home > koncert > THERION @ Boogaloo, Zagreb, 07/11/2010

kontakt | search |

THERION @ Boogaloo, Zagreb, 07/11/2010

Noćas je po treći put Zagreb posjetila švedska metal ekstravaganza Therion. Ali počnimo od početka. Iako sam stigao dosta rano oko 20.30, prva predgrupa Loch Vostok je već završavala svoj nastup. Uspio sam čuti samo zadnju stvar i po predstavljenome nije mi žao. Radi se o iskusnijim glazbenicima koji sviraju mješavinu deatha i progressive metala. Ovo im baš i nije bio reprezentativan nastup, budući da publike skoro uopće nije bilo, zvuk je bio mutan, a i pjesma im nije bila baš nešto maštovita. Nakon njih je nastupila sušta suprotnost.
[ Loch Vostok ]

Loch Vostok   © tomislav

Norveški bend Leprous koji se sastoji od isključivo mladića koji izgledaju kao da su sad upisali srednju školi pa se čovjek zapita kako su ih roditelji uopće pustili na turneju. Tu činjenicu su nemilice pokazivali i tijekom cijelog nastupa, pogotovo klavijaturist/pjevač koji je svaki slobodan trenutak koristio kako bi mahao sa svojim divovskim dreadovima. Svoj možebitni nedostatak iskustva nadoknađuju vještim skladanjem. Naime, pjesme su im dosta komplicirane i dugačke tako da su u svojem 45 minutnom nastupu uspjeli odsvirati svega 4-5 pjesama. Muzika im se kreće negdje u progresivnim vodama sa podosta drugih utjecaja (gotovo uvijek u istoj pjesmi).
[ Leprous ]

Leprous   © tomislav

Time se gubi na konciznosti i prepozantljivosti pojedinih pjesama budući se svaka pjesma sastoji od više stavaka koji baš i nisu povezani. Tako malo zvuče kao Stratovarius, malo kao Paradise lost, a ima dosta i Nine inch nailsa. Posebnu pažnju zaslužuje basist koji je stalno ubacivao neke funk minijature u miks i bio zapravo poveznica u svom tom mijenjanju žanrova. Usprkos tome, radi se o perspektivnom bendu koji se mora samo malo zauzdati i jednog dana bi mogao biti velik.
[ Therion ]

Therion   © tomislav

Negdje oko 22.15 spušta se gusta magla i jedan po jedan izlaze zvijezde večeri. Prvo mastermind Christofer Johnsson, zatim gitarist Christian Vidal, bubnjar Johan Koleberg, basist Waldemar Sorychta i na kraju vokali Thomas Vikstrom, Katarina Ljilja, Lori Lewis i Snowy Shaw. Odmah su odsvirali istoimenu pjesmu sa novog albuma Sitra Ahra. Nisam bio na prethodna dva nastupa tako da ne znam koja postava je bolja, ali sudeći po poznatoj i poslovičnoj Therionovskoj profesionalnosti, smatram da su razlike minimalne. Therion je u biti klasičan bend i koji mješa klasiku sa srednjovjekovnim napjevima i starim mitovima. To se pokazalo i izvođenjem Dies Irae od Mozarta. Svaki od članova benda izgleda kao da je sad izašao iz neke druge priče. Tako Christofer izgleda kao kicoš iz 19. stoljeća, Vidal se fura na Zappu, Thomas izgleda kao kapetan Kuka dok pjevačice zavidnih plućnih kapaciteta izgledaju kao da su izašle iz Moulin Rougea. Uz praćenje pojedinih pjesama određenim odglumljenim scenama koje podsjećaju na Fantoma iz opere i druge Weberove mjuzikle, audio-vizualni dojam je potpun. Iako su promovirali novi album, set je bio ravnomjerno raspoređen tako da su svi albumi bili više-manje jednako zastupljeni.
[ Therion ]

Therion   © tomislav

Bend je bio odlično raspoložen, stalno su animirali publiku koja je povremeno bila previše mirna s obzirom o kojem bendu sa radi. To se posebno odnosi na pjevačice koje su stalno nabacivale neke zavodničke poglede. Boogaloo je bio negdje bio na pola pun. Očekivano najveće oduševljenje su izazvale pjesme iz trilogije Theli, Vovin i Deggial te laganica Lemuria. To se pogotovo očitovalo na bisu kad su izveli Rise of Sodom and Gomorrah i To the Megatherion. Razglas je bio iznadprosječan za Boogaloo, svaki instrument se jasno čuo, a najveće iznenađenje su bili kristalno jasni vokali koji su ipak najveća snaga Theriona. Na kraju balade čak je i Christofer rekao par pohvalnih riječi. Nije mogao vjerovati da je već prošlo 3 godine od zadnjeg nastupa te je pohvalio sve muške u publici koji su prepustili prva dva reda ženskama. Pa nek sad govore da smo primitivni i necivilizirani.
[ Therion ]

Therion   © tomislav

Mislim da nakon svega mogu reći da je ovo bio samo jedan u nizu koncerata Theriona u Zagrebu i da će se vratiti natrag u najkraćem mogućem roku.

tomislav // 11/11/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*