home > koncert > SEVEN THAT SPELLS @ Tvornica kulture, 17/12/2016

kontakt | search |

SEVEN THAT SPELLS @ Tvornica kulture, 17/12/2016

Točno godinu dana nakon posljednjeg koncerta psihodelična rock mašina Seven That Spells vratila se na mjesto zločina. Aktualnu godinu završili su već tradicionalnim šamanskim obredom koji je prašio u znaku njihovog novog albuma Omega. Prethodna dva obreda su bila rasprodana pa se isto očekivalo i od ovog. Bend se više od godinu dana bavio novim materijalom, koji je gotovo završen, a prije njegovog konačnog puštanja u pogon, premijerno su ga odsvirali u pregrađenom Velikom pogonu Tvornice kulture.

Snimanje novog albuma započeli su početkom pošle godine kako bi okončali triologiju The Death And Resurrection Of Krautrock. Ali je suradnja s Blakeom Flamingom, nekadašnjim članom bendova The Mars Volta, Zeni Geva i Dazzling Killmen, prilično otegnuta. Premda je Fleming, u njujorškom studiju Dryhill, nedavno snimio kompletne bubnjeve što je okarakterizirao kao jednu od najboljih stvari koju je snimio u karijeri, cijeli proces snimanja albuma traje predugo. Unatoč tome, uspješno je izostavljen onaj vječni pritisak od stvaranja vrhunskog djela na brzinu i kompromisa koji bi ionako prekoračio sve granice saznatljivosti tog transcendentnog pojma praslike i uporabe zdravog razuma.
[ dj bombay ]

dj bombay   © kata.strofa

Barem su ostavili takav dojam. Ne samo zbog treniranja živaca nestrpljivih fanova u iščekivanju novog materijala nego i time što je cijela ceremonija kasnila gotovo sat vremena. Valjda organizatori nisu uzeli u obzir da će DJ Bombay ostati žedan nakon dvadesetominutnog orgijanja s električnim bubnjem. Iako moram priznati da je zov ovog šamanskog terapeuta u pridobivanju svojevrsnih pacijenata bio impresivan jer se poluprazan auditorij ubrzo dupkom popunio. Najprije nas je postepeno uveo u svoj svijet igre a potom i u stanje laganog transa gdje se bude alfa moždane vijuge. One nam omogućuju nezaboravno putovanje i sposobnost doživljaja lucidnih snova, gdje bubanj postaje prijevozno sredstvo preko svih granica, put prema iskustvu cjelovitosti, kojeg u konačnici predstavlja Omega.

[ dj bombay ]

dj bombay   © kata.strofa

"Ja sam ožednio a Seveni su za petnaest minuta" - rekao je Vedran Brlečić i napustio pozornicu. Nismo mu zamjerili jer smo i mi ožednili kad smo čuli da se radi o drevnom napitku, krvlju spravljenom, sumeranske zaštitnice piva, nenadjebive Ninkasi.
[ omega pivo ]

omega pivo   © kata.strofa

Doista! Nakon petnaest minuta Seven That Spells se poredao po pozornici takvim sfumatom, koji bi posramio i Claude Lorraina i njegovog kralja Davida s ona tri junaka. Obrisi likova u prvom planu su bili toliko sitni i potisnuti u kut da bi i gluhi mogli zaključiti kako je prava tema zapravo beskonačno putovanje u svemirsko plavetnilo. Samo su se u prednjem planu mogle vidjeti sve boje spektra i samo je taj plan bio oštar. Članove benda mogli smo razaznati eventualno po frizurama jer su tople boje u blizini spašavale cjelokupnu sliku dok su one hladne u dubini izgubile bubnjarske palice u modrčastoj izmaglici bez čvrstog završetka.
[ seven that spells ]

seven that spells   © kata.strofa

Nije tu ništa ni završilo! Samo se postava benda od onih "mnogobrojnih" svela na stalne članove, lidera i gitarista Niku Potočnjaka, još jednog gitarista Gordana Tomića, basista i vokala Jeremya Whitea te bubnjara Stanislava Muškinju. Ovaj posljednji mi je zadao mnogo napora jer nisam znala tko će točno zamijeniti Blakea Flaminga uživo (Nikola Babić ili Stanislav Muškinja) pa sam povukla sve svoje bjelovarske veze da skužim čiji to brk viri iz one magluštine (jer zašto bi stvari bile jednostavne kad ih mogu dodatno zakomplicirati (!?)).
[ seven that spells ]

seven that spells   © kata.strofa

Dakle, pojednostavimo stvari. Ne znam koliko je uopće potrebno 7TS dalje opisivati jer je to potpuno nebitno za cijelu fabulu. Ovi su zagrebački krautrockeri, u potrazi za divinacijskim avanturama i psihodeličnom bukom najuzvišenijeg oblika meditacije, ionako megapriznati na svemirskim prostranstvima, gdje Niko neprestano nudi neka druga, možda kreativnija, ali veoma slična rješenja.
[ seven that spells ]

seven that spells   © kata.strofa

Ono što je posebno uočljivo na novom materijalu jest njegov sadržaj jer je forma od početka jasno definirana. Preskakivanje minimalističkih pregrada s kojima su katkad znali lutati u plavetnilu, sada su potpuno istrijebljene. Sumeranski napjevi u kojima se povremeno izmjenjuju Tomić i White, učinili su ovu glazbu istovremeno tradicionalnom i futurističkom sa svojim mračnim ritmovima šamanskih čarobnjaka i vračeva pogansih misterija, koja izaziva izvansebnost i traži više. Iskonskom snagom kompaktnih instrumentalizacija svakog člana benda izgrađene su strahovito slikovite sekvence u neprekinutom nizu kao da su vođene galaktičkom navigacijom s dodatkom obavezne erotske magičnosti.
[ seven that spells ]

seven that spells   © kata.strofa

Osim rituala nastranosti i izopačenosti njihova glazba pomalo koketira s okultizmom a zapravo im je jedina misija odvesti psihodelični rock u budućnost. Šteta što će Omega procuriti tek na proljeće pa je ove godine ne mogu svrstati među svoje "najbolje iz regiona"!

veda // 19/12/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*