home > koncert > SEPTICA + RADOST @ Željezničar, 06/11/2009

kontakt | search |

SEPTICA + RADOST @ Željezničar, 06/11/2009

Upozorenje:mlađima od 18 nije dozvoljeno čitati naredni sadržaj! Izvješće sastavljeno u skladu sa osebujnim vokabularom Septice

Prostak vulgaris vs. Gospodara prosjeka/prosjaka s jokerskim licem


Kao po dobrom starom običaju Lidija je raketnim pogonom jurila do Željezničara u 22h toplo se nadajući da će barem čuti završnu pjesmu Radosti. "Opet će me portir lupit vratima po guzici!"-mislila sam si, no na veliko iznenađenje stigla sam ne samo na vrijeme već uspjela u podužem isčekivanju progutat dobar pregršt zanimljivih prizora. I samo je velika sramota bila što nisam imala neki iole bolji i brži fotić od FishEye-a koji mi je stvarao povelike probleme u štekanju ili kašnjenju reakcije blica pa sve do poslije-koncertne spoznaje o tome kako sam umetnula krivi (manje osjetljiv)film - Isuse, koji sam ja pacijent,... za malo žešću terapiju! U dvorani je, stisnuta uz zidove, šačica ljudi "koješta" praksirala ili plesala uz hitoidne stvarčice dok se čekala Radosna vijest. Ja sam se sklupčala pod noge tonske opreme i ispod šilta kape promatrala nastojeći što više toga upiti u slučaju da me izdra moj fotoaparat (što se i desilo). Članovi oba benda u civilu, osim glasnika Radosti Brale-ta, su se prešetavali i zaj..avali se s ruljom. I stol sa promidžbenim materijalom je dobivao s vremena na vrijeme noge i seljakao se po dvorani tražeći najudarnije mjesto. Na meniju se nudilo vrlo malo,tj. mali izbor, ali zato slavonski žestoko: za predjelo jedna travanjsko zelena majica s predivnom aplikacijom Septičke ćube, glavno jelo je CD s pregrštom najpoznatijih Septičkih smradova, a za desert je ponuđen "Welcome shit pack" zbirka kratkih priča Paje Pakšua (u izdanju džepne biblioteke "Čučavac") koje se preporuča čitati u slučaju ako vas uhvati velika nužda. Sve sam uzela u kompletu i za tako dobru klopu nije mi bilo žao dati 125kunića. Na veliku žalost, profinjenijih i lakšeprobavljivih "Radosnih" stvari nije bilo, čak niti za lijek žgaravici nakon teškoprobavljive Septičke meze. (moj probavni trakt je baždaren pa se mene ne računa). Oko 23h Radost je odlučila obradovati publiku. Iskreno, moj glazbeni želudac došao se nagraditi Septicom nakon podužeg perioda gladi, za Radost nikad čula nisam (palac dolje!) niti sam se potrudila istražiti o njima,(sve do sada kada pišem ovo izvješće). Pomislila sam, po imenu benda da će uistinu tako i zvučati - sigurno jako radosno :-) uz što bi se mogao povući i koji "dim", čisto da možeš izdržati tih pol sata svirke. No očito moj instinkt zadnje vrijeme štrajka, i svaki put kada za neki bend pomislim da je "trash" ošamari me otkriće nevjerovatno dobrog benda osebujne glazbene maštovitosti.
[ radost ]

radost   © Bubimirka


Radost: bend kojemu publika na koncerte donosi pohano povrće i čiji se Svemir ženi za nepoznatu srećkovićku.

Radost je publiku uvela u svoj glazbeni lunapark u velikom stilu, pjesmom u kojoj se bend predstavlja publici kao u cirkuskim najavama s onom specifičnom teatralnom notom. Sam Brale je prigodno njihovom glazbenom izričaju i predhodno opisanom stilu uvoda oslikao svoje lice likom jocker-a sa igraćih karata. Pokušat ću svojim riječima opisat svoje utiske o njima ali mislim da se neću moći puno bolje izraziti od, puno boljeg glazbenog kritičara od moje sitničavosti, Siniše Stojanovića koji kaže:
"Predstavljajući njihov muzički opus pogriješit ćemo ako ih budemo nazvali blues bendom, ali nećemo slagati rekavši da su bluzeri u duši. Kada bi ih okarakterisali kao post-rokere, ne bi smo bili tako daleko od istine, ali bi smo ubrzo bili demantirani fluidnim zvukom koji kao da dolazi iz srca 70' godina 20st.. "Radost!" je jedan od onih bendova koji po modernim kritičkim aršinima ne bi mogli svrstati u rezervirane podžanrovske separee.
Nalik starim dobrim bendovima, eklektično koriste većinu uspelih aranžmanskih rešenja, kao i istovremenu umješnost produciranja zvuka koji evidentno odskače svojom toplinom, u komparaciji sa velikom većinom muzičke ponude digitalne "generacije Z".
Radost! čine: Goran Bogunović - gitara i drugi vokal, tekstovi; Branko Bogunović - prvi vokal, tekstovi; Mario Orač - bas gitara; Dimitrij Petrović - bubnjevi; Srđan Stojanović - violina.Linearno gledano, muzičko kretanje unutar pejsama bazira se na upečatljivim dionicama vokala, koje kao da se odvijaju nezavisno u paralelnim tokovima, praveći nepregledne nizove kontrapunkata. U letu nad poljima instrumentalnih proplanaka, na momente dotiču ekstravagantnost poput one legendarnog Syd-a Barrett-a
Tekstovi vrlo domišljati i poetični, aforistični, digresivni, duhoviti. Odlično napisani. U njima se nedvosmisleno vidi književni kapacitet braće Bogunovića.
Jasni su uticaji Buldožera i hrvatske avangardne scene, koja je evoluirala na temeljima trubadurske neposrednosti i nezaobilaznog splićanskog barda Tome Bebića.
Radost! zadovoljava apetite ljubitelja artificirane rock energije, crnačkog masnog i neumoljivog funka, bogatstva instrumentalnih pasaža, akustičnog zvuka a i one električnog gitarskog; bonvivane a i hazardere, dendije i mondene, obozavatelje šlagera kao i one koji cijene intelektualne tekstualne igrarije. "

Nesumnjivo "Radosna" glazba me je podsjetila na dane kasnog "osnovnjaka" i srednje škole kad sam u žestini istraživanja rock arhive otkrila međuostalima i The Kinks-e. Vjerujem da ste barem jednom u životu čuli "Sunny Afternoon", "Lola" ,"Dandy" i sl. stvari, onda ćete znati o čemu pričam. Radost imaju neke fine sličnosti s njima, ali radosni dečki svakako tu naglašavaju vrlo jak (po mom mišljenju puno siroviji/tvrđi) "ton" osobnosti. Na nekim stvarima vuku i na Azru (pogotovo vokal)...ma sad bih mogla nabrajati listu na koga me sve "vuku". To meni ustvari uopće nije bilo važno kad sam cijeli koncert provela tik do pozornice, potpuno osupnuta iznenađenjem koje su priredili "radosni", zaboravljajući na svoj izvjestiteljski posao ili recimo da okinem pokoju fotku, dok je iza mene velik dio podija bio pust. Publika se uglavnom zadržavala na obližnjem šanku, oko tonskog pulta ili u razgovoru s Septičarima. Pokoja glava ili guza se mrdnula,"trči trči pa čovjek", nepomaže niti činjenica da se upravo iste večeri odvijao samo malo dalje famozni koncert Massivaca. Užasno mi je bilo krivo zbog tog nesretnog petka i tko je uopće organizirao oba koncerta istodobno. Iskreno, ja uopće nežalim što sam propustila Massive Attack, baš zato što sam se super provela te večeri (otkrila novi odličan bend, a uživala i u poznatom Vinkovačkom "zlu") unatoč velikom osobnom neraspoloženju pri dolasku na koncert. Vratimo se na radosne pjesme. Iskreno nisam se potrudila pamtiti koje su stvari sve svirali, a još manje kojim redom, morala sam se malo pomoći preslušavanjem njihovih stvari na MySpace-u i prisjetila se većine, pa i osjećaja koji sam imala dok sam ih slušala te večeri. Posebno su mi se svidjele stvari "Gospodar prosjeka" (Ivan Tobić), "O kako je divan taj Gorski Kotar"(brutalan i vulgaran tekst) "Sreća", "Gdje je vrijeme nestalo", "Svemir se ženi"(odlična i maštovita igra riječima! spajanje "nespojivog"), i "Sjećaš me se?"...posebno iznenađenje je bila jedna stvar u čast Michael-u Jackson-u...u čijoj bazi je utkana Billy Jean! Tada se rulje već poprilično zbližila s bendom što mi je bilo drago. A sada slijedi....priča o smrdljivcima!
[ septična publika ]

septična publika   © Bubimirka


Bilo jednom u Vukojebilićkopripižđevačkoj županiji-rodili se bogovi kulena i rakije. SEPTICA

Pa, kratke crtice iz njihove biografije:
"Skupina djeluje od 23.12.2003. godine i cijelo vrijeme njeguje ljubav prema lakim notama, narodnoj nošnji, navijaštvu, oružju, poljoprivrednim alatkama, zlatovezu, transvestiji, nizozemskom kormilu, duplom nizozemskom kormilu, strančarenju, (krivo)lovu i domoljublju, te povremenom šovinizmu prema ženama.
Pjesme su im pretežito hrvatsko-euroskeptičkog i ognjištarskog karaktera s natruhama patrijarhalnih nazora i nabožnoga ozračja, a u kojima se redom nabrajaju dijelovi domovine i njihove karakteristike. Počesto su teme njihovih pjesama i narodni običaji vezani uz ilegalnu destileriju, obavljanje sezonskih poslova na njivi ili u voćnjaku te škakljive teme o privođenju komšinica/sočnih žemskih na štagalj, kupinjak, groblje i druga mjesta zaštićena od radoznalih pogleda. Zbog toga je ova skupina iznimno omiljena med žitelji ,mladeži i župljanima.Pet puta su se čak prijavljivali na natjecaj za pjesmu eurovizije, znani Eurosong, svih pet puta odbijeni ( dva puta jedva) pod izlikom da "Septica nemože predstavljati Hrvatsku s pjesmama u kojoj se spominju riječi: penis, vagina, koitus,grincajg, koitus interuptus, pokolj,sperma, prtljaga, govno, sise, krematorij, otorinolaringolog, pizdarije,smegma, skrotum, zagrobni život, kita, špajz i studiorum!" 2005 su trebali svirati u rimskoj areni, ali su izvisili i poslani kući posranih gaća na glavi. 2006. izlazi im album bez naziva i prodaje se u svih 70 primjeraka. Otisnuto je još 20!!!
Nakon turneje po mjestima i zaseocima Dalmatinske zagore, dolazi do sitnijih trzavica medu članovima orkestra, uglavnom zbog podjele plijena,
a do raspada dolazi kada B.Kušlu optužuje D.Dortmunda za palež i pljačku po selima nastanjenima pretežito bugarskim življem.
Na poticaj izdašnog sponzora klagenfurtaške " Haknšparendušcurbrigenvinkl banke " dolazi do ponovnog okupljanja. Nastaje prividno-idilično ozračje i
u studijima u Taškentu i Nagornosvrbsku Septica snima novi single Enlarge your penis, nešto tvrđeg zvuka koji bi trebao dočarati čvrstoću muškog uda. Neki od kratkoročnih planova djelovanja grupe je i snimanje dueta sa Masimom Savićem i tamburašima te preorkestriranje i harmoniziranje svih pjesama koje će na Staru godinu izvesti Veliki tamburaški orkestar HRTa ."
[ septica ]

septica   © Bubimirka

Na Septicu sam naišla jednom davno zahvaljujući mom dragom i njihov me smrad duboko opijo.Septic-u već neko vrijeme pratim kako sviraju po rupama gdje nitko sviro nije, ali i po klubovima lijepe naše na čije koncerte jednostavno moraš slučajno naići jer se promocija za njih vrlo ofrlje radi, ali poznajući drvosječarsko-kurčevski (da prostite) karakter benda prije će biti da oni sami nepolažu preveliku pažnju na to. To kod njih nekako sve ide po onome: " jebo sve njih, mi sviramo za sebe, a tko nas oće slušat potrudit će se saznat za nas!" Unatoč svemu, Septika ima žestoku armiju obožavatelja iza sebe koja ih uredno prati pa i u blato (MUF,Sisak, 30.5.2009) Znam to jer, priznajem, i ja sam zbog njih kisla, promrzavala u "dopičnjaku" i "majici kondomki" (nadajući se da e me zaposlit kao plesačicu,"Sočne ženske...di su di su, sočne ženske?!" Pa evooo meeee! Vriiiišt!), te se kupala u blatu do grla što se napravilo ispred Skwat-a.

Osvrt na koncert u Željezničaru:
Da skratim priču jer se njihov smrad ionako dovoljno čuje! Zanimljivo je kako su te večeri stali jedan uz drugoga dva poprilično različita benda, oboje zajebanti ali svaki na svoju posebnu filozofiju/politiku. Dok je jedan debeli prostak vulgaris koji tuče drito u glavu - kod njih nema neke dublje mudrosti u riječima, ovaj drugi je elegantna dvorska luda sa fiškalskim pogledom i prefriganim riječima gdje neznaš točno što se krije iza njih - tj. možda i znaš, no nekako ti se neprimjetno zavuku pod kožu i bivaš kao drogiran ili hipnotiziran. Tko je njih dvoje spojio - ili je bio lud ili je jako dobro znao šta radi...kombinacija je bila neobična ali kompatibilna. Mislim da vam nemoram govoriti što se točno desilo razmaknjivanjem zavjesa pozornice. Tada se već skupilo gro ljudi (čitaj:mužjaka svih dobnih skupina) pred pozornicom i uvježbavali laktove/glasnice puneći želudce hmeljskim sokom. Rulja je doslovce popizdila. Probajte zamisliti krdo bizona kad ugledaju sočnu livadu. U jednom trenutku sam dobila šamar nečijom kosom, lakat u rebra i čik u ruku, te svom snagom nabijena na pozornicu. Još i danas osjećam poveliku bol u predjelu torza, da nekažem sisa. Zaboravimo sad to. Septičari su se kao i obično potrudili maksimalno zasmrditi dvoranu i očarati publiku svojim kreacijama po zadnjoj modi. Neznam koga bih prvog izdvojila, dali Govnara čija je kosa vrištala chili crvenom bojom ili Vilmoša "ped-man-a" (čitaj:pederko-maneken) sa svojojm zavodničkom koreografijom koja niti mene nije ostavila ravnodušnom. Odsvirali su set svih najžešćih i najdražih stvari. Gotovo svaka usta su pjevala zajedno s bendom sve i jednu stvar, čak i uz one novije kao što je "Enlarge your penis". Posebno su publici drage a i meni osobno hitovi " Neću promjene!", "Odrezali su mi krivu nogu" (obožavam odličan instrumental/ritam!!! na ovoj stvari), "Govno mrtve babe", "Sočne ženske"(posebno omiljene kod muške populacije!) i "nisam vratio oružje u mup"...zaboravila sam na trenutke bol u grudima i sama skakala kao navijena. Nažalost morala sam pred kraj koncerta otić. Dogovor sa susjedom oko babysitanja je bio do 24h, ja sam doduše ionako poprilično kasnila no uzmimo to da sam išla pješke doma pa mi se praštalo. Za kraj samo da kažem kako je to bila iznenađujuće genijalna noć, i nadam se da će se ponoviti još ovakvih gaža, tj. da će se i Radosni i Septičari potruditi malo češće oprašiti publiku svojom svirkom.
[ septica ]

septica   © Bubimirka

bubimirka // 10/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*