home > koncert > Cockney rejects, 4.6. 2010. Željezničar

kontakt | search |

Cockney rejects, 4.6. 2010. Željezničar

Dakle, punk val koji preplavljuje Hrvatsku donio je još jedno veliko ime u Zagreb - riječ je o britanskom bendu Cockney rejects.

Cockney rejects su nas zadnji put posjetili preklani u Karlovcu, nisam bio na tom koncertu, a čuo sam svakojake dojmove koji varijraju od vrlo dobrih do vrlo loših. Kako god, za koncert sam se odlučio jer su ovo rijetke prilike da vidimo velike legendardne bendove - smatram da bi bilo prilično nezahvalno da se ta prilika ne iskoristi. Kako mi s ečini, izgleda da su i ovaj koncert organizirali Karlovčani, smjestivši događaj u zagrebački Željezničara s nadom da će valjda privući velik broj ljudi. Koncerti u Željezničaru počinju obično oko 23h, tako da sam oko 22h krenuo iz kuće s ciljem da stignem na sam početak. Nisam se htio dugo zadržavati zbog zubobolje, pa sam se odlučio na sistem "dođem-vidim-odem". Naravno, kakve sam ja sreće, koncert je počeo oko 22h i dok sam ušao unutra, predgrupe suveć završile svirku. Malobronu publiku su prije zvijezda večeri zabavljali karlovački bendovi Carl hunter i Prije svega disciplina. Prema riječima prisutnih nisu briljirali, no žao mi je što ih nisam vidio jer Carl hunter mi je u interesu već dulje vrijeme. Dečki sviraju melodični vrzi punk rock, baš onako po mom ukusu. A ništa, čini se da ću još jedno vrijeme čekati na njihov nastup. Drugi karlovački bend, Prije svega disciplina, je grupa iz stare garde koaj svira još od 1980., s dosta prekida i pauza. Preslušao sam dvije stvari na njihovom myspace profilu, čine se oke (ogotovo Više nikada), po zvuku se vidi da su stara škola.
[ cockney rejects ]

cockney rejects   © matej

Dakle, kada sam ušao u Željezničar Cockneyi su taman počeli svirku. Unutra nije bilo mnogo ljudi, po mojoj procjeni oko 200, možda nešto više. Dakle, ispod očekivanja. Atmosfera je bila zbilja dobra jer je prostor pred binom bio ispunjen ludim panksima koji su odmah kreuli u žestoki pogo, pa su redari morali svojski pridržavati ogradu da ne popusti. Cockney rejects su stari bend iz 1979., sviraju žestoki punk koji mnogi nazivaju "oi" (bolje da ne krenem sa svojim definicijama oi muzike, jer bi me neki na ulici razapeli). Momci dolaze iz Londona, točnije,kvarta East End. U doba kad su počeli svirati punk u Engleskoj bio je na vrhuncu, isto kaoi politički nemiri i nogometni huliganizam. Mnogi bendovi su se deklarirali kao navijači nekog kluba (Chelsea su navijali za Chelsea i sl.), dok su Cockney rejects navijali za West Ham. Bili su omiljeni diljem Engleske, alisvirke u durgim gradovima (ili kvartovima) nerijetko su završavale sveopćim kaosom i demoliranjem birceva radi navijačkih netrpeljivosti. U Zagreb su došli u poodmaklim godinama, no svejedno izuzetno energični i raspoloženi. Pred nevelikom, ali dolično raspoloženom publikom redali su dolične pjesme, čije je tematika nogometno nasilje, ulica, te politički problemi. Inače nisam veliki obožavatelj ovog benda, jedini njihov album koji imam je "Back to the streets", tako da su mi neke pjesme na koncertu bile poznate, dok su mi druge bile nove. Frontman benda Jeff Turner pokazao sam kao izrazito živahan, skakutao je binom poput boksača na zagrijavanju simulirajući da udara nevidljivog navijača Milwalla, a imao je i sluha za publiku,spustivši se nekoliko puta među ljude (bina je ovog puta bila dodatno odvojena od publike ogradom).
[ jeff turner - frontman cockney rejectsa ]

jeff turner - frontman cockney rejectsa   © matej

Gitarist Mike i basist Tony paradirali su pozornicom u crnim majicama bez rukava (naravno, nisu badava davali apre za tetovaže po rukama), podsjećajući me ne neke bajkere. Cockneyi su počeli s Power to glory i Sitting in a cell, a kako je svirka odmicala, bila je i žešćih i poznatijih pejsama (Join the rejects, Someone like you...). Pjesam We can do.. je, ako se sjećam posvećena Joeu Strummeru iz Clasha (nemojte me uzeti za riječ, ne sjećam se točno). S reggae uvodom počeli su pjesmu Babylon, zatim je krenuo žešći ritam koji je doveo publiku do delirija, a ograda se tresla pod masom koja je pjevala "..where the hell is Babylon..". U repertoaru se našao i klasik On the streets again, zatim pjesma posvećena njihovom matičnom kvartu East end, pa nabijačka War on the terraces, koju je publika zborno otpjevala. Nakon otpilike sat vremena odlične svirke dečki su sepovukli s bine, iako je bilo očito da će se vratiti.
[ cockney rejects ]

cockney rejects   © matej

Vratili su se i točno se znalo što slijedi. Jeff je počeo s "Forever blowing bubbles", što je publika odlično prihvatila - kako i nebi, večina je cijelu večer čekala samo tu pjesmu, koje je by the way i proslavila ovaj bend. Nakon nje odsvirali su još i Oi oi oi, te se naposljetku zauvijek povukli s bine za tu večer. Dakle, bila je ponoć i već sam jurio doma poput Pepeljuge, strahujući da se ne pretvorim u kupus ili nešto slično. Dakle, još jedne legende punka koje sam uspio vidjeti u svom mladom životu! Dojmovi? Pozitivni, u svakom slučaju. No, s druge strane još uvijek razmišljam o tome da li su ti dečki zaista među ekipom koju bih volio gledati još jednom. Nije da bih se bunio, ali nemam ni neke prevelike želje. U duši ionako patim na brzi melodični punk rock, tako da mi ovi sporiji, pomalo monotoni ritmovi brit punka s početka osamdesetih baš i ne odgovaraju pretjerano. Malobrojnost publike možda bi se mogla opravdati ulaznicom od 100 kn - niej mnogo, ali ovo je bio još jedan u nizu skupih koncerata, a činjenica je da su se ljudi totalno istrošili i većinom dolaze na koncerte kako bi cugali ispred. Ili možda radije kupuju dnevno jedno pivo i kutiju cigareta (veli jedna curica nalik na Deweya iz serije "Malcolm u sredini" da je 12 dana gladovala da si može kupiti kartu, izlažući se opasnosti da je na povratku doma otpuhne vjetar u Savu). U svakom slučaju, pozitivno je što u Zagrebu možemo gledati napokon nešto drugo osim Antinowhere league i UK Subsa. Plus za organizatore!

matej perkov // 06/06/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*