home > koncert > Svačije je pravo živjeti!, 8.XI 2008., Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

kontakt | search |

Svačije je pravo živjeti!, 8.XI 2008., Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

S početkom točno u podne na krcatom trgu bana Josipa Jelačića, na ovome prosvjednom koncertu protiv nasilja među mladima povodom Svjetskog dana mladih nastupili su SHANGRI-LA, ADASTRA, GATUZO, PSIHOMODO POP i MAJKE.

Nije potrebno navoditi nasilne događaje koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci zbili ne samo u Zagrebu, već i po velikom dijelu Hrvatske među osnovno i srednjoškolcima gdje je tragično život okončalo mnoštvo mladih ljudi. Svi su oni žrtve tučnjava, nasilja bandi i huligana koje je poprimilo široke razmjere, a jedan od takvih posljednjih i najpoznatijih slučajeva je kobna tragedija koja je zadesila Luku Ritza koji se 30.V 2008. vraćao kući s koncerta Psihomodo Pop kada su ga napali i pretukli mladići koji su nakon što su uhvaćeni poslije nekoliko mjeseci policijske istrage priznali da su to učinili iz čiste dosade.

Stoga je cijeli ovaj dvosatni program bio u znaku burnih prosvjeda koje je vješto s pozornice koordinirao Frano Domitrović voditelj TV emisije "Briljanteen", te je ovom prilikom otvorena izložba radova učenika Grafičke škole koju je pohađao Luka Ritz, na temu nasilja među mladima.
[ Adastra ]

Adastra   © Horvi

Prvi su nastupili vrlo mladi sedmeročlani sastav SHANGRI-LA u kome su dvije djevojke (klavijature i vokal), te pet mladića (tri gitare, bubnjevi i bas). Nisam ih na žalost uspio poslušati u cijelosti jer sam zbog preopterećenog prometa u gradu stigao na sam završetak njihovog nastupa kada su na kraju odsvirali obradu "Poštar lakog sna" Pips Čips & Videoclips.

Potom je na pozornicu izašao voditelj Frano i zapalio jednu svijeću, a program su nastavili u svojem klasičnom izdanju GATUZO. Oni su izveli samo dvije stvari u svojem standardnom tempu, a onda je nakon njih uslijedio nastup ADASTRE Jerka Marića koji je s Gatuzom upravo i pokrenuo ovaj prosvjed protiv nasilja. Njihova skladba "Surovi grade" inspirirana je tragedijom Luke Ritza i na ovom koncertu pokazala se kao himna ove generacije koja je zdušno bodrila Adastru i Jerka. Za vrijeme izvedbe skladbe "Ti si sa neba" koju je Jerko posvetio Luki, njihovom basisti Vanji (istovremeno i član sastava Luft) je pukla žica, ali to ništa nije umanjilo doprinos njihovom pozitivističkom protestnom nastupu.
[ Psihomodo Pop ]

Psihomodo Pop   © Horvi

PSIHOMODO POP su izveli svoj standardni mini program s 4 kompozicije - "Volim crtane filmove", "Bože čuvaj Psihomodo", "Osjećam se haj" i "Frida" pri čemu se Gobac dobro našegačio sa Pantovčakom i vlastodršcima animirajući sve prisutne da ruke upere upravo u onaj dio grada gdje se dotični nalaze. Naravno, nije izostalo niti penjanje po konstrukciji...

A onda je ponovno izašao Frano s Jerkom koji je pročitao jedan sastavak djevojčice iz 4. razreda osnovne škole koji govori o nasilju iz njene prizme gledišta. Vrlo potresno...

MAJKE su također bile standardne u svojoj svirci, ali Bare je u 13.45h bio jednako indisponiran kao da je i 3 sata izjutra. Izveli su "Zbunjen i ošamućen", "Budi ponosan", "Iz sve snage" i "Ja sam budućnost", a Bare je na kraju rekao 'Laku noć dragi ljudi'. Eh, njemu niti nasilje, a niti savršeni mir ne može izgleda više pomoći, ali je izveo veoma humanu gestu kada je pobacao nekoliko cvijetova u publiku...

Na kraju su još jednom izašli Adastra i ponovno izveli "Surovi grade", te najavili sličnu turneju ovog protestnog mini-festivalskog prosvijeda širom Hrvatske po svim većim gradovima. Ovo prvo izdanje okupilo je prepuni Jelačić trg s nekoliko tisuća posjetitelja (možda i 10 tisuća). Nije bilo alkohola i nikakvih štandova s pićem već je vladala prava prosvjedna atmosfera za osviješćivanje kojoj se kroz izvjesno vrijeme treba priključiti i veliki dio domaćih glazbenika pod parolom 'reci ne nasilju'.

horvi // 08/11/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Drito iz MSU-a @ MSU, 04-05/09/2020

Drito iz MSU-a @ MSU, 04-05/09/2020

| 15/09/2020 | choppa boi |

>> opširnije


cover: LAstovo.OTOKGLAZBE., ljeto Covidovo 2020

LAstovo.OTOKGLAZBE., ljeto Covidovo 2020

| 01/09/2020 | jelena vojinović |

>> opširnije


cover: 8. Diy Hc Pank Intermezzo @ Nigdjezemska, Zadar, 24-25/07/2020

8. Diy Hc Pank Intermezzo @ Nigdjezemska, Zadar, 24-25/07/2020

| 30/07/2020 | terapija |

>> opširnije


cover: VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

VELI JOŽE BAND, 10. VII, 2020., Kvaternikov trg, Zagreb

| 13/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

| 03/07/2020 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*