home > koncert > Jarboe (SAD) + Naer Mataron (Grčka) 09.06.2009. Močvara, Zagreb

kontakt | search |

Jarboe (SAD) + Naer Mataron (Grčka) 09.06.2009. Močvara, Zagreb

Negdje u isto vrijeme kad je procurila priča da se Swansi okupljaju i da možda dolaze u Zagreb, saznalo se da u Močvaru sigurno dolazi Jarboe, uz Michaela Giru najvažnija članica tog kultnog benda. Nakon raspada Swansa Gira i Jarboe su otišli svako u svom smjeru, i dok je Gira prebirao po akustari s Angels of Light, Jarboe je krenula u drugačijem, brutalnijem smjeru. Tijekom vremena Jarboe je surađivala s glazbenicima poput Blixe Bargelda iz Einsturzende Neubauten, Justinom Broderickom iz Napalm Death, Jimom Thirlwellom aka Foetusom, a suradnja s Neurosis je završila apsolutno genijalnim albumom ''Neurosis & Jarboe''. Iskreno rečeno nisam bila sigurna što da očekujem od koncerta. Priželjkivala sam nešto brutalno, mračno i monumentalno. Želje su mi ispunjene.
[ jarboe ]

jarboe   © glass

Zaslugu za to ima i predgrupa, grčki "hellenic black metal" Naer Mataron. Njih stvarno nikad u životu nisam slušala, iako su navodno jedan od najznačanijih grčkih metal bendova u povijesti. Nije da slušam grčki black metal, ali već na prvoj pjesmi sam povjerovala toj tvrdnji. Bilo je vrlo očito da je dio posjetitelja te večeri došao samo zbog njih jer nisu skrivali trans u prvim redovima.
[ naer mataron ]

naer mataron   © ana

Grci su došli u svom najboljem black metal izdanju, s dim mašinom, obaveznim corpse paintom, čavlima od 20 cm koji su stršali na sve strane, a našao se tu i pokoji oklop. Kad su Naer Mataron spremni za borbu izronili iz dima obasjani crvenim svjetlom bilo mi je sasvim jasno zašto su mogli zaglaviti na granici, kao što jesu. Naime oni i Jarboe su zadržani na granici i u 21h kada je koncert trebao početi oni još uvijek nisu bili stigli u Močvaru. Koncert je na kraju počeo oko 22.45h do kada su svi uspjeli stići i održati tonsku probu u već otvorenoj Močvari. Svaka čast.
[ naer mataron ]

naer mataron   © ana

Naer Mataron sviraju extreme black metal, a na tekstove im velik utjecaj ima grčka mitologija. Od tuda i "hellenic black metal" kovanica, jel. Pogledala sam poprilično black metal koncerata u svom životu i mogu reći da su Naer Mataron ostavili popriličan dojam. Nije da su bili zlo u koncentratu, ali bili su dovoljno zli i opasni da prestanemo zbijati šale na račun oklopljenog basiste i posvetimo se koncertu koji je bio stvarno jako dobar. Na svu sreću i zvuk je te večeri, kao i na Lvmen, bio na visini. Čisto i jako glasno. Naer Mataron su svirali oko 40 minuta, a onda je došao rad na Jarboe i prateći bend.
[ jarboe ]

jarboe   © glass

Jarboe je u Zagrebu predstavljala svoj posljednji album "Mahakali" na kojem su sudjelovali Phil Anselmo i Attila Csihar, poznatiji po radu s bendovima kao što su Pantera, Down, Mayhem i Sunn O))). Na pozornicu je došla odjevena u crno, s plavom kosom koja joj je većinu vremena prekrivala lice. Često je publici okretala leđa i tako pjevala, ali još češće bi se unosila u prve redove. Jednom prilikom je i sišla s pozornice i među publikom otpjevala cijelu pjesmu.
[ jarboe ]

jarboe   © glass

A Jarboe stvarno nevjerojatno pjeva. Sve što čujete na ploči čuti ćete i uživo. Ona izjava da '' ide iz jedne krajnosti u drugu, od male nedužne djevojke do urličućeg demona'' je istinita. Ako je vjerovati samoj Jarboe zasluge za takav raspon pripadaju i Michaelu Giri za kojeg tvrdi da joj je oblikovao glas iz školovanog jazz glasa u ovo prekrasno i mračno što je on danas.
[ jarboe ]

jarboe   © ana

U samo 45 minuta koncerta, bez bisa, Jarboe je isporučila ogromnu količinu energije i neprobojni zid zvuka. Neke pjesme jesu malo podjećale na rane Swanse, ali uvijek su bile premalo mračne, premalo mučne, premalo teške, premalo zlokobne, premalo brutalne, premalo glasne… Naprosto premalo. Ali samo ako ih uspoređujete sa ranim Swansima. A Jarboe, unatoč svom višegodišnjem stažu u tom bendu, ipak nije Swans. I ne treba ni biti. Ono što smo vidjeli ove večeri u Močvari je iako slična, ipak potpuno drugačija vrsta mraka i mučnine.
[ jarboe ]

jarboe   © glass

Šanse da se Jarboe nađe u reformiranim Swansima su male do nikakve. Kako će ti Swansi zvučati, ne znam, ali bih jako željela saznati. Za Jarboe znam kako zvuči i nadam se da će nastaviti u tom smjeru i još koji put navratiti u Zagreb.

ana // 14/06/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*