home > koncert > BKD, ACCIDENT, BICIKLIĆ, PARTLEKI, 26.III 2016., Route 66, Zagreb

kontakt | search |

BKD, ACCIDENT, BICIKLIĆ, PARTLEKI, 26.III 2016., Route 66, Zagreb

Malo je teško za vjerovati da ima purgera koji su po prvi puta u životu večeras došli u Route 66 i ostali, ono što se kaže paf, ko' da su s Marsa pali. Žive u metropoli od rođenja, deklarirani su rockeri, obilaze koncerte, čak su i aktivni muzičari, a nisu čuli za Route. Poželio sam govoriti u ovome raportu iz njihovog rakursa, ali bilo bi to neumjesno viđenje s obzirom da se u konačnici sve pomiješalo. I prvotni šok s bendovima za koje su smatrali da sviraju nekakav heavy metal, pa sva ona naguravanja, šutke, poganja, skakanja, pa prijedlog da se ode u jedan bolji klub, a kad su se tu i maligani ulijali u mašinu pa je motor počeo da zakuhava, desila su se i padanja ispod stola, lupanja flaša, bojažljivog posmatranja sveg tog meteža u nevjerici dal' se ti dečki i cure ispred pozornice mlate skupa s bendovima ili to tako baš treba biti ne razlikujući zajebanciju od pravih šamaronki koje su u nekoliko navrata izmjenili dvojica ozbiljno sukobljenih mladića koje je razdvajalo petoro-šestoro ljudi, da bi se na koncu i oni sami popeli na binu, uzeli mikrofon i počeli vrištati, a na kraju i zaspali od umora drugi dan transkriptirajući ostatke memorije čemu li se to na Veliku subotu prisustvovalo.
[  ]

  © Ramona

Taj raport bi moguće počeo 'a kud li su me to u pizdu materinu dovukli moji frendovi trabunjajući mi o nekakvom super bendu', a završio s 'hej stari, ja sam ti u ćuzi, zmlatio sam se sinoć s nekim idiotima, ne, ma kaj, nisam pio, znaš mene, samo su navalili na mene i morao sam pružiti samoobranu, a da nije bilo frendova, sve bi ih tamo razbacao. Nego daj me izvuci van jerbo sucu za prekršaje dolazim tek u utorak i ovdje ću proboraviti Uskrs i uskršnji ponedjeljak. Reci materi nek podgrije ono kaj je ostalo od uskršnjeg ručka da me čeka dok se vratim'.
[  ]

  © Ramona

Elem, baš sam bio posmatračem ovakvog scenarija na Veliku subotu s mogućim završetkom u buksi, no ipak ga nije bilo. Sve se sretno okončalo. Mogu samo pretpostavljati kaj su si dotični likovi mislili proživljavajući elementarnu nepogodu izazvanu feedbackom prisutnih na 4 večerašnja benda koja su po njihovom shvaćanju svirali heavy metal. A za mene, prastarog konja to su bile vrlo zabavne punk limunade pomješane sa žesticom, uobičajeni punk hepening s obostranim zadovoljstvom i neskrivenim simpatijama. Jer, da je bilo drugačije, obrnuto proporcionalno, ne bi bilo dobro toliko koliko jeste bilo.
[ BKD ]

BKD   © Ramona

Prvi su na pozornicu izašli varaždinski trojac BKD u zbilja pristojno vrijeme nešto prije 21.30h i odvalili punk u umjerenim tempovima, pa recimo a'la Ramones. Basistica i glavna vokalistica je simpatična cura sa šiškama koja je povremeno zapjevala i tekstove na kajkavskom, a tokom njihovog nastupa jedan vidno indisponirani mladić s irokezom se stalno penjao na pozornicu u pauzama pjesama izvikujući 'sljedeća stvar je "Kamikaza"'. Ispočetka se to činilo kao dio performansa jer je i bend odmah prihvatio tu igru, ali nakon cirka 6-7 pjesama (a odsvirali su ih 12) uočilo se da je to ipak samo neko individualno zadovoljstvo koje se pretvorilo u zajebantsku, ali dosadno pijanu aroganciju u kojoj je između ostalog bilo 'nemojte me jebati, dođite svi ispred pozornice' na što je dobio odgovor 'a ko bi tebe htio jebati?'. Sva sreća što Route nije neki konzervativni rock klub s redarima i izbacivačima. Odmah bi ščepali ljubičastog Irokeza pod rebra, malo mu ispipali puls i izbacili na tratinu ispred Lisinskoga ili u bandićevu fontanu da hladi guzicu koju je prečesto pokazivao spuštanjem hlača do bedra. BKD su se spretno othrvali ovom početnom entuzijazmu auditorija prihvativši sve neočekivane zajebantske reakcije koje su tek počele da vriju dolaskom narednog benda.
[ Accident ]

Accident   © Ramona

E, a kad su se popeli ACCIDENT, drama počinje da doseže klimaks. Njihov urnebesno brz, agresivan i snažan hardcore punk podsjetio je na Exploited, a kombinirani tekstovi na hrvatskom i engleskom s očitim angažiranim stavom nisu baš pretjerano fermali ljubičastog Irokeza da dođe u priliku zavikati na mikrofon 'sljedeća stvar je "Kamikaza". Momci i dečki ispred pozornice su napravili ogroman metež u kome je dotičan lik s početka ovog raporta završio ispod prevrnutog stola s oblačićem iznad glave 'majko mila kaj sam skrivio ovoj stoki?'. Dramaturgija se nastavila vraški energičnim riffovima i povremenim improvizacijama plavokose gitaristice, Accident su opako uvježbani i koncizni u toj brzini, a frontmen s testosteronski gromkim vokalom vrlo upečatljiv i autoritativan na pozornici ostavljajući dojam vrlo ozbiljnog benda koji čak ima i pjesmu istog naziva. Rado ću ih opet pogledati i poslušati.
[ Biciklić ]

Biciklić   © Ramona

A što reći o BICIKLIĆU, ha-ha-ha? Taman kad su izašli na binu i Debeli počeo da priča neki prolog kak' se njih smatra najpijanijim bendom, u čošku su se dva mladića pretepali, letjeli su šamari, rušili stolci i gomilica se oko njih naguravala pokušavajući ih razdvojiti, ono taman kao odlična uvertira za kolektivni cirkus i kaos u kome se nakon 2-3 odsvirane pjesme više nije moglo razaznavati tko je tu u bendu, a tko je publika. Našem glavnom liku je to izgledalo kao pomahnitali kokošinjac, jednom je promrmljao 'idem polako doma', pa nakratko zaspao na stolcu i onda se u općoj euforiji dočepao mikrofona i počeo vrištati iz petnih žila jer je svatko mogao doći do mikrofona da olakša dušu. U tom metežu gdje je bend praktički odsvirao od početka do kraja možda svega 5-6 pjesama, a gotovo 3/4 materijala su počeli svirati i onda prekidali jer su Ogijevi tempovi bili prebrzi za Debelog koji se uz to i gro tekstova nije mogao sjetiti ('čekaj, stani, jebiga, nemerem se setiti teksta'), najzakinutija je bila ekipa iza biljarskog stola koja je dovikivala 'svirajte Majke'. A kako Bicikliću to naravno ne pada na pamet jer jedva da su mogli odsvirati i svoje stvari, ovi iz čoška su se počeli nadglasavati urlikajući njima omiljene domaće rock hitove gdje se čuo i "Šporki stari grad" i Hladno Pivo i Mile i Putnici i Psihomodo i još koješta. Sjajan reality show kakvog bi poželjeli Magnus & Bunker za neku epizodu Alan Forda, po mogućnosti onu kada se Superhik po prvi puta pojavljuje u serijalu. Gdje ćeš bolje inspiracije za tako nešto nego na koncertu Biciklića kada je sve obuzeto alkoholom, a onaj ljubičasti, sada već ne više Irokez nego Kakadu jer su mu se zupci cirkular pile nesimetrično naherili pod jednu stranu kak' je vetar puhal opet došao u priliku da iznese svoj jasan stav Punjene Papige 'sljedeća stvar je "Kamikaza".
[ Biciklić ]

Biciklić   © Ramona

Ma, ovakav neizrežirani, spontani show ne mogu kreirati niti najveći filmski komediografi. Bend pokušava svirati, al' im baš i ne ide, stalno prekidaju pjesme ne došavši niti do refrena ili počnu tek od refrena, odrašpaju par taktova, stanu, započnu neku drugu pjesmu, pa se Debeli baci u publiku da ga nosi 6-7 ljudi, no kako ga ima barem 120 kila redovito nakon par sekundi završi skupa s nosačima na podu, pa dok zaori stvarčina "Hrpa" i on i gitarist gaze po ležećoj živoj sili, pa ljudi nose jedan drugoga na ramenima, pjevaju se stihovi pjesama bez obzira kako ih bend u tom momentu izvodio 'jučer sam cugo na Trešnjevci u stanu, kako sam jebote došo u Ljubljanu', 'jebeš, jebeš sve', 'nisam jebo, al sam barem lizao', 'on jebe stare babe', 'Miki Maus po cele dane slušaš haus', 'jebem ti mater, jebem ti oca', 'betmen, u usta ti ga metnem', 'Dinamo, Hajduk ale-ale-ale', 'sve pijano, drogirano', 'svako jutro kad se zbudim ja poserem drek'... Ha-ha-ha...
[ Partleki ]

Partleki   © Ramona

Uistinu sam se od srca nasmijao ovoj prezabavnoj komediji šlampavog benda i općeg cirkusa koji je nastao, a za kraj su uveselili čakovečki trojac PARTLEKI svojim pop-punk obradama mnogih pjesama iz domaćih crtića, reklama, kojekakvih foršpana i ostavštine iz dječjeg vrtića. Ramones su svojevremeno nazivali crtić-punkerima, ali ovi Međimurci su ih prestigli u doslovnom tumačenju značenja jer na repertoaru imaju samo dječje, vrlo poznate teme koje su instrumentalistički jako fino adaptirali u relativno žestoki i melodičan punk dozvolivši ljubičastom Kakadou da s posljednjim atomima snage okonča svoju trenutno najvažniju životnu misiju 'sljedeća stvar je "Kamikaza".

horvi // 28/03/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*