home > koncert > KING KRULE @ Tvornica Kulture, Zagreb, 01/11/2023

kontakt | search |

KING KRULE @ Tvornica Kulture, Zagreb, 01/11/2023

Iako će se možda nekom čitatelju ovih redaka činiti da je Archy Marshall aka King Krule nešto novo na sceni, njegovo se prvo pojavljivanje dogodilo još 2010, a da bi 2013 objavio svoj debi album. Od tada do danas, Krule neprekinuto gradi svoj stil i fanbazu, pa je tako konačno red došao i na "lijepu našu" pomalo zaostalu sa recentnim imenima.

Tako nas je eto, King Krule sa ostatkom "kraljeva" posjetio na promociji svog petog studijskog albuma, pod nazivom "Space Heavy". Odlično prihvaćeni singlovi Seaforth ili Filmsier dali su do znanja da će sve prisutne u Tvornici čekati dobra zabava. No, iako najavljen još davnih dana, koncert se slabo pumpao (barem mi se tako činilo), a od LAA se očekivao rasprodanac, što se nije dogodilo ni do samog dana održavanja koncerta, pa sam malo skeptičniji krenuo prema Tvornici.
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

Ispred je bio parkiran kamion koji je dovezao opremu i naravno tour bus benda. Nisam mislio da su oni toliko veliki da furaju svoju opremu, no unutra, na stejdžu i okolo je bilo sve zakrčeno pojačalima, gitarama, a bome su i svoj light imali... No, o tom pitanju je boilje pitati fotografe. Meni je bila odlična scenografija.
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

Najavljena za 20:00, Okay Kaya, predpjevačica počela je točno u sekundu, a bome je i Tvornica već bila fino popunjena. Pretežno je to bila mlađa ekipa, dok smo se mi nešto stariji grupirali na tribinama, da se možemo podbočiti na visokim stolovima. Inače, Kaya je s njima snimila i singl Slush Puppy, kojeg sam očekivao u jednom trenutku večeri, no nisam ga doživio.

Ova pjevačica/glumica norveško-američkog porijekla isto ima poneki album iza sebe, no ovaj puta je to sve zvučalo ko da je došla na probu sa svojim frendom koji malo svira raštimanu gitariu, pa malo gleda neke papire, pa malo isprobava neke zvukove na dječjem sintiću, pa onda ne znaju koju bi odsvirali ili probali i tak. U glavnom, sve skupa pola sata previše oduzetog vremena. Šteta!
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

Glavna šestorka je izašla točno u najavljenih 21 h, a pritom je Tvornica skoro već pucala po šavovima. Dalo bi se tu još malo nagurati, al ovako je bilo taman. Publika je krenula sa skandiranjem "Krule Krule" i to je bilo baš simpatično. Bilo bi super saznati kaj je prolazilo glavama Archija i ekipe kad su čuli ove neartikulirane uzvike. Uglavnom, činilo se da je fešta mogla početi.

U nekih skoro dva sata, iako je moglo biti i dosta kraće, da nisu imali nepotrebne dugačke tišine među pjesmama, i dvadesetak pjesama, prošli su kroz novi album s presjekom starijih "hitova", koje su čini se jako dobro bile prihvaćene od publike koja je došla malo slušati, ali puno pričati i biti viđena, jer je očito to bio takav koncert, na kojem se trebalo pojaviti. A bilo je tu svakakvih selebritija.
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

E sad, za one koji nisu upoznati sa opusom Kruleta i ekipe, ovdje je dosta teško objasniti vrstu muzike koju on svira, a pogotovo je živa svirka različita od studijskih snimaka. Najbolja definicija data je na wikipediji gdje piše "Indierockjazzfusionpost-punkhiphopelectronicavant-rocktriphop" i to je zapravo to. Jer u jednom trenutku Krule je britanski aktivistički kantautor, u drugom je slow ljigica sa 80e saxom u pozadini, u jednom je predvodnik hip hop generacije u nekom britanskom predgrađu, a sve to je upakirano u lijepu cjelinu.
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

Osvrnut ću se i malo na svjetlost pozornice, koja mi je dala dojam da bend svira u nekoj dosta mračnoj kutiji i takav sam dojam imao cijeli koncert, što mi je davalo još veću misteriju ovome bendu.

Petorku svojih pratitetlja, predstavio je pred kraj koncerta, te je svakog oslovio s titulom "kralja", a za mene je "kralj" s velikim K, bio odličan saxofonista/bekvokalista/zabavljač/striper/bodybuilder... koji je jedini davao malo pomičnosti bendu jer su ostali bili prilično statični, a u tom svom sviranju, pjevanju, skakanju, skidanju nije nijednom prešao granicu dobrog ukusa.
[ King Krule@Tvornica ]

King Krule@Tvornica   © Edita Sentić

Za kraj, opet pri pozivu na bis, publika ga je zvala "Krule Krule", pa se dosta dugo čekalo jer očito nisu znali da li publika želi da se vrati ili ne. Vratio se prvo sam, započeo Out Getting Ribs na veliko oduševljenje svih, da bi mu se pridružio cijeli bend te su na odličan način završili ovu posebnu večer na dan Svih svetih.

pedja // 02/11/2023

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Sir Bob Geldof & the Boomtown @ Tvornica, Zagreb, 26/04/2024

Sir Bob Geldof & the Boomtown @ Tvornica, Zagreb, 26/04/2024

| 28/04/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*