home > koncert > THE GATHERING (Močvara, 15/03/04)

kontakt | search |

THE GATHERING (Močvara, 15/03/04)

Nikad nisam kužila one ljude koji nose duge crne kose, oblače na sebe slojevitu iscjepkanu crnu odjeću na marte obavezno i (u slučaju žena) oko očiju debelom crnom olovkom iscrtavaju krugove. Ali eto, jučer smo u savršenoj harmoniji zajedno u klubu Močvara prisustvovali koncertu najpoznatije nizozemske grupe The Gathering. Ljudi u crnom su od riječi do riječi znali one stare "metalske" stvari sa albuma i na njih su otkidali svi u istom ritmu mašući bujnim kosama dok smo mi obični (nas nekoliko) otkidali na novije "trip rock" stvari koje sežu od albuma "How to Measure a Planet" preko "If-Then-Else" nadalje. I svi smo sa koncerta otišli sretni i zadovoljni.
[  ]

P i ja pogotovo jer smo u kolekciju sjećanja (a nadam se i na diktafon što ćemo vidjeti navečer) spremili ugodni i simpatični razgovor sa Hansom, jednim od dvojice braće osnivača benda i bubnjarom (mojom omiljenom figurom u svakom bendu).
Večer je započela malo razočaravajuće jer smo se nacrtali pred Močvarom točno u 7 kak je i bilo dogovoreno sa njihovim tour managerom, pa smo do 8 i 30 promatrali taj crni svijet oko sebe i očekivali da se pojavi petorka na čelu sa preslatkom Anneke, pjevačicom benda. No kako smo poslije saznali od simpa cure koja im je prodavala CD-ove i majice, ekipa se za to vrijeme do laktova gostila u specijalitetima s roštilja negdje u blizini Cvjetnog pa im opraštamo. Nije bilo rečeno ime restorana pa ništa od besplatne reklame.

Nakon tih predugih sat i pol sve se odvijalo jako brzo. Zbunjeni smo upali u backstage pred isto malo zbunjenog Hansa i skoro smo se spikali ko veliki. Ovo im je prvi put da su u HR i zbog toga su jako sretni baš im je bilo super prošetati po gradu danas. Ideja za akustični album imena "Sleepy Buildings" čije je predstavljanje i predmet ove turneje postoji već jaako dugo i zadovoljni su načinom na koji se realizirala (kaj nije ni čudo obzirom na savršeni glas Anneke - mogli bi se neki naši kandidati za Doru bar malo ugledati ak niš drugo da dođu do spoznaje da pjevanje nije za njih). Klasično pitanje - otkud vam Anneke (jer je bend prije nje imao pjevača i drugu pjevačicu) sad mi je malo nejasno u sjećanju, ali ima neka priča sa nečijim bivšim koji ih je upoznao pa su poslije prekinuli i bla, bla, ali o tome budete čitali kad skinemo cijeli razgovor. Točka oduševljenja za mene je nastala kad smo pitali Hansa koja mu je najdraža pjesma s albuma i kad je on odabrao "Amity" koja je meni trenutno najljepša njihova uopće i kad je to argumentirao doslovce mojim mislima - jer je baš jaka, ponese te i Anneke je naravno prekrasno otpjeva (nisu baš neke originalne misli ali baš isto je i meni bilo na pameti). Kad je ispalo da Hans isto voli Massive Attack, Radiohead, (oni bi bili i njegov izbor da svira s njima), Dead Can Dance zaključili smo da imamo slični ukus. To se na žalost prekinulo kad smo došli do Godspeed You! Black Emperor jer oni su njemu inspiracija i zakon, a ja zaspala na koncertu (kaj je naravno moja sramota a ne njegova). No da ne duljim i prepričavam još nam je preporučio par restorančića i klubova u Amsterdamu koje ću nadam se pronaći sljedeći vikend.
[ THE GATHERING u Močvari ]

THE GATHERING u Močvari   © pedja

Koncert je započeo u savršenih pola 10, a sat i pol svirke je prošao jako brzo (nama da, ali onim bezobraznim pričljivim nekulturnjacima u zadnjim redovima očito i ne baš - čemu izdvojiti 80 tj 100 kn za nekaj kaj te ne zanima??). Zaredale su se Big Sleep, Red Is A Slow Colour pa meni jako draga Marooned, pa Broken Glas, Saturnine, pa božanstvena Amity i da ne prepisujem, ima playlista s Vaše desne strane. Iako je Anneke bila isto malo iznervirana pričljivcima (na ovakvim akustičnim stvarima se to jako čuje) vratili su se na bis i tu su odsvirali par meni nepoznatih stvari (vjerojatno starijih) pa onda opalili jednu sa psihodeličnim gitarističkim i bubnjarskim završetkom od kojih 10 min, pa opet jedna lagana akustična i tu je bio razlaz.
Zbog bolnih stopala, hladnoće i davno prekoračenog vremena za spavanje nismo ih dočekali da se s njima pozdravimo, pokupimo sve potpise, i uručimo im pozdrave od naših prijatelja novopečenih roditelja koji su se upoznali s njima davne 99te u Grazu, a iz opravdanih razloga nisu i sami mogli doći. No sve u svemu bilo je baš nice, a dobila sam i majicu.
[  ]

lana // 16/03/2004

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*