home > koncert > SKRETNIČARI, KAJ CAVE, RIZOL, 6.X 2017., Tvornica (mali pogon), Zagreb

kontakt | search |

SKRETNIČARI, KAJ CAVE, RIZOL, 6.X 2017., Tvornica (mali pogon), Zagreb

Najavljeni kao gosti Rizola, prva dva aktera večerašnjeg koncerta mogu tek ovlaš biti zadovoljni reakcijama publike koja se brojila u mršavoj dvocifrenosti. A razlog ne treba posebno navoditi - svi su ostali doma gledati debakl Hrvatske nogometne reprezentacije s Finskom na riječkoj Rujavici.

Rezultat se zna: neriješeno kod kuće što je vjerojatno šut u stražnjicu što se tiče odlaska na Svjetsko nogometno prvenstvo, ali nikad ne reci nikad. Istom se može reći i za ova tri tima, specifična po svojim karakteristikama svatko ponaosob mada bih radije dao prednost njima nego li našim razvikanim velebnim zvijezdama od nogometaša s dvije leve noge i trkom u rikverc: prije će ova tri izvođača dobiti zeleno svijetlo za velike pozornice nego li naša hrpa basnoslovno plaćenog jada kome se živo fućka za nacionalnu zastavu.
[ Skretničari, 6.10.2017.Tvornica mali pogon ]

Skretničari, 6.10.2017.Tvornica mali pogon   © Ramona

Evo, SKRETNIČARI koji su prvi otvorili predigru uistinu su ozbiljno shvatili svoju ulogu: bili su iznenađujuće trijezni, valjda zato jer si nisu stigli popiti, a i da jesu, opet bi ostali na nogama i ne bi se vraćali u rikverc zabijati si autogolove kojih su imali isuviše tijekom turbulentno teške i sudbinski tegobne karijere koja će uskoro zaokružiti pune 3 decenije rada s mnogo prekida i pauziranja. Njihova igra tog petka pred polupraznim auditorijem je bila neočekivano koncizna, a očekivao se barem neki lamentirajući 'in memoriam' za Buša, nedavno preminulog im zadnjeg frontmena (4.VII 2017). No, još prije njegovog odlaska na vječni počinak bend se ustoličio na vokalima adaptiravši sva svoja četiri grla za gotovo kompletnu set listu koja im se ne mijenja već dobrih desetak, ako ne i više godina od legendarnih tema "Trfo" i "Dva ferala", preko "Dijane", "Imaš kaj para", "Bob Rock sluša punk rock", sve do "UK DK", "Sjene sa pruge", "Banda s Mažuranca" i "Nema mjesta za nas".

Sve im je tu štimalo cakum-pakum. Čvrsta i nabrušena svirka bez ikakvih tugaljivih konotacija, te srčani pristup prema zajebanciji koja im se tako često odbijala u glavu zbog najcrnjih životnih tragedija ustoličeni su u gotovo jednosatnom performansu gdje je samo manjkao elan i podrška fanova. Bend bi sasvim lako pokorio publiku još ranih 90-ih da im je život namjenio neku drugačiju priču, ali nije. Hladno Pivo je uzelo taj primat i tja…
[ Kaj Cave, 6.10.2017., Tvornica mali pogon ]

Kaj Cave, 6.10.2017., Tvornica mali pogon   © Ramona

Nekako i nezgrapno u ovu priču se uvukao varaždinski autor KAJ CAVE iliti pravim imenom Tomislav Pletenac kome je ovo bio prvi nastup u Zagrebu. Momčina radi obrade, tj. prepjeve Nick Cavea na kajkavskom dijalektu (i ne samo Cavea), a to radi uistinu katarzično fiksirajući se na jednostavnije klavirske varijacije. Smješten u desnom uglu male pozornice malog pogona za svojom Yamaha klavijaturom, sa šeširom, naočalama, brkovima i bradom, te u bijeloj košulji, odavao je dojam sugestivnog intelektualca koji se sofisticirano zafrkava gledajući s distance na dublji Caveov opus. Ti njegovi prepjevi su razumljivi govorniku kajkavskog koji u dlaku poznaje tipični podravsko-međimursko-zagorski akcent koji opet, varira od sela do sela, no onom čistom štokavcu s ijekavicom je totalno enigmatičan premda je kajkavski dijalekt udomaćen, ali na drugačiji način u metropoli i okolici. Stoga mu se može učiniti smješnim, pa i degutantnim, međutim drugačija je slika u originalu: njegovi prijevodi nisu nimalo banalni kada uroni, primjerice, u teme "Into my arms", "Where the wild roses grow" ili "Henry Lee" koju mu je pripomogla u duetu jedna mlada djevojka, a na samom kraju su uskočili i Rizol koju su s njime odsvirali završnu komadinu. A sve to je u intervalima Kaj Cave između pjesama obogatio s recitacijama stihova Miroslav Krleže, te vjerojatno još nekih naših pjesnika na kajkavskom, ali ne uzimajte mi riječ iz usta, kojih to točno autora, ne bih znao. E, pa sad, na koncu se baš i nije sveo njegov nastup nezgrapnim utiskom: jake morbidne teme su sjele specifično na turobno mračnu prošlost Skretničara i otvorile sferu za glavne headlinere.
[ Rizol, 6.10.2017., Tvornica mali pogon ]

Rizol, 6.10.2017., Tvornica mali pogon   © Ramona

RIZOL. O njima je tako malo znano toga medijski da se može svesti u tek nekoliko pasosa, onih javnih još od vremena prvijenca "Grassichi Karrichi" iz daleke 1994. kada se i nisu uzimali zaozbiljno premda su imali zavidan krug fanova tijekom 90-ih, odnosno kreativnog perioda stvaranja gotovo svih pjesama što ih imaju u današnjem opusu. Drugi album "Jaki i glupi" došao je 3 godine kasnije, a treći, posljednji "Strategija" 2016., no sve je to mahom nastalo još koncem 20. stoljeća iz kojeg su zadržali taj svoj prepoznatljivi garažni punk-rock zvuk kojeg će danas maltene svatko poistovjetiti s Partibrejkersima i Majkama kao da drugi bendovi sličnog izričaja na ovim prostorima ne postoje.

Njihove večeras izvedene pjesme "Lice", "Bol", "Osjećam", "Sugestija", "Note", "Dolazi noć"… uz taj transžanrovski pandam punka križanog s hard rockom, prljavim bluesom i r'n'r-om sadrže i emotivnu povezanost sa onom socio-društvenom situacijom kada je svijet još uvijek nekako izgledao bolje i optimističnije mjesto za život, a da nisu samo striktno uštekani u eklekticizam retrospekcije, dokazali su neočekivanom obradom Placebo - "Every you, every me". Pred samim krajem su izveli još nekoliko obrada poput "I wanna be your dog" i "Search and destroy", čak pomalo i nepotrebno jer u repertoaru imaju dovoljno svojih snažnih pjesama, no kako je Kaj Cave napravio svoje varijacije, tako su si i ovi vremešni momci s frontmenom Damirom Čanadijem iz valjda najstarijeg živućeg demo benda Narikače dali oduška da i oni nešto prosviraju s internacionalne trpeze. Za svoj gušt. I gušt prisutnih kojima niti saznanje da je naša velecijenjena šlampava nogometna reprezentacija odfučkala svoje nije poremetila žestoko moćne vibracije ove svirke.

horvi // 08/10/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*