home > koncert > Pasi i SGN razvalili koprivničku Kuglanu!

kontakt | search |

Pasi i SGN razvalili koprivničku Kuglanu!

Petak dan za metak - barem je tako bilo u koprivničkoj Kuglani. Ova utvrda urbane kulture s tradicijom još od sedamdesetih, nastavlja u revijalnom tonu. Ovog vikenda priređena je punk svirka domaćih snaga poznatih pod imenom Suho grlo nos i riječkih melodičnih punk rock legendi Pasa.
[ suho grlo nos ]

suho grlo nos   © matej

Koncert je počeo oko 22.30h, vlakom iz Zagreba stigao sam oko 22h pred Kuglanu i ondje zatekao iznenađujuće mnogo ljudi. Doklatarila se pankerija iz Križevaca, Virja, Đurđevca, Varaždina... Zaista mnogo kolega, prepričavali su se dojmovi s Punka protive pedofilije u Boogaloo, prodavali se bedževi, točilo vino, dijelili cd-i... Atmosfera sasvim tipična je jednan manji koncert, zezancija na razini, a simpatični Štefek nasmijajao nas je do suza kada smo tračali Mariju iz Makedonije koja je navodno rodila, a on izvali "Pa kaj niste skužili da baš i nejde van već jedno vrijeme". Kao, inače je običavala dolaziti u Hrvatsku svaki vikend na pank svirke jer nema pametnijeg posla, ha ha ha!
[ suho grlo nos ]

suho grlo nos   © matej

Suho grlo nos otvorili su koncertnu večer. Ovaj mladi bend koji je krenuo 2004. godine dosegao je neku točku koja bi se mogla nazvati uspjehom, krenuvši od spota "Zlobna vila" koji sevrti na HRT u emisiij "Vip music club", pa do sviranja kao predgrupa Mudhoneyu u PAUK-u lani, i na kraju ono najbitnije - publika koja ih voli i poštuje, te bez problema zajedno s njima pjeva tekstove u prvom redu. SGN su svirali uglavnom novije stvari (TV, 17-ica, Sekstinencija, Rođeni gubitnik), našlo se mjesta za jednu staru (Ne mogu više), svirali su i "Pony" za koji su režirali prvi spot, te pred kraj "Gregor Samsa", za koji, šuška, se, uskoro izlazi novi genijalni spot. Neka momci ne zamjere što odajem ovu tajnu - silujte me, uzbuđen sam! Svirku su završili "Zlobnom vilom", te se povukli s pozornice. Samo nakratko, jer je publika koje je pogala cijelo vrijeme željela još, te nabijala po bini ritmično rukama i pozivajući bend da se vrati. Nisu imali previše izbora, tako da su se vratili i odsvirali meni najdražu "Ljudske gamadi" i "Manifest gluposti".
[ pasi ]

pasi   © matej

Gledajući ih kako sviraju i promatravši Bruninu podulju kosu, sjetio sam se starih koncerata jer ovaj bend pratim od samih početaka, radio sam s njima i nekoliko intervjua pa otprilike znam kako "dišu". Uvijek su imali stigmu "klinaca", i to ih je otvoreno smetalo. Ne samo zato jer više nisu klinci, već zato što su postali dobar bend, ne samo klinci koji nešto tamburaju. "Za većinu budemo uvijek samo klinci"; rekao je Bruno u filmu "Koprivnica pleše pogo". Ali, ovog puta pred pozornicom u prvim redovima pogali su - klinci, koji Suho grlo nos ne smatraju klincima već starijim idolima koje poštuju i cijene. Koliko je bilo potrebno da se dođe to tog statusa? Nekoliko godina mukotrpnog (kvalitetnog) rada, mnogo desetaka koncerata i bezbrojni sati na probama. U Koprivnici, eto, našli su se ljudi koji SGN više ne smatraju klincima. Sve je to relativno, i stariji rockeri kultni Overflow smatraju klincima i za njih će uvijek to biti, čak i dok navrše pedesetu, Žiki otpadne kosa, Zoki nabavi gebis, a Dado počne piti lijekove za osteoporozu. Nakon kratke pauze koju su mnogi proveli vani na binu su se popeli Pasi, bend koji je na sceni više od deset godina, ima iza sebe preko stotinu koncerata i vojsku obožavatelja.
[ pasi ]

pasi   © matej

Ovi melodični riječani predvođeni smršavjelim Dodom osvajaju sve simpatije svojim humorom prožetim tekstovima, iza kojih se osim zajebancije uvijek krije nego pouka. Pase sam zadnji put gledao prije dva mjeseca u rasprodanom KSET-u kada su svirali s Pankerfaustom, zbilja su bili fenomenalni - kao i inače, rekao bih. Raspamećenu i dobrano pripitu kombinaciju koprivničko-varaždinsko-križevačke publike dodatno su bacili u trans odličnim pjesmicama kao stvorenima za divlji pogo i kapi pive koje ti padaju na lice poput jutarnje proljetne rose. "Debeo", "Lojalan", "Putuj", legendarna "On i on" (navodno jer nisu mogli naći ženskog vokala kod snimanja i pjesmu nazvati "On i ona"), pa "Prekrasan dan", "Mizantropi"... Dio koncerta odgledao sam sa šanka čavrljajući s nekim starim frendovima koje nisam vidio godinama (jedan šeširko, drugi presladak), malko se uz pivu prisjetismo starih vremena, koncerata i mnogo lica koje više nigdje ne viđamo, a ne znamo bi gdje su ni šta su. Nakon odličnih 45 minuta žestoke svirke u jednom dahu Pasi se povlače, što naravno, nije prihvaćeno od strane publike. Vrativši se na binu,odsvirali su još nekoliko stvari: odlični "Degeneral", "Gubitnik", zborno otpjevana "Jebo te bog", "Eterle" i "Oda". Naravno, publici nije bilo dosta te su Pasi "odlajali" još dvije pjesmice, "Bend 98" i meni baš dragu "Moj pupak i ja".
[ pasi ]

pasi   © matej

Dodo više nije imao snage za dalje, garant je skinuo još poneku kilu. Inače Pase smo gledali zadnji put u Koprivnici u Nautilusu prije jedno 5 godina, svirali su sa One step away. Dobra svirka u prostoru veličine "kutije cipela", no ovaj koncert u Kuglani bio je puno, puno bolji! Inače danas Sviraju u Čakovcu s Božjim ovčicama - kome je pala na um ta bolesna kombinacija ne znam, jer dok će jedni pjevati o Bogu, drugi će pjevušiti o seksu s njim. Kako god, ova koprivnička punk večer bila je i više nego dovoljno da nas opet usreći preko svake mjere. Organizatoru svaka čast na entuzijazmu, čini mi se da im se isplatio - upad je bio samo 20 kn, a bilo je prisutno preko 150 ljudi. Punk's not dead, a Koprivnica i dalje pleše pogo - kome smeta nek nam se priključi ili nek se baci u Dravu. Trećeg nema!
[ pasi ]

pasi   © matej

matej perkov // 19/04/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*