojoj su dodali podugačku solažu na orguljama i sa No Hits koju su toliko razvukli da je u sredini više sličila na dark ambient. Pozitivna stvar je da su Nina i Ivana imale gostujuću ulogu na pratećim vokalima. Nakon toga su sa Queens Will Play i Don't Run Our Hearts Around zavrišili nastup. Sve pjesme osim ove dvije navedene su odsvirane jednako kao i na albumima. Zvuki je bio isti takav, savršeno je prenesen uživo.
[ Black mountain ]

Black mountain   © vedran matica

Članovi benda su se na pozornici uglavnom bavili sa svojim instrumentima, nisu nešto pretjerano komunicirali sa publikom. U prvi plan je gurnuta pjevačica Amber Webber koja je većinu nastupa provela svirajući timpane i ostale perkusije. Publika je bila malobrojna, ali vrijedna. Bilo je nekih stotinjak ljudi, ali su zato sa zanimanjem pristojno popratili nastup. Uglavnom, bend sa solidnom reputacijom koju je dokazao.

tomislav // 17/06/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*