home > koncert > ANDRIJA, 5.II 2008., KSET, Zagreb

kontakt | search |

ANDRIJA, 5.II 2008., KSET, Zagreb

Nakon nešto od manje godine dana, Andrija iz Livna je ponovno održao koncert u Zagrebu s kojim potpuno u pravu mogu da se ponose kao vrhunac dosadašnje šestogodišnje karijere. Nastupiti u tako važnom i cijenjenom klubu ipak nije mala stvar za rock band koji dolazi iz Livna koji je otprilike u onom rangu gdje je nekada bilo Hladno pivo prije 20 ili Boa prije 30 godina. Za Andriju je ovo početak nove 'unučadi', stvaranja generacije mladih i neiskvarenih naraštaja koji će njihovu glazbu prokljuviti bolje od starih nostalgičara koji pate za vremenom Zepellina i Purpleovaca.
[ andrija - plakat ]

andrija - plakat

Da preskočim predgrupu koja mi nikako nije sjela - Quartet Moderato Cantabile okupljena od glazbenika iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Zagreba koji nisu ništa drugo do li kombinacija Vatrogasaca i Nervoznog poštara uz image koji kao da je preslika siromašnih Roma iz filmova "Ko to tamo peva" i "Dom za vešanje"... Ipak, okupili su impozantnu količinu obožavatelja koji vrlo dobro poznaju njihov repertoar, tako da im u tom pogledu nije manjkalo pozitivnog feedbacka.
[ andrija ]

andrija   © horvi

S druge strane, Andrija je kao što je poznato skroz drugačiji rock and roll sastav koji se sofisticirano šegači upravo s ovakvim svjetonazorom kojeg je prikazala predgrupa, te je stoga sasvim jasno da su se fanovi koji su zdušno bodrili QMC već nakon prve Andrijine skladbe udaljili od pozornice. Bez obzira na smjenu publike u prvim redovima, KSET je bio ugodno popunjen, a Andrija se svojski pripremio za ovaj nastup kojeg su više nego očito shvatili kao najvažniji koncert karijere. Izveli su gotovo 30 pjesama iz svojih ciklusa, iliti nesnimljenih albuma "Grdna rano", "Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću" i "Borba bikova", te su odsvirali kompletan materijal s debi albuma "Zar i ti sine bildaš?" uz neprekidne projekcije na video zidu.
[ andrija ]

andrija   © horvi

Na sceni su sjajni, pjevač Danko je tokom koncerta iz sebe izbacio najmanje 2-3 litre znoja, a u parteru je nastala prava gužva. Koncizna i besprijekorno uigrana svirka gitariste Joze, basiste Drage i bubnjara Mirana najbolje je došla do izražaja u kompozicijama koje sadrže laganije dionice nakon čega je slijedila eksplozija zvuka (osobito u naslovu "Rojem čela") i Dankovog scenskog ludila kojeg niti on sam nezna objasnit zašto postoji (kao da je važno objašnjavati r'n'r ludilo), a pošto Andrija prelazi preko stereotipnih koncertnih formacija da hitove ostavljaju za kraj, već u prvoj polovici nastupa su izveli popularne naslove "Drlja", "Konji", "Cirkuska" i "Dinarid". Ipak, u samoj završnici našlo se mjesta za "Drito u stomak", odlični "Instrumentalinho", himnu "To se bolje", "Pancirka" i "Kurvina", dok je posljednja bila "Kad nestane pameti". Njihov noise-rock zvuk nažalost nije došao do najboljeg izražaja zbog neshvatljivo pretihog razglasa za kojeg je bio zadužen klupski tehničar koji iz tko zna kojih razloga nije želio podebljati zvuk. Unatoč tome sastav je otprašio odličan autoritativni koncert koji je trenutno jedan od najboljih nastupa domaćih izvođača održanih ove godine kojima sam prisustvovao, a Andrija se pokazao i kao ekipa ljudi s velikim moralnim osobinama što su posebno pokazali uoči samog nastupa pokazavši da mnogo drže do svojih prijatelja i poznanika koji su ovdje u Zagrebu studenti pronašavši vremena i za njih u čitavoj općoj gunguli i nervozi koja je uobičajena prije ovakvih nastupa.

Usput, hvala na originalnom livanjskom siru!
[ andrija ]

andrija   © horvi

Andrija je bez sumnje uz Viva Glorio najbolji i najoriginalniji rock and roll sastav koji momentalno postoji na teritoriju ex-Yu. Alternativan je, originalan rock band i šta će te više od toga. Za nekih 20 godina dobiti će priznanje poput "Porina" ili "Davorina", ali to više neće značiti ništa. 'Hoću sad i hoću sve' rekli su Partibrejkersi 1985. godine, pa su kroz gotovo 25 godina karijere dobili frišku figu. Suha smokva nek ostane za ljubitelje smokvinog lista, a Andrija počinje ljutu bitku sa velikom populacijom slušatelja koji ih razumiju i onih koji ih uopće ne mogu razumijeti. Andrija je r'n'r band ravan Disciplini Kičme i Viva Gloriu. Nema tu trivijalnosti, oni su genijalci.

horvi // 08/02/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Set lista:
1.S rogatim se bodem,
2.Ko da pala je bomba,
3.Car je gol,
4.Drlja,
5.Konji,
6.Nisam gvožđe,
7.Cirkuska,
8.Bombe,
9.Dođi na selo,
10.Dinarid,
11.Rojem čela,
12.Albert,
13.Parkiran, usidren,
14,Soli na rep,
15.Faca,
16.Bulja,
17.Gad,
18.Klin,
19.Pjesma za ubit se pištoljem,
20.Smrdim i sušim se,
21.Drito u stomak,
22.Instrumentalinho,
23.Kući,
24.Pao,
25.To se bolje,
26.Zubalo,
27.Pancirka,
28.Kurvina,
29.Kad nestane pameti.
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*