home > koncert > Calexico & Gaby Moreno @Tvornica Kulture ZG 06/05/2016

kontakt | search |

Calexico & Gaby Moreno @Tvornica Kulture ZG 06/05/2016

Zamislim se da držim omot albuma "Carried to dust", zatvaram oči i nađem se za za volanom nekog Chevyja baš kao djevojka s naslovnice vozeći kroz uzavrelu pustinju dok nježni zvuci ispleteni od gitara, truba, udaraljki ispunjavaju unutrašnjost automobila i ostavljajući trag kako odmičem pustinjom.
[ Calexico @ Tvornica ]

Calexico @ Tvornica   © Vedran Matica

Calexico ima tu magičnu moć uvući nas u svoju glazbu i odvesti nas na putovanje kroz pustinju i kroz male pustinjske gradove specifičnom mješavinom izvornog tex mexa, americane, jazza,rocka s prstohvatom hard rocka omotanu indie pokrovom.
U petak je Calexico ekipa sastavljena od sedmorice multi-instrumentalista još jednom došla povesti nas na putovanje pustinjom i ponovo su upotrijebili svoju magiju na najbolji mogući način, a u tome im je vrlo uspješno pomogla Gaby Moreno.
[ Gaby Moreno @ Tvornica ]

Gaby Moreno @ Tvornica   © Edita Sentić

Gaby je kantautorica iz Guatemale , dobitnica Latin Grammyja , djevojka predivnog toplog glasa koja je već bila u Zagrebu u pratnji Hugh Lauriea prije koju godinu.
Gaby nas je svojom mješavinom akustičnih latino ritmova, bluesa, jazza i r&b praćenim moćnim i ugodnim glasom provela kroz svoj kratki set sastavljen od pjesama na engleskom i španjolskom.
[ Gaby Moreno @ Tvornica ]

Gaby Moreno @ Tvornica   © Edita Sentić

Na par pjesma članovi Calexica su se pridružili Gaby da bi ubrzo zavšila svoj set, zahvalila te rekla kako joj je to posljednja večer na turneji s Calexicom te da je na štandu za merch možemo dobiti besplatne primjerke njenog starijeg albuma "Illustrated songs".
Nakon kratke pauze tijekom koje su tehničari još jednom provjerili cijelu gomilu raznih instrumenata na stejđu sve je bilo spremno da počne glavna fešta koju su Calexico otvorili s "Across the Wire" s "Algeriesa" pred već potpuno ispunjenim velikim pogonom Tvornice.
Na svom četvrtom posjetu Hrvatskoj, Calexico promovira posljednji album "Edge of the Sun" koji je zauzeo veći dio setliste uz presjek skoro pa dvadesetogodišnje karijere.
[ Calexico @ Tvornica ]

Calexico @ Tvornica   © Edita Sentić

Priča je započela kasnih devedesetih kada su pogonski kotači, glavni vokal Joey Burns i bubnjar John Convertino kao članovi Giant Sanda krenuli i vlastito glazbeno putovanje koje je nakon raznih faza utabalo stazu onome što će postati Calexico.
Iako ostali članovi nisu s njima od početka današnja postava funkcionira besprijekorno i svaki član je potpuno punopravan dio tog finog tkanja. Gušt ih je gledati dok se na stejđu izmjenjuju na instrumentima neprimjetno klizeći s gitare na harmoniku, pa na trubu, vibrafon ili klavijature…
[ Calexico @ Tvornica ]

Calexico @ Tvornica   © Vedran Matica

Nakon mješavine novih i starih pjesma gdje smo čuli Falling from the sky, Cumbla de Donde preko Sunken Waltz do Bullets and Rocks, Joey Burns je ostao sam s akustičnom gitarom pod jednim snopom svjetla otpjevavši Fortune Teller kojom je tijek koncerta krenuo ka usijanju.
[ Calexico @ Tvornica ]

Calexico @ Tvornica   © Edita Sentić

Uslijedila je Minas de Cobre, Inspiracion, World Undone nakon kojih im se pridružila Gaby da uveliča feštu koju je rasplesana publika objeručke prihvatila.
Nakon regularnog dijela koncerta koji su završili sa Crystal Frontier temperatura je bila prava pustinjska, a publika nije bila spremna pustiti Calexico sa stejđa.
Varatili su se sa Wash da bi nas nakon nje počastili s genijalnom obradom "Bigmouth strikes again" The Smithsa.
[ Calexico @ Tvornica ]

Calexico @ Tvornica   © Edita Sentić

Uspjeli smo ih dozvati na još jedan bis koji su nakon Corone Minutemana i Guero Canello završili sa Bowiejevom Five Years u čast svim glazbenicima koje smo izgubili.
Čini mi se da dodatni emotivni naboj koncertu dalo to što je bio posljednji s Gaby Moreno kojoj su na stejđu poklonili buket cvijeća za oproštaj.
Nakon završetka čujem kroz žamor odraslog bradatog muškarca koji priča da se dvaput rasplakao. To je neka sličica koja daje pečat ovom koncertu: skakali smo, plesali pjevali i plakali.
[ Gaby Moreno & Calexico @ Tvornica ]

Gaby Moreno & Calexico @ Tvornica   © Edita Sentić

Dotaknuli su nas svojom glazbom na razne načine, provezli su svakog od nas kroz naše privatne pustinje i obećali vratiti se opet.
Na kraju, kada su se pojavila svjetla moglo se vidjeti članove benda kako zajedno s tehničarima pakiraju instrumenta, namataju kablove, dijele autograme i slikaju se s fanovima.
Mi smo imali zadovoljstvo pročavrljati i prošetati mali dio puta s raspoloženim Martinom Wenkom (truba, harmonika, klavijature, vibrafon i štošta) i iako nismo okinuli selfi niti tražili autogram imamo predivnu uspomenu.
[ Calexico & Gaby Moreno @ Tvornica ]

Calexico & Gaby Moreno @ Tvornica   © Edita Sentić

Do sljedećeg susreta!

edi // 08/05/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*