home > koncert > New York Ska-Jazz Ensemble @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 19/12/2018

kontakt | search |

New York Ska-Jazz Ensemble @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 19/12/2018

Sretan jebeni i usrani Božić! Iako sam inače u životu poprilično sretan i pozitivan čovjek, sve češće mi se dogodi da me u ovo doba godine opere deprica. Ove je godine to možda i radikalnije nego ikad prije, svim se silama trudim suzbiti svaku mogućnost za socijalizaciju, te odabirem dane provoditi u osami sobe u kojoj mi glava doslovno plamti od srdžbe i nesreće. Jebiga, proći će. U svakom slučaju, lako je doći do zaključka da sam imao više nego dovoljno vremena da napišem izvještaj s ovog koncerta još tamo negdje u petak. Samo, nisam mogao. Doslovno, fizički i psihički nisam mogao. Ne razumijem kako svi ti deprimirani slikari, pjesnici, glumci ili glazbenici ikad uspiju uopće stvoriti išta, jer mene ovakvo stanje (dakako da ga ne smatram onom pravom medicinskom depresijom, već tek kratkotrajnim stadijem, ali svejedno) baca u takvo tupilo da nema teoretske šanse da pišljivi izvještaj napišem, a kamoli išta drugo. To jest, lažem, eto - pišem ga upravo ipak. I strašno me to nervira i isisava i onaj zadnji gram života iz mene, ali jebiga, mora se. Do početka NBA maratona je još tri sata, a Facebook i Reddit sam toliko proskrolao da ih znam napamet, kad ako ne sad? Uglavnom, najiskrenije bih vam preporučio da ovaj izvještaj preskočite, jer će sasvim sigurno biti grozan, baš kao i svaka druga stvar koja se ikad radila preko kurca.

Što je tim veća šteta, jer da su normalna vremena, možda bih i znao nešto čestito i suvislo napisati o New York Ska-Jazz Ensembleu, ipak je to praktički jedina muzika na ovom svijetu za koju si uzimam za pravo reći da se u nju kužim i da mi je mišljenje o njoj iole relevantno. Pritom mislim na ska, ne na jazz, jel'. Iako, ta dva žanra zaista i nisu takve polarne suprotnosti kao što bi vam se možda na prvu učinilo, ni blizu. Čak dapače, radi se o vrlo srodnim glazbama, tko god je ikad poslušao bilo NYSJE bilo ikoji drugi bend tog tipa, vrlo se jasno u to mogao uvjeriti. Uostalom, ska je i nastao pod jakim utjecajem jazza i rhythm'n'bluesa koje su na Jamajci lovili preko krčećih i šumećih radio prijamnika iz New Orleansa pedesetih, i ogromna količina ranih ska glazbenika ("ska" pod navodnicima, Tommy McCook i Don Drummond su sebe smatrali prvenstveno jazzerima) je pod normalno obrađivala jazz standarde, ubrzavajući ih, te dodajući staccato gitare u kontraritmu i "šećući" bas. Upravo je stoga prilično promašena priča iz najave za ovaj koncert kako su NYSJE devedesetih uveli novi, dotad nepoznati zvuk. Zvuk je svakako postojao i prije, oni su ga se eto samo prvi sjetili tako nazvati i "brendirati". I mora se priznati da mi je to, uz svakako atraktivni "New York" u imenu, skroz solidno upalilo, pa su tako jedan od rijetkih bendova ovog žanra koji ima uspješne turneje diljem svijeta i milijunske YouTube klikove, iako je neupitno da se kroz godine pojavilo jako puno inovativnijih i kvalitetnijih ska-jazz glazbenika. Ali, tko prvi njegova djevojka.

Bio je ovo njihov povratak u Zagreb nakon osamnaest godina, iako su u međuvremenu u masu navrata svirali što u Hrvatskoj što u bližoj okolici. Ja sam ih konkretno ulovio u dvije sasvim različite varijante - u Križevcima na besplatnom after partyju Skavillea na livadi u gradu pred valjda sedamdesetak duša, od čega pola klinci ispod pet godina, i na Seasplashu, gdje su u ulozi headlinera imali možda i koju tisuću uzvanika pred sobom. Teško mi je stoga bilo procijeniti što ih ovaj put čeka, ali sam, kao i uvijek kad je ska gig u pitanju, bio (najčešće s razlogom, jel') skeptičan. Pogotovo što njihovi sugrađani Toastersi i Slackersi, i jedni i drugi definitivno puno jače njuške od njih, u Zagrebu već dugo nikako ne mogu dobaciti preko 200 ljudi, pa makar svirali za džaba. No, ne lezi vraže, nešto je kliknulo, hype se zakotrljao i eto ti ga na. Pun klub čoeče. Ne prekrcan, ali bogami vrlo vrlo fino popunjen. Pa sad ajde ti reci. Med, vrh. To je vrh i med prije svega stoga što je možebitno dalo Dostavi Zvuka podstreka da sad kad opet budu neki drugi skakavci na turneji prihvati raditi i njih, a poslije svega stoga što je gotovo pa garantiralo odličan provod.

Ja sam na koncert otišao s nekoliko drugarica, i onda ih se tamo ukazalo još nekoliko, tako da sam se našao u blaženoj situaciji da na jednom mjestu imam dobar dio žena do kojih mi je stalo u životu. U govna sam otišao tek dva dana nakon tog, tad sam još bio u stanju skroz uživati u toj činjenici. Kao i u muzici koja je dopirala s pozornice, naravno. Iako o tome u biti i nemam što toliko puno za reći, osim da su odradili svoj standardni set koncentriran više na to da svima udovolje nego da nam demonstriraju nešto što bi nas iznenadilo ili oborilo. Sve to klizi i teče kao med i mlijeko, naravno, ali ska-jazz je muzika koja ostavlja jako puno prostora za nadigravanja i improvizaciju, a NYSJE tu po mom mišljenju ostaje previše pravocrtan i uniformiran, ne želeći žrtvovati rasplesavajuće potencijale. Pola setliste otpada na covere, pokrili su Horacea Silvera, Wailerse, Davea Brubecka, Charlesa Mingusa, Waltera Donaldsona, Dandyja Livingstonea, i vrlo vjerojatno još ponekog koga ne znam detektirati. I naravno da su odsvirali "A Message To You Rudy", tu pjesmicu koja gotovo da čini medvjeđu uslugu žanru, cijelog ga zasjenjuje svojom vječitom popularnošću.

Što se tiče atmosfere, vrlo je to zgodno i ugodno bilo cijelo vrijeme, di bi reč rekel. Većinom mlađa ekipa, odreda zgodni, pripiti, nasmijani i rasplesani ljudi. Njih valjda 450. Trubač (kojem sam svako malo nudio kazoo, što je on dosta osorno odjebavao), je slavio nešto tipa 52. rođendan, pa se u nekom momentu pojavio organizator s tortom, pa smo svi pjevali "Happy birthday to you", tu pjesmicu koja gotovo da čini medvjeđu uslugu glazbi, cijelu ju zasjenjuje svojom lošošću. Kad se bend vrati na jedan bis, to je lijepo, ali može značiti i da samo "odrađuju ogovornu obvezu". Drugi bis je već znak da su stvari prošle iznad očekivanja, i da im se u to ime sad eto baš svira još malo. Takav se dojam ovdje moglo dobiti, sumnjam da su im dva bisa sastavni dio plana i programa na turneji.

Rocksteady Freddie (u onim otkačenim cipelicama vrlo debelog džona kojima jamačno pokušava prikriti oniži rast) za saksofonom i vokalima i njegova ever-changing multi-kulti grupica šmekera su nam priuštili jedan sladak plesnjak, iz kojeg će najvažniji zaključak ostati taj da je, u kombinaciji s nedavnim također solidno popunjenim Slackersima u Puli, ska u Hrvatskoj ipak uspio ostati na životu. Na aparatima doduše, ali na životu. Da, bila je to, kad se sve zbroji, jako suha godina po tom pitanju, mislim da ne tražim previše ako izrazim nadanje (uz blago inzistiranje) da će 2019. biti bolja. Uostalom, trebao bih opet nešto sam napraviti po tom pitanju, krajnje bi mi bilo vrijeme. Ništa nije neizvedivo, kud ćeš boljeg dokaza za to od činjenice da sam uspio zgotoviti ovaj izvještaj.

P.S. foto galerija

ujak stanley // 25/12/2018

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*