home > koncert > PANDA BEAR & SONIC BOOM + Kate NV + Tents @ Orpheum, Graz @ Elevate festival, 04/03/2023

kontakt | search |

PANDA BEAR & SONIC BOOM + Kate NV + Tents @ Orpheum, Graz @ Elevate festival, 04/03/2023

U Orpheumu sam odgledao neke od najboljih koncerata (dEUS, Paul Weller, Kaizers Orchestra...), no zadnjih 15ak godina nije baš bilo plodnih za mene i taj odličan klub u centru Graza. I na Elevate festivalu pogledalo se već odličnih koncerata (International Noise Conspiracy, The Cribs, Psycho-path...). Ova kombinacija je nedavno u svom programu najavila koncert Panda Bear i Sonic Boom, čiji prošlogodišnji album "Reset" mi je bio jedan od naj albuma godine. Kum nije predugo razmišljao, a na kraju smo i Darka pobrali i krenuli u avanturu.

Danas, bez granica, Graz je još bliži nego ikad, a i prije kad smo znali ići, zbog ranog početka koncerata događalo se da smo već do ponoći bili u Zg, pa bi još stigli i neki koncert u Močvari ili VIBu pogledati. No, ovaj put s obzirom na festivalsku večer, bila su najavljena tri benda, pa smo odlučili sve pogledati.
[ tents ]

tents   © pedja

Večer su otvorili austrijski TENTS, trio iz Beča, koji je 2019. nastupao i na Mentu, a bome i umaškom Indirektu. Svojih 35 minuta popunili su retro zvukom s kraja 70ih na tragu Japan ili Simple Minds s puno isprogramirane elektronike i zanimljivim bas dionicama te vokalnom asocijacijom na Petera Murphya. I pobrali simpatije publike.
[ kate nv ]

kate nv   © pedja

Nakon njih iz Rusije stigla je Kate NV, konceptualna umjetnica, pjevačica i dizajnerica s upravo izašlim albumom "Wow". Ona je nastupila sama s elektroničkim pomagalima, a uz svaku pjesmu izvela je i zanimljiv ples. Pjesme na engleskom i ruskom rasplesale su publiku, no njen je nastup bio malo predugačak za festival. Da je skratila za 15ak minuta, bilo bi taman. Ovako skoro sat vremena, prilično jednolicnog ritma s tek ponekom varijacijom bilo je ipak previše.
[ kate nv ]

kate nv   © pedja

No, slijedili su Panda Bear & Sonic Boom, pa smo izdržali. Ubrzo su dogurali dvije platforme na kojima su bili kompovi, sintovi, gumbići na stiskanje i okretanje i svakakva druga "živa" pomagala, kao što su razne udaraljke i fućke, koja su kasnije uz pljeskanje davale na dinamici i raznovrsnosti pjesama koje su uslijedile.
[ panda bear & sonic boom ]

panda bear & sonic boom   © pedja

Za neupućene, Panda Bear je alias Noaha Lennoxa iz Animal Collective, dok je Sonic Boom alias Petera Kembera iz legendarnih Spacemen 3. Ovaj dvojac surađuje već dugi niz godina... Sonic producira Pandine albume, Bear učestvuje na Boomovim pjesmama... a "Reset" im je prvo zajedničko dugosvirajuće djelo. Devet pjesama je posveta popu 50ih i 60ih s ponekim "sampleom" poznatih i nepoznatih pjesama iz tog perioda, dovedenim do neprepoznatljivosti, a na sve to naljepljeni su njihovi textovi i atmosfera koja ne skida osmjeh s usana u svih 38 minuta trajanja albuma.
[ panda bear & sonic boom ]

panda bear & sonic boom   © pedja

Uživo pjesme se redaju istim redoslijedom kao i na albumu, a Noah i Peter izjenjuju se na vokalnim dužnostima, s time da je ipak veći naglasak na ugodnom tenoru ovog prvog, koji uz pomoć raznih pomagala stvarno čini čuda sa svojom glasom. Peter sa svojim baritonom više djeluje kao još jedan instrument, a ja si još danas pjevušim "Bom bom bom bom"!, no na Everyday i Everything's Been Leading to This ipak preuzima glavnu ulogu. 38 minuta albuma, uživo se rasteglo i do 50, no i to je prošlo u trenu, gledajući simbiozu ova dva lika i njihove poteze kojima su inače moguće statičnu atmosferu pretvorili u dinamičnu i plesnu, te spontalno natjerali publiku da sudjeluju u pjesmama pljeskanjem, fućkanjem ili lupkanjem u ritmu. Tako nešto mogu samo vrhunski glazbenici, a iako je Panda bio većim dijelom koncerta u nekoj sjeni, pa nismo kod njega vidjeli emocije, kod Sonica se vidjelo da uživa u cijelom performansu i u sudjelovanju publike, pa nam se svako malo i zahvalio.
[ panda bear & sonic boom ]

panda bear & sonic boom   © pedja

Nakon odsviranog albuma, uslijedio je zasluženi bis, gdje su započeli svaki sa svojom pjesmom, Just a Little Piece of Me s posljednjeg Sonic Boomovog albuma i Tropic of Cancer sa Panda Bear Meets the Grim Reaper, koje su taman sjele da se uzbuđenje zbog odslušanog Reseta uživo malo smiri. I dok smo očekivali da će "otfućkati kraj", dobili smo još jedan produžetak i to u naredne dvije pjesme, za koje nisam siguran jesu li rekli kako se zovu, čije su i odakle, no to je bio taman šlag na tortu ovoj večeri, pa smo nakon svega mogli krenuti prema Varaždinu, Oroslavlju i Zagrebu, odlučni da nam neće proći narednih 15 godina da ponovo dođemo do Orpheuma!

pedja // 05/03/2023

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*