home > koncert > Al Jarreau @ Opatija, 06/08/2010

kontakt | search |

Al Jarreau @ Opatija, 06/08/2010

Nastupom glazbenika Ala Jarreaua, višestrukog dobitnika nagrade Grammy (Jarreaua krasi titula jednog od dvojice dobitnika sedam Grammyja u čak tri potpuno različite glazbene kategorije, druga osoba je Michael Jackson), Opatija je ovoga petka dokazala da se punopravno može nositi sa sličnim, razvikanijim i bolje reklamiranijim kroncertnim središtima u Hrvatskoj, ali i susjedstvu. Zasluge da su Jarreau, ali i renomirani umjetnici poput Natalie Cole, Seala i Matta Bianca gotovo se u potpunosti mogu prepisati Festivalu Opatija, tvrtki koja, nesumnjivo, iz godine u godinu jača, što se posebno očituje u izvrsnoj organizaciji različitih glazbeno - scenskih spektakala. Od ove godine na čelu Festivala nalazi se višestruko nagrađivani jazzist Elvis Stanić - sudeći po Jarreauovom koncertu, ali i već spomenutim nastupima, Festival se, na čelu sa poduzetnim Stanićem, povodi za motom "manje, ali kvalitetnije", dakle, željom da se publici željnoj odmaka od komercijale i glazbene konfekcije ponudi nešto malo drukčije i nedvojbeno bolje.
[ al jarreau ]

al jarreau   © dado

Povod Jarreauova gostovanja u Opatiji bilo je predstavljanje "Best of" albuma kojeg je producirao Amir "Questlove" Thompson, bubnjar hip-hop benda The Roots i producent Erykah Badu i Ala Greena. Kako ne bi došlo do zabune, bitno je naglasiti: Jarreau je prvenstveno jazz glazbenik koji se jazzom počeo baviti 1968. godine, po završetku studija u Iowi - već tijekom studija Jarreau je uspješno nastupao sa legendarnim Georgeom Dukeom, da bi se nakon doktorata iz vokale rehabilitacije potpuno posvetio glazbi. 1975. godine objavljuje svoj prvi album koji postiže platinastu nakladu: "We Got By", nakon čega je uslijedio i album "Glow". Unatoč velikim zdravstvenim poteškoćama, Jarreau pred opatijskom publikom nastupio u punoj snazi, što dovoljno govori o golemom talentu i profesionalnosti ovog umjetnika.

Kao što je navedeno, Jarreau je osvojio sedam nagrada Grammy u tri različita žanra - popu, jazzu i R&B-u. Da je zanat u svim kategorijama u potpunosti ispekao, dokazao je ovim koncertom: kombinirajući sva tri žanra, Jarreau je stvorio jedinstvenu kombinaciju koja se, zahvaljujući umjetnikovim jedinstvenim vokalnim sposobnostima, stapa u savim novi glazbeni pravac koji, donekle, podsjeća na neo jazz sa elementima popa i latino glazbe. Upravo ovakva singerija tvori prepoznatljivi Jarreauov stil koji se nadopunjuje, naravno, iznimnim vokalnim sposobnostima ovog umjetnika. Njegov je glas nepogrešivo prepoznatljiv: dubok, snažan, prodoran, ali istodobno i vrlo topao. Jarreau je nedvojbeno vrlo karizmatičan: tijekom izvedbi svojih pjesama vrlo je ekspresivan, a umetnutim improvizacijama dokazuje se i kao izvrstan zabavljač. Ipak, najviše je ovacija publike na Ljetnoj pozornici Opatija ponijela pjesma "We're in This Love Together", naslovna pjesma iz kultnog serijala "Slučajni partneri" s Bruceom Willisom - iako je koncert bio osmišljen po principu "sjedi i gledaj", veliki se broj gledatelja ustao, približio pozornici i zapjevalo sa Jarreauom. Od posjednute publike, u vrlo se kratkom vremenu prostor blizu pozornice ispunio rasplesanim gledateljima s kojima je Jarreau neprestano komunicirao.
[ al jarreau ]

al jarreau   © dado

Potpuno ispunjena kako mlađim, tako i starijim gledateljima, Ljetna pozornica Opatija dokaz je kako interes za jazz ne jenjava te kako ova vrsta glazbe u Hrvatskoj ima svoju vjernu publiku. Posebnu pohvalu valja odati tehničarima Ljetne pozornice - zvučni te svjetlosni efekti u mnogočemu su doprinijeli kvaliteti koncerta. A od Jarreaua se nadamo da će nas posjetiti i u budućnosti. Sudeći po njegovom oduševljenju opatijskom publikom i riječima zahvale, i hoće!

mitja jelovčan // 12/08/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*