home > koncert > SPLEEN G & TONE TUORO @ Vinyl, 19/01/2017

kontakt | search |

SPLEEN G & TONE TUORO @ Vinyl, 19/01/2017

Svi ste se barem jednom našli u situaciji gdje nakon pete flaše prestanete brojati koliko piva ste popili, pa ne znate jel' ih je palo 8, 10 ili 15. Slično mi je sa Spleen G-jem. Ne znam točno koji mi je ovo put da pohodim njihov koncert, jer sam nakon desete posjete prestao brojati. Kao i ne bih kada se radi o bendu koji toliko često nastupa u Zagrebu da bi koncertna apstinencija od mjesec dana odmah potegnula sumnju da su se raspali. Lakše je prebrojati da im je ovo četvrti koncert u Vinylu, a također i četvrti u kolaboraciji s Tonetom Tuorom.
[ Spleen G ]

Spleen G   © Nadia

[ Spleen G ]

Spleen G   © Nadia

Što bend svira i tko je Tone možete čitati u prijašnjim izvještajima s njihovih nastupa, da se ovdje nepotrebno ne ponavljamo. Ovog četvrtka bend je maltene replicirao koncert koji dogodio 13.10. prošle godine. Isto mjesto, isti suradnik i isti repertoar pred istim brojem ljudi. Razliku je osim one banalne u vidu naglavnih rekvizita članova benda (fantomka, turban, šubara) činilo što sastav publike od njih pedesetak nije bio identičan kao prošli put. To je valjda znak da se stalnoj garnituri posjetilaca pridružilo dvadesetak novih, a neki od njih su mi osobno svjedočili da ih čuju prvi put uz raspon reakcija od "dobri su!" do oduševljenja. I možda će baš oni na nekom od idućih nastupa biti onih +3 čovjeka kojih prije nismo viđali pred binom. Ipak, ukupan broj posjetitelja im je u stagnaciji, jer ni u posljednja tri kafanska nastupa (Vinyl, Thalia, Jiggy) nije premašio brojku od 50. Ali bitno je da ne dolaze uvijek isti ljudi, jer to je znak da im se priča polako širi. Nadajmo se da i sigurno.
[ Spleen G ]

Spleen G   © Nadia

[ Spleen G ]

Spleen G   © Nadia

Mislim da već možemo ustanoviti kako je Spleen G bend koji se na zagrebačkoj sceni posljednjih godinu i pol dana najviše ponavlja. A ponavljanje je u njihovom slučaj majka savršenstva, jer je primjetno da iz nastupa u nastup zvuče sve čvršće i kompaktnije. Već sam neke stvari zapamtio do te mjere da se ispostavilo da nije improvizacija ono za što sam prethodno mislio da jeste. Nadam se da se neće s vremenom pokazati da je zapravo svaka pjesma tonski izrežirana do u sekundu, a da mi to jadni zbog složenosti aranžmana nismo uspjeli odmah shvatiti, hahaha.
[ Narod ]

Narod   © Nadia

Naravno da su se na repertoaru našli i razgovor dalmatinca ZET-ovca i putnika koji odbija platiti kartu, a i uvodni monolog na početku "Limunske kiseline" na kojem je ovoga puta ipak bio vidljiv manjak inspiracije, a formulu iste opet nisam uspio zapamtiti. Ionako je kemija za mene uvijek bila nastrani i životu tuđi niz nasumično nabacanih brojki i slova. Aktivnost publike se slično kao i na prošlom Vinylskom nastupu svela na šačicu plesno raspoloženih ljudi, ali atmosfera je generalno bila vesela kao i obično. Tone Tuoro je svoj gostujući dio odradio nešto energičnije nego prošli put više se trudeći uključiti publiku u izvedbu. S obzirom kakav bend ima iza sebe, vjerojatno niti jedan reper na Balkanu nema bolje instrumentale iza svojih versova. Kada bih ga slušao solo uz matrice bilo bi me strah da bi mu pjesme zvučale upola lošije, prije svega siromašnije i hladnije. Veće bogatstvo hip-hop podloga u bendovskom aranžmanu dokaz su da za iste ne vrijedi nužno pravilo "manje je više".
[ Spleen G & Tone Tuoro ]

Spleen G & Tone Tuoro   © Nadia

[ Spleen G & Tone Tuoro ]

Spleen G & Tone Tuoro   © Nadia

Zaključno bih konstatirao da nisam siguran koliko vremena će proći dok Spleen G ne postane big thing. Publika im se polako širi iako brojčano ne raste gledajući prema pojedinom eventu. No, to je moguće čisto stoga što često nastupaju, a razumljivo mi je da se prosječni slušatelj Splinjara prije zasiti brojnih repriza nego ja. Ali upravo je s obzirom na to donekle optimistično kako im koncertni auditorij ipak ne pada ispod 50. Drugo, bend se bavi ponešto hermetičkom glazbom nepodobnom za afinitete masovne publike, iako bi tu još koji nastup s Rambom Amadeusom, konačno snimanje prvog albuma, pa i činjenica da na Balkanu nemaju dostojnog konkurenta u svojoj muzičkoj niši mogli katalizirati proces rasta publike.
[ Spleen G & Tone Tuoro ]

Spleen G & Tone Tuoro   © Nadia

[ Spleen G & Tone Tuoro ]

Spleen G & Tone Tuoro   © Nadia

ognjen bašić // 21/01/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*