home > koncert > Disciplin A Kitschme 31.07.2007. Klub Karantena, Dubrovnik

kontakt | search |

Disciplin A Kitschme 31.07.2007. Klub Karantena, Dubrovnik

DISCIPLIN A KITSCHME U KARANTENI: BUKA, BUKA, MOJEM SRCU GODI

Te smo se večeri sastali kod mene na čašici domaće travarice i s namjerom da produžimo na još jedan veseli koncertni događaj. Jel znate onu staru: ''Nije dobro Bijelo Dugme, nije dobra Katarina, šta je dobro, šta nam treba: Kičme, kičme disciplina!''

Zbog uobičajenih problema s parkingom, pola nas je završilo u Lazaretima, a druga polovica ekipe je otišla pronaći parking, što se pokazalo kao zadatak za koji je potrebna cijela noć.
[ disciplin a kitschme ]

disciplin a kitschme   © lola

Tko se sjeća benda koji se zvao Šarlo Akrobata? Sigurna sam da bi na listi 5 najboljih bendova ikad na području ex-yu bio Šarlo Akrobata. New Wave je tako prodrmao tadašnju scenu da i do danas osjećamo podrhtavanje tla, zauvijek promijenio poimanje glazbe i, na trenutak, subkulturu premetnuo u mainstream. A jedna od najsjajnijih zvijezda na alternativnom nebu bio je Šarlo Akrobata. No, kao i u većini genijalnih bendova, bila su tu dva tvrdoglava tipa, a svaki je vukao na svoju stranu. Kad je stvar napokon pukla dobili smo Ekatarinu Veliku i Disciplinu Kičme. A meni je Katarina uvijek bila previše kuknjasta i zavijajuća (mada ima horde obožavatelja i značajan utjecaj - sjetite se samo Laufera: Budiii mooojaa voodaa), a Disciplina previše svedena na ogoljeni ritam i rime iz petog osnovne. Usprkos tome, mogu se sjetiti tek ponekog lošeg koncerta Discipline Kičme.
[ disciplin a kitschme ]

disciplin a kitschme   © lola

Disciplina Kičme je u međuvremenu postala Disciplin A Kitschme, a Koja je odbijao govoriti srpski, pa je tako i s hrvatskim novinarima razgovarao na engleskom. Mušićavi glazbenik je na kraju ipak odlučio objaviti album na materinjem jeziku, što me naročito ne zabrinjava. Više me zabrinjava što je po putu izgubio debelu crnkinju. Jasno je da ništa ne može biti gotovo dok ne zapjeva debela žena, a sadašnja pjevačica niti je naročito debela, niti naročito pjeva.

Koja se u Karanteni uglavnom držao engleskog repertoara i engleskih verzija starih hitova tipa ''Imam šarene oči'' ili ''Zašto je moje srce tako veliko'', osim što nam je na bisu poručio da je buka u modi na srpskom. Pjevačica ga je slijedila, više pazeći da mu ne bude na smetnji, nego što je inicirala neku zabavu (vratite nam debelu crnkinju!), ali kakav je to koncert bio! Ne mogu se sjetiti puno bendova koji su u stanju proizvesti takvu količinu buke sa samo basom i bubnjem (Znam! NoMeansNo!), takvu količinu razvaljujuće energije i nastavljati, nastavljati, rasturati bez stajanja. Koja jednostavno nije prestajao.
[ disciplin a kitschme ]

disciplin a kitschme   © lola

Ples pred pozornicom je prvo počeo u prvom redu, a onda se širio dalje i dalje kroz publiku, sve dok na kraju nisu cupkali i akreditirani novinari i organizatori. Jednom sam u nekom dokumentarcu vidjela Madonnu kako govori da ne želi podijeliti karte za mjesta u prvim redovima novinarima, jer joj za vrijeme nastupa ubiju svako raspoloženje njihova lica puna dosade i prezira. Pa mogla bi kod Discipline uzeti poduke kako izbrisati te izraze s lica i prizvati nekontrolirano cerenje.

Koja je ostario, zdebljao se, osijedio, ali nije postao simpatični dedica (još uvijek ima prepoznatljivi look trgovca ljudima iz talijanskog podzemlja). No bas gitara mu vraški dobro stoji, kao i taj koncentrirani izraz svirača koji hoće još i još, još više, još bolje, još brže, još glasnije, još žešće. To je onaj isti izraz kojeg, kad vidim, odmah pomislim na ono što mnogi muzičari kažu - da je sviranje bolje od seksa. A čula sam to i od nekih koji stvarno obožavaju seks.
[ disciplin a kitschme ]

disciplin a kitschme   © lola

Nakon koncerta došao je antiklimaks u vidu Kim Wilde i inih pjesmuljaka. E tu sam se sjetila da nam fali dio ekipe s autima. Kad sam ih nazvala, rekli su mi da nisu mogli naći parking u Gradu pa su na cugi u Župi (a to vam je kao da ne možete naći parking u gradu, pa odete u Dugave na cugu), ali neka ništa ne brinemo jer oni sad dolaze natrag u Grad, pa kad nađu parking, evo ih u Lazaretima.
Jel' nastavak možete sami pogoditi? Da, čuli smo puno, puno velikih hitova osamdesetih. Girls just wanna have fun, they just wanna, they just wanna…

lola // 06/08/2007

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*