home > koncert > Matt Bianco @ Opatija, 31/07/2010

kontakt | search |

Matt Bianco @ Opatija, 31/07/2010

Mnogobrojnim nostalgičarima nedavni je nastup benda Matt Bianco na opatijskoj Ljetnoj pozornici predstavljao jedinstvenu glazbenu poslasticu - naime, ime ovog benda, koji je u prvoj polovici 80-ih godina žario i palio svjetskim top listama, danas većini javnosti predstavlja pravu nepoznanicu čemu su, djelomično, krivi glazbeni kritičari i dokumentaristi. Naime, nezasluženo, Matt Bianco se često, ako ne i uvijek, izostavlja iz priče kada je riječ o sistematizaciji i obradi građe koja se odnosi na povijest popa i jazza.

Matt Bianco, ime koje asocira na jednu osobu, zapravo je lik iz špijunskih filmova kojeg je osmislio frontman benda Mark Reilly. U čast svom imaginarnom junaku, Reilly je svoj pop jazz trio kojeg su još činili Danny White i Kito Poncioni nazvao njegovim imenom te je novooformljeni bend uskoro započeo uspješnu karijeru. Već su prvim albumom "Whose Side Are You" na kojem je gostovala poljska kantautorica Basia Trzetrzelewska bend je postigao značajan uspjeh, a svoj je status bend dodatno potvrdio drugim albumom "Matt Bianco" na kojem je Whitea zamijenio nekadašnji klavijaturist "Whama" Mark Fisher. Promjenom postave benda mijenja se i glazbeni stil "Matta Bianca" - od prvotnog jazza, bend se usmjerava popu sa elementima drugih glazbenih pravaca poput sambe i bossa nove. Nakon raskida suradnje s Warner Brosom, bend započinje svoju "freelance" karijeru - članovi benda dobili su umjetničku slobodu, no izgubili na komercijalnosti, što je, u konačnici, dovelo do naglog pada popularnosti benda. No da od publike nisu zaboravljeni, Matt Bianco, kojega danas čine Reilly i Fisher, dokazali su svojim opatijskim nastupom pred odično posjećenom Ljetnom pozornicom.

Duet je u Opatiji nastupio praćen orkestrom kojeg su činile klavijature, bubanj, trube, saksofon, gitara i konge te dvama back vokalima, što je obećavalo bogati zvuk te odličnu izvedbu najvećih hitova benda poput "More Then I Can Bear", "Half a Minute" i "Just Can't Stand It". Nažalost, realizacija koncerta nije prošla u skladu sa očekivanjima publike. Nedvojbeno je, "Matt Bianco" puno bolje zvuči na nekom od medija, a nastupom u Opatiji pokazali su neke od svojih slabosti. Ono u čemu su se obožavatelji složili jest da se aranžmanom njihov live nastup niti u čemu ne može mjeriti sa izvedbom na albumu - ono što skladbe "Matta Bianca" čini posebnim jest bogatstvo različitih instrumenata, iznimna produkcija i odična vokalna izvedba. Također, pjesme benda nerijetko su praćene toplim ženskim glasovima što im daje, u kombinaciji sa glasovima članova benda, jedinstveni šarm. Svi su ovi elementi, na opatijskom nastupu, izostali. Nedovoljnoj kvaliteti koncerta u najvećoj je mjeri doprinio sam Reilly. Naime, njegov vokal nedvojbeno nije ono što je nekada bio - hrapavim i pomalo umornim glasom pjevač je izvodio neke od najvećih hitova benda, bez žara i energije. Također, kritike se mogu uputiti tehničarima Ljetne pozornice koji, očito, nisu dovoljno dobro povezali sve konce ovih glazbenika kako bi im osigurali optimalnu realizaciju zvuka (primjerice, klavijaturist se tijekom koncerta, osim u solo dionicama, gotovo i nije čuo). Pohvale u svakom slučaju zaslužuje tek prateći bend - iznimno uigrani, svoj su veliki talent posebno iskazali saksofonist i bubnjar. Također, pohvale se mogu uputiti na račun inovativnosti u izvedbi nekih skladbi - tako su, primjerice, neki od hitova izvedeni u bossa novi ritmu, a neki u nešto modernijem, neo soul aranžmanu.

Nostalgičari su svoje dočekali, a svi koji su željeli doživjeti nešto novo, ostali su nedvojbeno razočarani. Nadamo se da će Matt Bianco, kada se ponovno vrati u Hrvatsku, povratiti svoj nekadašnji ugled.

mitja jelovčan // 14/08/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*