home > koncert > WHITESNAKE @ KC DRAŽEN PETROVIĆ (CIBONA), 21/11/2015

kontakt | search |

WHITESNAKE @ KC DRAŽEN PETROVIĆ (CIBONA), 21/11/2015

Mirisalo je kao never ending story. Što je, zapravo, paradoksalno. No, želja za zadržavanjem trenutka koji u sebi ima klicu vječnosti nije želja da trenutak ostane statičan, nepromijenjen, jer bi samim time postao dosadan i mrtav.

A te dvadeset i prve (bogami studene) subote u Savskoj 30 bilo je sve samo ne dosadno i mrtvo. Nakon četrdeset godina na zagrebačkom tlu još je jednom zavladao onaj trenutak u kojem poželiš zamrznuti to svoje stanje unutarnje ugode. I to je ono paradoksalno u cijeloj priči jer podrazumijeva svojevrsnu neosjetljivost. Baš kao i težnja raju. Samo što je ovaj raj mnogo dostupniji. Ne dolazi u zagrobnom životu već je uhvatljiv ovdje i sada.

Tu ekstazu je, nakon dvije i pol godine, još jednom reprizirao Whitesnake. I prije nego ih okarakteriziramo kao starčeke bliže toj cjeloživotnoj težnji nego new age filozofiji, moramo im priznati da još uvijek znaju napraviti jednako dobru stvar kao na vrhuncu osamdesetih.
[ the dead daisies ]

the dead daisies   © filip bušić

Vratimo se na početak s kratkim osvrtom na predgrupu, australsku supergrupu The Dead Daisies. Budući da ih nikad prije nisam slušala (iako se među postavom kriju i neki ljudi koji su znatno doprinijeli WS-u poput Marca Mendoze) ostala sam ugodno (budući da sam se samo brzinski informirala) iznenađena pa mi ni sjedenje na tribinama nije umanjilo cjelokupni dojam. Njihova sprdnja s ljubavnim pjesmama nešto u stilu kao "I hate you, why I always give you all my money?" i Deep Purple obrada - Hush bili su savršena uvertira u taj srceparajući spektakl.
[ the dead daisies ]

the dead daisies   © filip bušić

Sat je otkucao The Who - My Generation. Signalizirajući da će na stage kročiti bend čije ime odjekuje cijelom dvoranom. I premda to nije ništa novo, niz obraze mnogih pala je pokoja suza. Ona sretnica, naravno!
[ whitesnake ]

whitesnake   © filip bušić

Burn je otpočetka pokrenuo koncert u pravcu ljubičastih vibracija. Istog trena postalo je savršeno jasno da će u njemu ekstatično uživati većina prisutnih. Takav početak koncerta bio je znak da se parteru pridruži i dobar dio tribina.

Već se na Bad Boys moglo naslutiti kako će setlista biti prilično šarolika. Publika je uzvratila jednako moćno. Gotovo i jednako glasno. A onda se na Love Ain't No Stranger polagano počela smirivati prelazeći ponovno na tamno ljubičaste tonove s The Gypsy.
[ whitesnake ]

whitesnake   © filip bušić

Nakon Give Me All Your Love zapala sam u neku psihodeliju s You Keep on Moving i potpuno odlutala. Far away! Isključivanje u masi mi nikad nije predstavljao problem. Ali ovakav izbor pjesama prešaltao mi je raspoloženje bolje od PMS-a.

Uz Ain't No Love in the Heart of the City, Rob Beach i Joel Hoekstra, odlutali su u neka 80's rock vremena kada su solaže trajale kao vječnost, na trenutak zamrzli vrijeme i bez ometanja opleli po žicama. To je bila prilika da se prije finalnog dijela koncerta svatko odmori, duboko udahne, ispiški se, napudra nos, popije pivo, razglaba o životu i smrti ili ubije oko pa se vrati po još malo na Mistreated.
[ whitesnake ]

whitesnake   © filip bušić

I taman kad ste pomislili da je to sve, nakon You Fool No One, evo još jedne solažne epizode, od Devinove usnoharmoničke do Aldridgeove bubnjarske. Svatko je dobio svojih pet minuta slave. Fair enough!
[ whitesnake ]

whitesnake   © filip bušić

Soldier of Fortune je podigla sve mobitele u zrak. Nekad se to radilo upaljačima. Danas ne smiješ zapaliti ni cigaretu usred ovakvog bluesa. I kako da onda uopće ostanem normalna?

I prije nego se zapletem... unatoč svojim godinama, Coverdale se odlično kreće na stageu i animira publiku u svakom kutku dvorane. I dalje orgija sa stalkom za mikrofon izvodeći raznorazne akrobacije. S tim da je u početku jako dobro izvodio svaku dionicu. Zapravo, odlično. No, kako se koncert privodio kraju - pjesme su postajale sve zahtjevnije za njegove glasnice.

Za kraj je stigla jedva dočekana hitoidna trilogija od Is This Love do Fool for Your Loving i Here I Go Again gdje se konačno ispod tih ljubičastih reflektora istaknuo i Michele Luppi. Publika je orila jednoglasno. A onda su još jednom konačno otprašili Still of The Night.

Koncertna pozicija me nije spriječila da uknjižim još jednu trzalicu u svoju kolekciju. Ali to nebi uspjela bez tete na šanku koja mi je čuvala kišobran jer jedna kulturna ustanova poput Draženove zgrade ne posjeduje garderobu. Zato, puno hvala! Pusa! Bok!

veda // 23/11/2015

> vidi sve fotke // see all photos


PS: obavezno pogledaj sve Fichine fotke
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
1. Burn
2. Bad Boys
3. Love Ain't No Stranger
4. The Gypsy
5. Give Me All Your Love
6. You Keep On Moving
7. Ain't No Love In The Heart Of The City
8. Mistreated
9. You Fool No One
10. Soldier Of Fortune
11. Is This Love
12. Fool For You Loving
13. Here I Go Again
14. Still Of The Night
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*