home > koncert > DEAD GARDEN CULT + DECOMPOSING ENTITY + VIOLATE @ KUD ŽELJEZNIČAR, 24/10/2009

kontakt | search |

DEAD GARDEN CULT + DECOMPOSING ENTITY + VIOLATE @ KUD ŽELJEZNIČAR, 24/10/2009

Opis večeri ukratko: Erupcija vulkana nakon čega ste, ne zatrpani zagušljivim pepelom, nego preliveni dragocjenom magmom...koja vam sprži/rasčlani učmalu srž i nepovratno uništi svaki stereotip za koji ste se držali kao pijan plota!
[ Violate ]

Violate   © Bubimirka


Uh, od čega da počnem s izvješćem? Morala sam popiti čašu vina, duboko udahnuti i uloviti barem nešto od čega bi počela iz silnih sjećanja na sinoćnja događanja. Osobno bih jučerašnji susret nazvala "MetalKamp u malom", jer se napokon okupila sva ekipa s kojom sam nekad divljala na famoznom MetalCampu 2006. No rađe ću s tim ovdje stati, jer ima "bosih"...(smile). Izuzmimo to, sve što bih imala za reći ove stranice nebi bile dovoljne za opisati. Nastojat ću biti sažeta, koliko je to moguće jednoj ženi. Valjda dugo nisam izlazila van kad sam toliko nadrogirana odličnim utiscima. Dobro, svaki grah ima kukolja, ali to je vezano samo za okolinu u kojoj se odvijala erupcija. Ajmo ispočetka: Večer je bila slabašno obećavajuća, nekako zbog kiše i hladnoće splasne raspoloženje ako ideš pješice na koncert, no kasnije će se svakom minutom mijenjati na bolje do erupcije tamo negdje u ponoć. Na ulaz sam došla oko 20:30h -kao da neznam da koncerti obično počnu sat/pa i dva kasnije, no raspoloženje su mi brzo popravili ekipa s kojima sam imala dogovoren susret. Osim nas, ispred ulaza je još možda bilo desetak nabrijanih obožavatelja. Ali zatim-"tehnovjeveričarsko" izletavanje hiperemičara iz DGC-a kojima uopće nije smetala hladnoća i koje nemožeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. Bar ne bubnjara Luku s kojim sam pokušala suvislo popričati (dok je on paralelno verglao na mobitel i nadvikivao se s frendovima okolo) o događaju večeri-ili recimo o tome; dali je istina da je to zadnji nastup njih kao benda?, dali se uistinu razilaze?!!!! koje su to nove stvari koje će svirati, a nigdje se nespominju? i sl. pitanja. No "uzalud vam trud svirači"! ubrzo sam odustala kad mi je u šali počeo nuditi sex sa bend memberom...a tu večer nećete vjerovati su bili čak i trijezni, zbog "ozbiljnosti" nastupa i snimanja, na što su se zabrinuli poznavaoci DGC-ta. Dečke DGC-a, naime, znaju kako "_ _beno" sviraju samo pod alkoholiziranim stanjem. "Tc-tc-tc , nebu to dobro bilo", netko je izustio na viđenje trijeznog gitaristu Davorina Gerovca! Pukla je i izjava kako su DGC-ovci proširili laž o raspadanju samo da bi napunili dvoranu! Provala smijeha je bila neminovna, a večer je tek počela! Prevarila se nisam u procjeni da će ovo biti nezaboravna i urnebesna noć...Ušli smo u dvoranu na što sam se nasmijala socijalističkim izgledom-kao da si došao na zabavu vatrogasnog društva-parketni izlizani pod, neidentificirane razapete tkanine na stropu s još čudnijom kvazi-space rasvjetom, i oriđiđi pozornica za provincijska partijska okupljnja ili folklorne izvedbe...još smo par pićenaca popili na obližnjem šankeraju, proćaskali i oko 22h nešto se zagrmilo u dvorani...sad slijedi ono najbitnije:
[ Violate ]

Violate   © Bubimirka

Ono što je interesantno ali neke činjenice dijele sva tri benda. Oni su se valjda dogovorili u detalje da se paralelno razvijaju u isto doba. Tri Metal Mušketira u borbi protiv ustajalosti hrv. metal scene! Sva tri: su se rodili negdje u isto doba-između 2007-2008, imaju promociju svog prvog EP-a, žanrovski su veoma slični (s određenim "začinskim"/osobenim nijansama), imaju isti br. članova, približan broj nastupa, imali su čak i iste peripetije na putu do točke na kojoj su sada. Međuostalim i stalna izmjena članova što neizmjerno iscrpljuje bend.
[ Decomposing Entity ]

Decomposing Entity   © Bubimirka


Dakle da počnemo s prvima:
[ Decomposing Entity ]

Decomposing Entity   © Bubimirka

Četveročlani thrasheri Violate su svojim trećim nastupom otvorili žestoku metal večer u klubu Željezničar predstavljajući svoj prvijenac EP Sick Addiction izdan u trećem mjesecu ove godine. Moderni thrash metal sa korjenima old schoola 90ih godina dobro je zagrijao ugodno popunjenu koncertnu dvoranu Željezničara. Također su predstavili svoju novu stvar Arabija najavljujući da rade na novom studijskom izdanju. Iako glazba djeluje kao mješavina Sepulture i Machine Heada 90ih godina prošlog stoljeća, elementi istih bendova nekada su malo preizraženi, no orginalnost ovih modernih thrashera kratke kose se ističu na melodijama ekipatskog ambijenta, koje bi se u budućim izdanjima mogla unaprijediti sudeći prema novoj pjesmi izvedenoj na ovom koncertu i možda smjestiti njihovu glazbu u progressive vode. Možemo ovim momcima poželjeti daljni uspjeh u snimanju novih pjesama i bookiranje novih koncerta. Bend je imao jednu neuspjelu nezgodicu tokom svirke. Gitaristu Matku se otkačila gitara sa remena, no vrlo ju je vješto izmanevrirao i nastavio svirati bez uzrujavanja. Letimični pogled na publiku zakopao me na prizoru kako troje-četvero istinskih obožavatelja doslovce riječima pjesama vatreno prate bend. Dečki Violate-a nemoraju brinuti o popularnosti!
[ Dead Garden Cult ]

Dead Garden Cult   © Bubimirka

Drugi na scenu stupili su relativno novi također četveročlani death metalci Decomposing Entity koji su ovom prigodom prvi puta promovirali svježe samoimeno EP izdanje. Nažalost na njihovu svirku sam uletjela tek na 4-toj pjesmi, a saslušavši ostale požalila radi kašnjenja. "Class Dissmissed!"-prigodno mom nemaru, poslužit ću se imenom njihove pjesme koju srećom nisam propustila jer mi je preodlična! ( revno sam proučila kako njih tako i ostale bendove na myspace-u, tako da znam što i zašto volim ).Bezkompromisni death metal sa breakdown elementima svrstava ovaj sastav u modernu granicu brutalnog metal zvuka. Dobro držanje growla ali uz dosta slabiji scream pokraj impresivnog nastupa bubnjara, windmill benganje pokraj brzog bubnjevanja ne zavređuje manji epitet nego impresivno, podiglo je atmosferu na viši stupanj. Breakdown ima veoma snažan utjecaj na koncertima pa se mogla vidjeti kako pojedina glava pleše na up and down headbangingu. Inače iako su me ugodno iznenadili, mrvicu manje su mi se svidjeli nego Violate.
[ Dead Garden Cult ]

Dead Garden Cult   © Bubimirka

Glavne face večeri moram reći da je Dead Garden Cult. Ovom je prilikom proslavio svoj drugi koncert, snimajući ga pred pet kamera za potrebe DVD-a. DGC je kroz svoju kratku karijeru prolazio kroz uspijehe ali i kroz pehove. Nedostatak aktivnih članova, nekolicina otkazanih koncerata, podudaranje imena nadolazećeg albuma Nevermore-a sa njihovim EP izdanjem Obsidian te glasine o njihovom raspadu je previše pehova za jedan novi bend, no kako kvaliteta ipak prelazi preko loše sreće oni se mogu pohvaliti odličnim izdanjem potpomugnutim grčkim izdavačem Cocytus Records koje je osvojilo domaću publiku i kritiku. O kvalteti njihove glazbe možete već sad čitati po raznoraznim blogovima i forumima. Mješavinom modernog thrash i progressive metala bend je svirkom atmosferu u željezničaru doveo na vrhunac. Ta mješavina zbilja me je začudila svojom kompatibilnošču i harmonijom-zahvaljujući izuzetnim tehničkim vještinama i znanju svakog člana ponaosob. Dečki su dostojno svojoj kvaliteti proslavili drugi rođendan te se možemo nadati da se glasine o njihovom raspadu ne obistine jer bi zagrebačka metal scena ostala bez možda najboljeg ovogodišnjeg benda. Bilo zbog postupaka svojih članova ili njihove loše sreće, DGC se drži na dobrom glasu zg publike i bila bi stvarno šteta da se ne pokažu na širem području Hrvatske i van nje uostalom. Prokomentirala bih malo pjesme EP-a: Započinjem sa intro molitvom ''Obsidian'',pa sa poprilično duge ''The Plan Of Faith'', preko već mnogima poznate zaludne/hitić pjesme ''Honor Thy Vulture''(osobno i meni omiljene)-uz nju nikako nemožete fulat riječi i jako pamtljivog je refrena, preko četvrte stvari na albumu nazvana simbolično ''Four'', pa do ritmički najžešće ''Anticipation'' -izvrsna solaža!!!...čak i na samom kraju u pjesmi ''This Dawn'' možete čuti kratki zajebantski dio s refrenom iz ''Honor Thy Vulture'' koji potvrđuje da se ovdje ništa ne prepušta slučaju. Na koncetu su dečki DGC-a poklonili našim ušima pravu poslasticu: najnoviju stvar, koja naravno nije na CD-u, zove s "The Hive" i posjeduje u sebi jedan mastan blast beat po školi Pete-a Sandoval-a (Morbid Angel). Iz usta bubnjara Luke, navodno će tako zvučati sve nove stvari - još brutalnije nego na sadašnjem CD-u (samo da nepretjeraju i nepretvore novi album u monotonu pilanu). Uglavnom, vrlo obećavajuće! Publika je blago rečeno poludjela na njih, i teško da si mogao prebrojat glave koje nisu šamarale zrak svojom kosom! Dečki su otpraćeni sa pozornice sa žestokim ovacijama uz gromoglasne uzvike na povratak!
[ Ekipa, Bubimirka, Luka (DGC) ]

Ekipa, Bubimirka, Luka (DGC)   © ?

Ja sam svoj primjerak EP-a kupila na licu mjesta, a što vi čekate?!

Izvještaj iskompletirali Darijan Mirić i

bubimirka // 27/10/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*