home > koncert > Direktori, Mister No @ Klub Fest, Zemun, 29/12/2017

kontakt | search |

Direktori, Mister No @ Klub Fest, Zemun, 29/12/2017

Više od 24 sata nakon koncerta i zujanje u ušima ne pokazuje znakove posustajanja. Time imam konstantan podsjetnik na bombastično punk ludilo jučerašnjeg koncerta. Ipak svođenje kvalitete ovog koncerta na puku energiju davalo bi krivi dojam jer se u zraku nalazilo nešto posebno. Klub Fest bio je dupkom pun doslovno svim uzrastima, od djece do staraca. Svi su stajali u iščekivanju prvog solo koncerta utjelovljenja srpskog punka, legendarnih Direktora. Na zidu su postavili plašt koji nosi njihovo ime, svijetla su se počela micati i na pozornicu je izašla postava... Mister No.

Mister No

Predgrupa je meni osobno došla kao iznenađenje, no zasigurno ugodno iznenađenje. Postava je standardna bas, gitara i bubanj iako je teško ovog gitarista nazvati standardnim. Čovjek je gitarski maestro koji je solirao lakoćom kojom ja ne mažem putar. Ostatak benda ovdje je bio da omogući pjevaču neprimjetno glatke ulaske i izlaske iz soliranja koje je vrsno odradio. Pjesme poput Ona Sluša Punk toliko su bile nabijene ovim točkama vještine da se teško bilo ne kretati. Publika se na žalost nije složila sa mnom, koliko zbog anticipacije glavnog akta, toliko i zbog fizičke statičnosti samog benda, ali zato nitko nije mogao skinuti osmijeh s lica. Sindrom predgrupe i minorni tehnički problemi s bubnjevima nisu uspjeli ubiti izvrsnost ove gaže, a niti energiju koja je između pjesama nestajala u tišinu te se prvim zvukom gitare preporađala. Čak su pri kraju ljudi u prvim redovima počeli ritmično skakati na ovaj vrlo raznolik punk. Koliko god bih volio još hvaliti ovaj nastup činjenica je da je ovo bila tek uvertira u ono što je uslijedilo.
[  ]

Direktori

Od prvog trenutka stupanja na binu sva četvorica su agresivno probili zadnju trunku mira u dvorani. Čistićete Ulice odmah je natjeralo ekipu prvog reda da mahnito digne ruke u zrak koje se nisu spuštale sve do bisa, pa i nakon tog. Ovo nije začuđujuće, dapače drugi ishod nije bio moguć. Direktori sviraju agresivno, penetriraju svaki zid umora i pasivnosti. U kontrastu s Mister No koji sviraju punk ritmove, no prilično standardne punk ritmove koji su podloga za isticanje individue, Direktori su u konstantnoj sinkronizaciji. Na vrhu ovog neprestanog udaranja je pjevač, čovjek koji stavlja rekt u Direktore. Nebojša Drakula nije normalan.
[  ]

Vrlo je vjerojatno da bi čak i s kvalitetom i energičnosti koju bend posjeduje nakon nekog vremena publika zamrla. Bend je prilično statičan, stvari koje sviraju su vesele i zabavne, no pomalo slične. Nebojša Drakula je onaj koji je držao cijeli nastup u šaci. S ludilom u širom otvorenim očima i energijom tri boksača već je u prvih nekoliko old-school pjesama skinuo majicu. Nakon tog se nije zaustavio, paleći cigaretu za cigaretom, on se u svakom trenutku kretao. Vrhunac ovog došao je pri kraju kad je sjedeći na publici otpjevao većinu Kraljevine Srbije. Koliko god se ovo činilo agresivno i potencijalno opasno za Hrvata, salom je vladala neizmjerna atmosfera ljubavi i složnosti.
[  ]

Ovo je ono što mi stavlja koncert na tako visoku razinu. Još je na Misteru No atmosfera bila primjetno ugodna, no na Direktorima se to može opisati kao čista ljubav. Ova neopisiva složnost ne može se atribuirati jednoj specifičnoj stvari, već koncertu u cjelini. Trenutci u kojima se Nebojša prestao mrštiti jer se nije mogao ne smiješiti na zagrijanost publike. Penjanje dvojice iz publike na stage da bi pokazali škembe na Mi Volimo Pivo. Neplanirano skandiranje "Vučiću pederu" koje je zaustavilo tok koncerta. Činjenica da su svi znali sve tekstove rojeći se oko pjevača s rukama u zraku u više krugova. Sve je ovo pridonijelo tome i kad se publika nakon odlaska Direktora derala Ko je svetski šampion oni su izašli i izrokali to na najbolji način unatoč tome što te pjesme na set-listi nije bilo.
[  ]

Ova je atmosfera naravno bila odrađena na punk način skup s pogom, stage-diveanjem te stage-diveanjem u pogu. Guranje i skakanje popunilo je pola prostora što je ujedno i razlog zašto nema toliko slika poga, jednostavno je bilo preopasno. Iako je šutka bila prisutna samo u sredini te pri kraju na većim pjesmama, ali bila je prilično intenzivna osobito na pjesmama poput Tore. Naravno publika se ipak kretala kroz većinu koncerta vođena hrapavim glasom pjevača i distorziranim zvukovima benda te je tako na Ska cijela dvorana izmjenično skakutala.
[  ]

Zaključno mi nije žao što mi zuji u ušima jer sam iskusio ono najbolje što srpska punk scena ima za pružiti. Iako je gitara i energija Mister No bila genijalna, na sat i 15 minuta sviranja Direktora cijela je publika upala u vrtlog ludila, pijanosti, ljubavi i uživanja. Ovo se sve mješalo u nezaboravljivo iskustvo, u apsolutni show. Direktori su režirali doživljaj čiste moći na najbolji, najsmješniji i najugodniji mogući način za koji sam siguran da će svima u publici ostati u prelijepom sjećanju.
[  ]

jan vržina // 31/12/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Cinkuši @ Močvara, Zagreb, 29/12/2017

Cinkuši @ Močvara, Zagreb, 29/12/2017

| 03/01/2018 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Direktori, Mister No @ Klub Fest, Zemun, 29/12/2017

Direktori, Mister No @ Klub Fest, Zemun, 29/12/2017

| 31/12/2017 | jan vržina |

>> opširnije


cover: Punk druženje, dan II: Aktivna propaganda, Faak Am see, Đornata, Kriva Istina @ Akc Attack, Zagreb 28/12/2017

Punk druženje, dan II: Aktivna propaganda, Faak Am see, Đornata, Kriva Istina @ Akc Attack, Zagreb 28/12/2017

| 30/12/2017 | lejapeja |

>> opširnije


cover: Killo Killo Banda @ Klub Fest, Zemun, 28/12/2017

Killo Killo Banda @ Klub Fest, Zemun, 28/12/2017

| 29/12/2017 | jan vržina |

>> opširnije


cover: Pips, Chips & Videoclips @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 22/12/2017

Pips, Chips & Videoclips @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 22/12/2017

| 29/12/2017 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> moja terapija
Glas naroda 2017

> login

emajl pazzword autologin?

> lost pazzword?

> wanna dzojn?


> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*