home > koncert > Rock Masters - tribute to Led zeppelin @ Boogaloo 29/01/2010

kontakt | search |

Rock Masters - tribute to Led zeppelin @ Boogaloo 29/01/2010

Koncert koji me je stajao glave, tj. 10 dana teške bolesti. Otišla pod temperaturom užarene glave, vratila se s užarenim srcem i duhom. Ali ne žalim niti jednog atoma koji sam tamo potrošila u eksploziji emocija.

Zafrknula sam samu sebe i to poprilično gadno kada sam u najavi nepromišljeno izjavila za izvođene "Stairway To Heaven"... "I osjetili biste vjerujem i razliku, ako ju svira tribute bend jer samo Page zna svaku nijansu originala koju ljubomorno čuva"

Iskreno, dragi čitatelju, kada bi me pod pritiskom i prijetnjom smrtne kazne natjerao da ovaj tren započnem nešto pričati o tom koncertu 29.1.2010. ja bi pala ničice, slegla ramenima i rekla - ubij me!. Rigorozno, znam, ali probajte pogoditi koliko mi je puta trebalo započeti i koliko puta sam brisala prve rečenice smatrajući ih totalno ne adekvatnima. Meni kojoj su Zeppelini kao neka fluidna čarobna supstanca što mi teče venama umjesto krvi, ovaj događaj je imao auru nečeg svetog. S knedlom u grlu ipak krećem prema izazovu - reći pokoju suvislu. Srećom, konverzacija s mojim kolegom Hobotnicom uvelike mi je pomoglo otpustiti tu svoju nepotrebnu kočnicu, sagledati ipak sve to malo realnije a ne s devetog oblaka pa ovim putem prilažem i njegov komentar koji možete pročitati ispod mog izvješća....Smiješno, ali zaključujem: čovjeku bi trebalo upravo biti lako (tj.najlakše) pričati o onome što najviše voli, a meni je "za-boga-miloga" upravo suprotno! I, naravno, ne treba niti sumnjati, i ovaj izvještaj će biti apsolutno subjektivan. I naravno, i ovoga puta ću prelaziti preko 7 gora i sedam mora, okolišati da mi vas napokon navela na potok pod nosom! Ali ovoga puta će biti, i to se nadam da ćete osjetiti, prožet mojom potpunom, bezuvjetnom i nepatvorenom ljubavlju te iskrenom duhovnom sljubljenošću s magijom zvanom Led Zeppelin. I nakon 10 dana potpunog tupavila, zavrzlama i saniranja bolesti te borbe sa svakodnevicom obiteljskog života, ja smatram da zakašnjenje s izvještajem nije grijeh kad su sjećanja tako svježa, plemenita, duboka - zato ipak mi dajte da govorim o tome. Da vam opišem stanje duha i uma kakvo je bilo na koncertu kao što je ovaj. Molim strpljenje, sada krećem. Zavaljena. Čitam. Mislim. Plovim sjećanjima. Pišem ti sad. Tijelom mi prolaze neobjašnjive energije. Nestrpljenje i uzbuđenost na ulazu Boogaloo-a. Dugačak red sanjara što sanjaju o minulim vremenima s željom da bar na tren osjete dah Bogova što hodali su zemljom davno prije nego je većina nas uopće bila u planu a kamoli na pomolu. Iako ista ta većina nas pa i ja stavlja ruku u vatru i tvrdi kako su duhom sigurno živjeli u tom dobu makar i samo u obliku kamena na cesti. Nekima će sljedeća priča biti identična njihovoj: "našalili" su se i rekli da je moj stari mojoj majci puštao Zeppeline dok sam joj bila u trbuhu. Sad tu izjavu nimalo više ne gledam kao šalu, već kao ozbiljnu konstataciju. Šala vjerovatno nikad nije niti bila, ali sam ju ja profurala ne vjerujući.

Dakle, na koncert sam došla sama. I priznajem, iako je pao neki dogovor s ekipicom, no nije im dugo trebalo da zaključe kako ovaj koncert poprilično posesivno uzimam k srcu. A i sama moja izjava ih je obeshrabrila: "Kad slušam Zeppeline, ne dirajte me!" Odustali su truditi se "približiti" mi se na bilo koji način ili ned'o bog pokušavati sa mnom iole komunicirati/plesati - imali su određeno strahopoštovanje čak možda i ljubomoru prema strasti koja se nekamuflirano i nepatvoreno prepoznaje u mojim pokretima/očima. Ali ipak duboko u sebi ja sam htjela šutke podijelit svoju sreću kroz osmjehe/ples/izmjenu energije. I srećom nisam ostala kratkih rukava u toj želji...netko je to prepoznao....i hrabro se usudio približiti mi se, ostati uz mene, upijati/osjetiti sve ono što osjećam, radovati se skupa sa mnom, te bezpogovorno i s puno razumijevanja dopustio mi povremeno da se izgubim u samoj sebi i svojoj luđačkoj euforiji ne mareći ni za što.

Ajmo sad nešto i konkretno reći. Kako ono ide? 5W? - Who? What? When? Where? Why? How?

Daklem:
Tko? - Ime benda znate; The Rock Masters kao vjerujem i svakog člana a pogotovo gromoglasnog frontmena; Ervin Baučić - vokal, Tomas Krka - bass gitara, Slavko Pintarić Pišta - bubnjevi i Vedran Božić - gitara.
Što? - Najlegendarniji hard rock koncert na ovim prostorima posvećen u čast divovima Led Zeppelina čiju povijest održavanja možemo pratiti (ja pratim) unatrag cca 10 godina i čiji se obujam slave toliko proširio da niti Boogaloo više nije dovoljan da "udomi" sve te hodočasnike religije zvane Zeppelin. A svakom novom generacijom horda se množi.
Kad? - Dogodilo se to 29. Januara, 2010-og ljeta Gospodnjeg...s zamjerkom kašnjenja jer je to upravo ubojstvo za nestrpljive poklonike ovog benda uzimajući u obzir činjenicu da se nastup istog dešava jednom u godini dana sasvim je razumljiva nervoza
Gdje? - klub Boogaloo, Avenija grada Vukovara 68, samo središte Zagreba - najposjećenija lokacija posljednjih godina koju Mastersi već poznaju ...Iako sam ja ipak više naklonjena koncertima koje su održavali po manjim klubovima kao što je KSET - atmosfera je puno intimnija i strastvenija - barem po mojim iskustvima ;-)
Zašto? i Kako? - Da li uistinu moram odgovarati na ova pitanja nakon ova dva podrobna izvještaja: mojeg intimno-emotivno-posesivnog izvješća, i ovog drugog realnijeg / objektivnijeg kolege mi Hobotnice???
Koje stvari su svirali?
Znam točno da su započeli sa : Good Times Bed Times - ujedno i prva pjesma s Zeppelinovog prvog albuma, nakon koje je uslijedila Bring It On Home - zadnja s drugog albuma LZ-a. Redoslijed drugih ne znam ali definitivno ih znam nabrojati. Prateći Masterse unazad 10 godina i iako mi je apsolutno poznat njihov repertoar, svaki puta nas iznenade nekom pjesmom koju rijetko izvode, ili ju uopće ne izvode. Pa su nas tako počastili recimo s Going to California. Ovako generalno gledajući, Mastersi su izabrali za izvođenje naravno stvari koje su proslavile Zeppeline ali ima ih jako mnogo i uistinu je teško sada izdvajati koja je bolja od koje. Ja osobno imam svoje kriterije koje su više emocionalne prirode, pa mi je recimo strašno žao što nisu odsvirali What Is And What Should Never Be ili recimo Than You na koju obično padam u trans (nešto posebno meni bitno za ovu pjesmu a što me raspizdilo čitajte dolje). No da se vratim - oni su za set listu napravili jedan lijep harmoničan i sveobuhvatno-diskografski omjer u kojem su ipak ne ravnopravno više zastupljene pjesme s prvih 4 odnosno 6 albuma. Nije za zamjerit, ali Zeppelini ipak imaju dosta kvalitetnih pjesama i na ostalim - zadnjim albumima koje također treba uzet u obzir za obradu (iako nisu tako moćne, potpuno dorečene, maksimalno kvalitetne i duhovno opsjedajuće - vrijedi ih s pažnjom promotriti).

Dakle stvari koje su Mastersi svirali: You Shook Me , Baby I'm Gonna Leave You , Dazed and Confused , Your Time Is Gonna Come , Communication Breakdown , Whole Lotta Love , Heartbreaker , Living Loving Maid (She's Just a Woman) , Ramble On , Immigrant Song , Since I've Been Loving You , Gallows Pole , That's the Way , Black Dog , Rock and Roll , Stairway to Heaven , The Ocean , Kashmir ,...

To bi bilo sve od mene....ali djeco bit će još!

Cijelo vrijeme nastojim se suzdržavat ali jednostavno ne mogu prešutjet neke neprofesionalizme da ne kažem apsurde, gluposti i neinformiranost u izvjestiteljstvu drugih portala. Naime eto čitajući izvještaj s "dotičnog" portala osim što me je razbjesnilo suhoparnost, šturo opisivanje i općenito šupljina izvještaja - ok, svjesna sam da izvještaj ipak treba biti kratak, jasan, bez rasklapanja i pričanja Markovih konaka, da razjasnim - ne smatram svoja najreprezentativnijim primjerima. Ali čitajući te rečenice niti jednom riječju, pojmom ili opisom nisam osjetila duh tog koncerta, atmosferu, okus i miris kako se ono veli. Kao da dotični izvjestitelj nije niti bio na koncertu. Dođe mi da opsujem - ono što me najviše razbjesnilo nije način tj. stil pisanja nego sam sadržaj. Uhvatila sam se za glavu pitajući se tko je ovdje lud? Gluh? Nepažljiv? Glup? Naime spominje se među ostalim pjesma "Thank You" koju su navodno Mastersi odsvirali. Žao mi je stari ali ovdje si iskopao rupu samom sebi i samog sebe kompromitirao, jer da jesu odsvirali ja bi ju sigurno čula pošto je to "MOJA STVAR" - moj bi se "osobni prostor" u tom trenutku proširio u krug od 20 metara nedopuštajući ikome da me ometa u uživanju. Možda najbolje da stanem ovdje, ipak je to više osobna uvreda no svejedno smatram da je to uvreda i za bend, uvreda za koncert, a uvreda i za rock glazbu ako na koncerte dolaze izvjestitelji koji osim što su neinformirani, često nemaju veze s žanrom glazbe o kojoj trebaju pisati - k tome nemaju sluha u kojem god smislu okrenete.

bubimirka // 12/02/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*