home > koncert > KUZMA & SHAKA ZULU @ Boogaloo, 12/04/2019

kontakt | search |

KUZMA & SHAKA ZULU @ Boogaloo, 12/04/2019

Prije mjesec dana Kuzma & Shaka Zulu su napunili Sax, pa je postojala mala bojazan da bi mnogo veći Boogaloo mogao zjapiti polupraznim. No ispostavilo se da je koncert predviđen za "malu dvoranu" iliti "foaje", dočim je u veliku smješten stanoviti Future Scope party. Dva simultana eventa su dijelila isti ulaz u interijer, hodnik i WC, dok su ulazi iz hodnika u odvojene dvorane bili regulirani redarskim punktovima s različitim pečatima. Prvi put sam se susreo sa takvom regulacijom prometa u klubu, ali čak me radovala, jer nikada prije nisam bio na koncertu u "malom pogonu" Boogalooa (tamo obično budu after slušaone nakon koncerata), a oduvijek sam ga držao ljepšim i ugodnijim mjestom od glavne dvorane. Pogotovo za Kuzmu i Shaku Zulu koji u pravilu bolje funkcioniraju u manjim prostorima s manjom razdaljinom od baze fanova.

Ne znam na koliko sam točno koncerata Kuzme & Shake Zulu do sada bio, ali znam da od 2015. do danas nisam propustio niti jedan njihov zagrebački nastup, a imadoh ih prilike također uloviti u Šibeniku i Puli. Navikao sam da od atmosfere mogu očekivati sve u rasponu od pristojnog promatranja uz osnovne naznake plesa do raskalašenog divljanja. Kuzmini koncerti na platou Gradec, u Roku, Saxu, klubu Klub, Tvornici, SC-u, pulskom Kaštelu i na molu na Martinskoj se razlikuju po vrsti klijentele i njihovim navikama, a pored toga svaka konfiguracija terena i prostora ima svoje prednosti i ograničenja. Ipak, na svakom koncertu Kuzme ljudi su lišeni tenzija te beziznimno zrače opuštenošću i vedrinom, baš kao što im i tekstovi sugeriraju. Nisam li to sve već prije rekao o njima? Naravno da jesam, ali nisam ja kriv što je uvijek tako.

Jebiga, i sam sebi sam dosadan kad stalno o Kuzmi zborim isto. Koliko je dosadno ponavljati da smo se i ovaj put grlili, nosili na ramenima, pjevali, pokušali napraviti da omanji pogo postane nešto veći itd. Isto toliko je dosadno ponovo pisati kako smo pritom svi bili prokleto veseli, kako u tom trenutku nije postojalo ništa osim Kuzme, Shake Zulu, njihove muzike i nas predanih njoj kao da smo na najboljem tulumu mjeseca. Ili opet ponavljati sve rečenice i poštapalice koje su njih dvojica izgovorili na bini, a vjerujte, uvijek su iste. I kako smo ih zvali na masu biseva na koje su se odazvali kao i obično.

Doduše, ovoga puta je novost bila izvođenje nekih uživo zapostavljenih pjesama. Među njima je i bila "Lipo je more", ali su je u nekom trenu prekinuli ne mogavši se sjetiti cijelog teksta. No takvu nonšalanciju im publika lako oprašta pripisujući ju njihovom šarmu. Unatoč toj sitnici, mnogo toga je na njihovim koncertima uvijek isto, ali svi želimo da tako i ostane. Jer upravo je to ponavljanje dio tradicije neponovljive na bilo kojem drugom koncertu. Po to na Kuzmu dolazimo. Ponavljanje koje bi nekom drugom zamjerio, njima ne samo da opraštaš, nego se svaki put raduješ kao da prvi put svjedočiš istome.

Meni osjećaj euforije ni nakon više od 15 proživljenih koncerata nije bitno drugačiji, iako se iz reporta u report rapidno smanjuje broj riječi koje bi taj filing iznova efektno opisale. Kao kada stoti put voljenoj osobi kažeš "volim te", pa sam sebi zvučiš ofucano, dosadno i neuvjerljivo, iako oboje znate da se ne volite ništa manje nego kada si joj to prvi put rekao i zvučalo je bajno. Bojim se da se u pogledu Kuzme bliži onaj trenutak kada će riječi postati suvišne. Trenutak kada će proživljene senzacije tinjati istim žarom kroz ista djela, ali će knjiga hvalospjeva o istima spasti na dva slova. Ili na jednu riječ. I onda će sadržaj reporta s idućeg Kuzme biti: "Razvalili!". Dok ću svečano pisati tu jednu jedinu riječ boldanu i velikim slovima, iz nje će mi se u glavi kao iz kakve zip datoteke unzip-ati divote kakve nije proživjela ni Alisa u zemlji čudesa...ali neću tu jednu riječ (iako u mojoj glavi govori više od 1000) moći podvaliti kao izvještaj za koji sam se akreditirao.

ognjen bašić // 16/04/2019

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*