home > koncert > MINIVAL 08, 18.IV 2008., Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

MINIVAL 08, 18.IV 2008., Tvornica, Zagreb

Na konto četiri izvođača od kojih su čak tri bila iz Zagreba i okolice, Tvornica se ugodno popunila i otkako pratim program, ovaj puta je uz Minival 05 (28.III 2008.) publike bilo u velikom broju. Stvoren je odgovarajući feedback što je svaki izvođač znao upotrebiti, no nekima je on više donio štete nego li koristi.
[ studeni novembar ]

studeni novembar   © horvi

Po sada već pristojnijem i utabanijem protokolu, prvi izvođač je startao u 22.30 h najavom Ide koja je odmah u uvodu predstavila sve sudionike kako se ne bi gubilo vrijeme u ionako zgusnutom programu. Prvi izlaze STUDENI NOVEMBAR, novi hrvatsko-bosanski kvartet kojeg ćemo detaljnije predstaviti uskoro jer im je upravo izašao debi album "Zagrebni život". Odmah se uočilo da je to ekipa profesionalaca koji znaju svoje mogućnosti i znaju što žele. Sviraju rock koji ima jednostavne melodije s predznakom tipične sarajevske pop-rock škole, a u tekstovima kombiniraju hrvatski kajkavski dijalekt, štokavicu i bosanski akcent s osvrtom na socio-društveni neusklađeni kultorološki jaz između urbanog i seljačkog svjetonazora. To su mnogobrojne pričice začinjene pikanterijama na relaciji između Štulića, nadrealista i emotivnih sladunjavosti, no svaki tekst im prodire u samu srž teme o kojoj pjeva vođa i gitarist Igor Ivanović. Svi tekstovi su im bili popraćeni video titlovima na ogromnom ekranu te već to dovoljno govori koliko su profesionalno pristupili svojem zadatku. Do sada, koliko mi je poznato, niti jedan izvođač nije iskoristio ovu pogodnost Minivala. Glazba im jest rock u kome ima raznih elemenata - od harda i primjesa nu-metala u nekim sekvencama, preko bluesom obojenih detalja do etna i sevdah-popa, ali je to sve u principu r'n'r s pastirskim duhom. Refreni lako ulaze u uho i može se reći da su na dobrom putu ka komercijalnom mainstreamu da uskoče u vode gdje plove (ili su plovili) Dugme, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Azra, Elvis J.Kurtović, Bajaga, pa i Hladno pivo ili Let 3. Voljeli to ili ne, oni su pravi narodski sastav za kojeg je samo pitanje vremena kada će biti prihvaćeni od strane široke publike, a ovom prilikom su izveli cjelokupni materijal s debi albuma plus dvije skladbe koje čuvaju izgleda za sada samo za koncerte ("Kuku nama" i "Pišaš u snu"). Strogo profi, nema što...
[ pedljo ]

pedljo   © horvi

A onda su stupili PEDLJO, punk kvartet iz Zagreba za koje se slobodno može reći 'kuku nama'. Premda su okupili zavidnu količinu svojih pajdosa, obožavatelja i poznanika koji su se razmahali u svojem pogu ispred pozornice, sastav je jednostavno užasan. Ne znam čemu dovoditi na ovakvu revijalnu smotru sastav koji je održao samo jedan koncert kad postoje stotine (po nekima i oko 3000) daleko kompaktnijih i kreativnijih demo i malih izvođača... Poslije sam načuo da je u to prste umiješao stanoviti manager i promoter nakon čega mi je sve bilo jasno. Elem, Pedljo su tri momka (bas, gitara i bubnjevi) i jedna punk djevojčica koja krešti kao Nina Hagen u svojim počecima i bijesna Skin (Skunk Anansie), ali to je previše dobar kompliment koji ne zaslužuje. Mala nema pojma o pjevanju, dere se i cikta, te je valjda svakom prisutnom (izuzev njihovih pajdosa) trebalo dobrih 10-15 minuta da dokuči hrvatski jezik na kojem vrišti. Glazbeno su u nekakvom thrash pop-punku, čak kombiniraju i šegačenje s turbo-folk melosom, no momci ga falšaju sve u šesnaest, te provjereno znam kako niti Hladno pivo u svojim najkatastrofalnijim izdanjima koncem '80-tih i početkom '90-tih nije tako užasno zvučalo. Bilo je u tim vremenima mnoštvo sličnih užasa, ali nitko se nije potrudio da ih nakon prvog koncerta dovuče na ovako važnu reviju. Ah, šta će te, za ovakav sastav kojeg šiba punk energija ovo je samo dobra naznaka ortodoksnog stila koji se sastoji od tri katastrofalno odsvirana akorda i još užasnijeg drečavog balavog ženskog vokala. Ako ništa drugo, barem su imali atraktivan scenski nastup kao da žele postati zvijezde preko noći pod bilo koju cijenu. Joj mene, joj... I Iggy Pop bi se posramio da je sa svojim The Stooges tamo davno prije četrdesetak ljeta ovako užasno zvučao.
[ dodgers ]

dodgers   © horvi

A onda je stupio na scenu još jedan grozomorno pretenciozan sastav - DODGERS iz Velike Gorice. No, oni imaju kompaktniju glazbu, ali su nešto krivo posložili u zvuku. Bubnjevi im zvuče kao sintetičko obojena ritam mašina, druga gitara se uopće nije čula zbog čega im je izostao onaj pravi potencijalni groove naboj koji vjerojatno imaju. Krenuli su vrlo loše sa "Ja osvojit ću svijet" gdje se osjetilo da su neuvježbani i ritam im se skoro raspao, no nakon početne konfuzije uhvatili su neki takt i odsvirali set pjesama "Krećem na put", "Ne mogu ti reći", "Borim se"... Oni su r'n'r kvartet koji ništa dalje nije otišao u onom sveopće prihvaćenom temelju kojem su glavni protagonisti Majke i Partibrejkersi. Imaju hard/glam-rockerskih izleta u aranžmanima i dosadne gitarske solo-dionice koje su zbog feedback entuzijazma frontmena i gitariste još podebljane na drugu-treću potenciju gdje se uopće izgubio smisao za sklad i dorečenost. To jest tipična boljka ovakvih mladih sastava u želji da se predstave na što glamurozniji način izgube pred svojom publikom koja im skandira bez obzira kako oni zvučali. I onda su na moje iznenađenje odsvirali jednu potpuno drugačiju skladbu "Hej ti" koja je posve moderan minimalistički rock gdje nema pretencioznih solaža i otrcanih riffova dokazavši da imaju talenta i sluha za nešto suvremenije u skladu s vremenom u kome žive. No, na kraju su odsvirali poput Guns'n'Roses laganicu "Odlazim" i jednu zgodnu country dosjetku "Vrijeme prolazi" sa gitarom i bubnjevima gdje su basist i drugi gitarist ostavili svoje instrumente, uhvatili tamburine i prašili udaraljkašku ritmiku u kojoj su po tko zna koliko puta ispadali iz takta. I što je bilo najsmiješnije u nastupu ovog zaista pretenciozno nafuranog sastava, velika većina publika ih nije tražila bis, već onih nekoliko njihovih najboljih prijatelja, a oni su sami na pozornici vikali u mikrofone 'hoćemo još', te su si tako sami iščeprkali bis. Prvi na Minivalu. Hajde, neka im bude... No, daleko su oni od one snage koju su na ovoj reviji prikazali odlični Sheitans, pa i neoriginalni Pod naponom. Puno toga im manjka.
[ izolier band ]

izolier band   © horvi

Posljednji na kraju ovog mučenja bili su mladi IZOLIER BAND iz Zagreba koje smo već upoznali jednom prilikom na Novom zvuku u Saxu (30.X 2007.), gdje su djelovali simpatično, no večeras su se kao i njihovi prethodnici podosta pogubili. Nije mala stvar nastupati u Tvornici pred velikim brojem publike kojeg ovog puta nisu činili samo njihovi prijatelji i roditelji, već i audijencija koja se sada prvi put susrela s njima. Imali su veliku tremu koja ih je prala od prve do zadnje sekunde, glavna cura na vokalu Hana Blažević se posve gubila u priči između dvije pjesme - 'donesite mi vode, bilo kaj, ajde malo pljeskajte nismo valjda tako loši, ajde odite s nama plesati...' Još da su nekome čestitali rođendan i otpjevali "Happy birthday to you"... Čudno da toga nije bilo ove večeri. No, Izolier su ponovno pokazali da još nisu na čisto što točno žele raditi i za njih s obzirom na mladost ima nade (u prosjeku imaju samo 17 godina). Simpatičan su pop sekstet (3 djevojke i 3 momka) i premda su već nastupali u Tvornici povodom koncerta "Ostat ću mlad - sjećanje na Krešimira Blaževića" samo zato jer je Hana Krešimirova kćerka, ipak je ovo bio preveliki izazov za njih. Naravno, za kraj su izveli "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" koju su pretvorili kao i Dodgers svoju zadnju skladbu u samoiznuđeni bis, tako da je i na njih usiljeni i bezrazložno stvoreni feedback njihovih znanaca stvorio gubitak spontanosti i samokontrole.

Šteta je za ova tri sastava što su pali u euforiju feedbacka mahom njihovih prijatelja, te su se tako doslovce prepustili stihiji zaboravivši svoj zanat zbog kojeg su na pozornici. Priznajem da su daleko bolje partije davali sastavi koji nisu imali svoje fanove u publici jer svakom mladom i neiskusnom izvođaču ovakve nepotrebno usiljene ovacije samo škode i odvedu ga na put pun kiča, grešaka, falševa i omaški čime sami zakidaju svoj trud i predstavljaju se u izdanju koje je ovog puta djelovalo poput privatne fešte na svadbi. Te sastave treba vidjeti pred publikom koja ih ne pozna, e onda će biti zanimljivo kakav će utisak ostaviti na njih kada zafalšaju s prenemaganjem... Jedini koji nisu tome podlegli bili su Studeni Novembar i stoga im svaka čast.

Za idući petak, Minival 09 najavljeni su Nerd Smile, Lotus (oba iz Zagreba), Oprosti (Našice) i The Alibor (Knin). Uvjeren sam da se ovi sastavi neće izgubiti u oduševljenju svojih prijatelja. Tako mi se barem čini...

horvi // 21/04/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*