home > koncert > Psycho fever @ Medika, Zagreb, 9.1.2010

kontakt | search |

Psycho fever @ Medika, Zagreb, 9.1.2010

Hladnjikava, maglovita subota mnogima je poslužila kao triježnjenje nakon ludog petka. No, za ludilo dan kasnije pobrinula se ekipa Attacka organiziravši vokalno - instrumentalnu priredbu za mlade (i stare) znamenitog naziva Pscyho fever. Imali smo prilike vidjeti dva psychobilly benda i jedan oi/street punk, koji se baš i nije stilski uklapao u cijelu tu koncepciju no ajde. Zagrebački Latex Willer otvorili su večer. Nije im ovo bila prva svirka, no prvi put sam ih gledao i ispunili su sva moja očekivanja. Bili su zbilja dobri, "catchy" melodije i žestok ritam vrlo brzo su dali publici poticaj za ples. Ono što je zanimljivo spomenuti kod ovakve glazbe je scenski nastup koji je jednako važan kao i svirka sama. Ekipa je bila doslovno zamaskirana, specifičnih frizura, a vokal/gitarist je imao na vratu neke balone koji su izgledali kao hobotnica iz starih horora koja ga pokušava zadaviti i odvući nekamo (bolje da ne znate kamo). Vokalkinja atraktivnog izgleda u kratkoj opravici drmuckala se na zadani ritam i pjevušila svoje dijelove pjesama. O njoj se jednom raspisao i Jutarnji list, obznanivši javnosti kako je ta ljepuškasta djevojka noću "ovakva", a danju "onakva".
[ Latex Willer ]

Latex Willer

Dok su neki te vijesti oduševljeno dočekali, drugi su se zgražali. Kako god, meni ju je lijepo vidjeti i uživo i u novinama i sveposvud. Ekipica iz Latex Willera Počela je svirku s "On the road" i "Demon instincts", a pred kraj smo mogli čuti i pjesme koje su stavljene na myspace profil benda (Switchblade, Thunderdome). Pred kraj nastupa basist je, kako sam shvatio, porezao ruku (sve je bilo puno krvi za koju sam bio uvjeren da je kečap il nešt slično radi performansa). Nakon zabavnih domaćih rokabiličara, na binu dolazi Oi front. Iako koncepcijski možda i ne spada u program, nisam imao ništa protiv (kao i mnogi drugi) da ih gledam. No, imali su i boljih nastupa. Neki članovi benda bili su u vidno alkoholiziranom stanju, bilo je tehničkih problema s basom, uz sve to jednostavno mi svirka "nije legla" kako bi trebala. Jedan od zanimljvijih dijelova njihovog nastupa bio je također tehnički incident dok se nešto u kutu bine zapalilo, no unatoč tome Oi front odrađuje nastup do kraja, a vjerni fanovi benda i ovakvog glazbenog stila oduševljeno su mahali šakama na himnične, pomalo neoriginalne refrene popraćene znamenitim "oooo, ooo, ooo".
[ Oi front ]

Oi front

Nakon završetka jednog od svojih ne preblistavih nastupa, mladež s košuljicama, vesticama i tregerima povlači se s bine kako bi ustupili mjesto odraslim ljudima koji, pitaj boga zašto, vole glumiti da su zombiji. No kako rekosmo, kod ovakve glazbe sve je to performans, i priznajem, bilo je zabavno! Mađarski Hellfreaks svojih sat vremena odsvirali su u jednom dahu. Brz žestok ritam, agresivan, a opet primamljiv ženski vokal bili su elementi koji su sačinjavali odličan nastup mađarskih rokabiličara (još ejdan nastupa da Mađarska ima izuzetno jaku glazbenu scenu u svim segmentima, pogotovo "alternativnoj" glazbi). Pjevačica je bila izuzetno atraktivnog izgleda - i ne samo da je dobro pjevala već je imala fenomenalan nastup. Bila je tu i pomagačica - debeljuškasta ženska koja je imala zadatak glumatati zombija. Ponegdje bi dodirivala radosna lica dečkiju iz prvog reda, a pred kraj je injekcijom uštrcavala ljudima u usta nekakvo neloše piće (neka žestica, pretpostavljam). Kako god, žena je malo preokruglasta da bi se onako oskudno odijevala. Ali izgledala je simpatično, koliko toliko. Gosti iz Mađarske počeli su fenomenalnom uvodnom pjesmom "Hell sweet hell", te nastavili sa "Paperweight", "Boogeyman" i "Mr. Deadkiss".
[ Hellfreaks ]

Hellfreaks

Teško je izdvojiti koja stvar je bolja od koje, jer sve što su odsvirali zvučalo je fenomenalno. Publiku su također pred kraj oduševili specifičnom obradom nekadašnjeg pop hita "Be my lover". Krajem svirke jedan novopečeni obožavatelj dohvatio je mikrofon i pozvao bend da se vrati, uputivši vokalkinji nježne riječi "ili analni seks ili ništa". Vratila se, i ako se ne varam, završili su nastup pjesmo s kojom su i počeli (Hell sweet hell). Yup, pakao je zbilja slatka stvar ako je ona tamo! Koncert je bio skroz dobar, jedino jemožda malo kasno počelo (i kasno završilo). No okej, u svakom slučaju ugodna promjena da koncert ne mora trajati do ponoći, a u ovakavj tajming mogao se možda ugurati još jedan bend. Zombiji, B hororci, rockabilly, psychobilly, kontrabas, zanimljive frizurice... Nešto novo (staro) se pojavilo, ljudima se sviđa i to je itekako pozitivno. Glazba koja se može svidjeti svima odlična je za razbijanje monotonih koncerata bendova koje smo gledali već sto puta, ili glazbenih žanrova čije melodije unaprijed znamo unatoč tome što bend slušamo prvi put. Nakon fenomenalnog koncerta od kojeg sam skoro odustao, pješke se, krepan, uputih kući, maštajući o zabavnoj djevojčici koja posjeduje motorno vozilo i dobru volju kojom me inače vozika doma. Ako ništa, barem mi je noćni tramvaj došao na vrijeme.
[ Hellfreaks ]

Hellfreaks

matej perkov // 12/01/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*