home > koncert > PreMonte Fest @ Attack, Zagreb, 30/07/2015

kontakt | search |

PreMonte Fest @ Attack, Zagreb, 30/07/2015

Dan prije Montepradiso Festivala u Puli, u Zagrebu se već treću godinu zaredom održava PreMonte Fest, koji je nešto kao predigra festivalu u Puli. Obzirom da je Zagreb u to vrijeme koncertno prilično u sezoni kiselih krastavaca, bilo je za oočekivati da će Attack biti fino ispunjen, što se pri nastupu najvećeg imena večerašnje fešte, M.D.C. i dogodilo. Cijeli program je kasnio jedva pola sata, a svaki bend imao je također pol' sata na raspolaganju. Jedina malo veća pauza bila je dvadesetominutna stanka između nastupa bendova.
[ The Smudjas ]

The Smudjas   © jura

Po onoj narodnoj "cure imaju prednost" večer je otvorio talijanski sveženski trio The Smudjas. Za vrijeme njihova nastupa, zvuk vokala je bio poprilicno loš, pa se nije moglo razaznati na kojem jeziku glavni vokal, ujedno i basistica, iznosi svoje tekstove. Glazbeno su najbliži grupi Dinosaur Jr., a imaju i poneki element The Pixies-a. Pjevačica je između pjesama pričala kako im je ovo duga turneja, a pomalo su i tužne jer im je ovo jedan od zadnjih nastupa na turneji. Ostala je i oduševljena što je prostor nakon svake njihove pjesme bio sve puniji, te zamolila sve da slobodno dođu u prednje redove. Pred kraj koncerta još jednom se zahvalila i pozdravila druženje nakon koncerta. Predzadnja pjesma, koja govori o ljetu, poprilično je punkerska i od kompletnog njihova nastupa, najviše mi se dopala.
[ Wild Animals ]

Wild Animals   © jura

Još jedan trio, ovaj puta španjolski, Wild Animals, nastavio je večer. Itekako vidno bilo je prijateljstvo između njih i njihovih prethodnica The Smudjas, koje su pratile koncert iz prvog reda i znale tekstove pjesama. Ono što me, osim glazbenih konstrukcija, oduševilo je njihova dinamičnost na pozornici, gdje su već nakon tri pjesme bili mokri do kože. Gitarist je i klečao i skakao i divljao, uglavnom sve ono sto pravi frontman i treba. Bubnjarka koja je u najvećem obimu najavljivala pjesme, bila je prošarana tremom i umorom, pa se pri nekim najavama činilo da će samo iskliziti s bubnjarske stolice. Čim je pjesma krenula, taj umor se pretvorio u opaki ritam. Najviše su izvodili pjesme sa svog debut EP-a first songs, a bilo je i nešto novih pjesama. Avocado, kao neobični radni naslov jedne od tih novih pjesama, govori o turneji, upoznavanju bendova, druženju i svemu onom kako su rekli: "what is punk about". Glazbeno su bliski Bob Mouldu, jednako iz posljednje popičnije Hüsker Dü faze, kao i nastavka u grupi Sugar. Jednu pjesmu posvetili su grupi The Smudjas, čija gitaristica ju je s njima i odsvirala, a za vrijeme refrena i ostatak Smudjasa se popeo na pozornicu. Ako se mene pita, Wild Animals su mi bez problema postali jedan od top tri izvođača ove večeri.
[ Fake Shakes ]

Fake Shakes   © jura

Uslijedio je nastup dva izvođača koja me nisu toliko izula iz cipela i za čije vrijeme koncertriranja sam nekako više vremena provodio na svježem zraku doli unutra. Prvi od njih, mađarski Fake Shakes, mišung su nekoliko stilova, negdje izmedju punka, metala i hca. Pomalo podsjećaju i na Repetitor. Neke od pjesama su im na mađarskom, a pjevač je dosta nevoljko najavljivao pjesme i pritom je koristio frazu: "my english sucks". Obzirom na energičnu glazbu bili su prestatični na pozornici. Jedino je bubnjar bio kompletno u pravom filmu, pa se na trenutke nije znalo lupa li palicama, rukama ili glavom. Nezainteresiranost za ovaj bend potvrdila je i publika, koje je za vrijeme njihovog nastupa bilo najmanje.
[ Shizune ]

Shizune   © jura

Talijanski Shizune iako glazbeno malo zanimljiviji, više su oduševili nastupom neg' glazbom. Pjevač je za vrijeme cijelog nastupa pjevao spustivši se u publiku, ostavljajući ostatak benda na pozornici. Napravili su svojim nastupom jedan mali privatni show. To se odrazilo i na publiku, pa je prvih par redova ostajalo prazno. Glazbeno djeluju na punk/screamo ljestvici, a vjerujem da što po broju albuma, a što po popularnosti u Italiji imaju svoju bazu fanova. Jedna nebitna zanimljivost je što su pjevač i gitarist cijeli nastup odradili bosi.
[ MDC ]

MDC   © jura

Sve to je bila uvertira za najveći bend festivala, grupu koja od svih prisutnih ima najduži staž na sceni i one zbog kojih je Attack u tom treutku bio ispunjen, teksaške HC/punk legende MDC. Pjevač Dave Dictor, kao jedina konstanta grupe kroz sve njene pretumbacije, jako je zabavna osoba i pravi frontman. Pričao je kako sviraju od '79, o prvom koncertu u Zagrebu '90. Umjesto nastupa na PreMonte Festu, trebali su nastupiti u Beču, ali Dick je rekao kako želi svirati u Zagrebu i da nema govora da ga zamjene za Beč. Prvih par pjesama bilo je novijeg datuma, a glazbeno su, gledano za MDC, bile mekšeg karaktera. Zatim je krenulo s hitovima s prvog albuma; "I hate work", koji je napisao dok je radio u pizzeriji, a "My Family is a Little Weird"dok je bio cheerleader. Inače na pozornici je Dick izgledao kao da je upravo došao s građevinskih radova i meni pozitivna stvar je što mu od imagea na pozornici puno više znači interakcija s publikom. U svom govoru ima strašnu opuštenost, a pri interpretaciji pjesama i pantomimičarsku crtu. Toliko u tome ide daleko, da pjesme uspijevaju dosegnuti jedan pozitivan pop element. Kapa dolje! "Patriot asshole" posvetio je Georgeu Bushu, a pjesmu "No more cops" doživio sam kao jednu od pozitivnijih. "Multi Death Corporation" posvetio je borbi protiv kapitalizma, "Nazis Shouldn't Drive" dečku iz publike koji mu je poklonio antifašističku majicu, a pao je i poljubac s curom iz publike, što mu se još nikad nije dogodilo. Feštu su nastavili poznatim hitovima; "Chicken Squawk", uz obavezan ples na pozornici s onom istom curom iz publike, "Millions of dead cops" i "John Wayne was a nazi". Dick je na kraju sve lijepo pozdravio s objašnjenjem da do ponoći mora biti u krevetu, izljubio još nekoliko puta spomenutu curu iz prvog reda i kroz publiku se zaputio u krevet.
[ Smet ]

Smet   © jura

Nezahvalan zadatak da nastave festivalsku noć u prostoru koji se vidno ispraznio pripala je beogradskom Smetu. Njihov pjevač nerijetko je odlazio s pozornice u publiku i vraćao se gore, ali nije uspio uzdrmati nas koje smo ostali na njihovom nastupu. Glazbeno mi imaju neke sličnosti sa Shizune, koji su svirali prije njih, ali iz moje perspektive sve skupa je malo prenervozno. Imali su fana u publici, koji je na mikrofonu znao preuzeti vokalne dionice, a koje su vam ako ne poznajete glazbeni materijal zvučati poprilično nerazumljive. Impresionirale su me dionice na bas gitari, a pjevač se, kako im je nastup odmicao, malo i raspričao. Pitao je publiku žele li ponešto reći na mikrofon, ali odgovora nije bilo. Nezahvalna pozicija nakon MDC-a zasigurno je najviše kumovala, kako slabijom publikom, tako i premalo nabrijanom atmosferom.
[ The Decline ]

The Decline   © jura

Čast da zatvore Fest pripala je australskim The Decline, koji su u Zagrebu prije dvije godine, u istom prostoru, imali svoj prvi nastup. Specijalno za ovaj koncert vozili su osam sati iz Njemačke, da bi se jutro nakon zagrebačkog koncerta vratili nazad u Njemačku. To dovoljno pokazuje kolika je bila njihova želja za koncertom u Zagrebu, gdje su prije dvije godine imali naj koncert na svojoj prvoj europskoj turneji. Večeras nije bilo toliko jako kao prije dvije godine, ali The Decline su napravili dobar show. Svirali su u najvećem obimu pjesme s novog albuma Ressurectio, koji se nije do kraja primio, dok je pri izvođenju provjerenih hitova, ponajviše s albuma Are you gonna eat that? veći dio publike pjevao s ekipom s pozornice. Nazdravljalo se nikad prežaljenom Tonyju Slyu, koji je preminuo točno prije tri godine, dok je pjesma "Wrecking ball" u najavi bila za Miley Cyrus. Najviše su nas pogađali s "A Crash Course in Emotional English", "Showertime in The Slammer" i "Excuse Me", koju su posvetili Dori i Maši kao najmlađim hrvatskim fanovima grupe. Treba biti iskren i reći da The Decline nisu ponovili onakav nastup kakav su imali prije dvije godine, ali možda je tako nešto bilo i previše očekivati. Neovisno o tom, sjajno su komunicirali s publikom, spominjali rakiju i skakali po pozornici. A to što su prošli x kilometara iz Njemačke da bi se jutro poslije opet tamo vratili, samo pokazuje da je veza između njih i zagrebačke publike nešto posebno. Hvala im na tom nesebičnom činu!

Još jedan PreMonte Fest je u svakom pogledu ispunio očekivanja. Izbor bendova je bio takav da se za svakog našlo ponešto, iako je takva šarolikost znala sam prostor činiti više ili manje punim, ovisno o interesu prema određenom bendu. U ovom dijelu sezona kad je Zagreb vidno prazan i koncertni program sveden na minimum, ovaj festival je i više nego dobro ispunio prazninu.

jura // 05/08/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*