home > literatura > Sjećanje s obale vremena

kontakt | search |

ROBERT VODANOVIĆ ČOPOR: Sjećanje s obale vremena (2017)

[  ]

Gotovo da je bespotrebno i potpuno beskorisno naglašavati kako i najmanje površinsko bacanje pogleda na stvarnost i svakodnevicu koji nas okružuju mogu jedino izazvati satiričan podsmjeh i zazvati u svijest činjenicu kako je i ovo naše doba postmodernizma samo neobično i eklektično kopile matične epohe, epohe pobune- modernizma. Sve velike ideje koje su stajale između odzvanjanja eha genocida i zazivanja novog, "velikog jutra" kao da su se stopile u neku čudnu fuziju slobodnolebdećih čestica koje u svojoj neobičnoj konstelaciji i prečesto prijete urušavanjem u vlastiti nomos¸a koji već gotovo s pervertiranim mazohizmom pjesnici i ini "proroci vremena" okrunjuju sintagmom kraj vremena; kraj povijesti. No, upravo takav trenutak, prožet krikovima, suzama, osmjesima, ljubavima, mržnjama i mislima generacija, može u svojoj policentričnosti koja samu sebe negira, omogućiti nepresušno vrelo za kreativnost pjesničkog imaginarija i kreirati svijet čiji se jezik sastoji od laveža zidova. Pjesnik Robert Vodanović Čopor uvodi nas tako u svojoj novoj zbirci pjesama Zidovi laju u trodijelno putovanje kroz svijet koji u svojoj promjenjivosti i nestalnosti izaziva egzistencijalnu mučninu (.../guši/ me/ prispodoba/ spoznaje/ prolaznosti/ ... ) a u kojemu je samoća i otuđenost od prirodnog i ljudskog imperativ, a zaglušujući normativi, apstrahirani iz nekih političkih, humanističkih, kulturalnih i inih udžbenika, zbornika, periodizacija i publikacija svojevrsni bizarni imperativ (.../grad je grmljavina što se valja nebom/ zlurado škrgutanje Ilije/ oblaci su oglasne ploče SMS poruka/ treptaj vremena/ zastani na trenutak/ osluhni sudbu/ kao voajer promatra nas grad/...).

Zidovi laju treća je zbirka pjesama (Insomnia, Sasvim mala knjiga) Roberta Vodanovića Čopora, prvaka na trećem hrvatskom prvenstvu u slam poeziji. Autor se u svojoj poprilično bogatoj karijeri može pohvaliti i s 22 glazbena albuma za neovisnu diskografsku kuću Brlog Records iz Zadra te sa suradnjom sa stranim izdavačima kao i s dvije zbirke kratkih priča: Najkraće priče, u izdanju beogradske izdavačke kuće Alma ; Sve Priče, u izdanju Informator - Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture, Zagreb, Hrvatska. Također je objavljivao poeziju u brojnim domaćim i stranim časopisima.

Zbirka Zidovi laju zanimljiv je pjesnički kolaž u kojemu se isprepliću razni pjesnički stilovi i tehnike kojima autor na asocijativan način slaže svojevrsni negativ svijeta koji ga okružuje. Prvi dio zbirke Tekstura sjećanja čini se gotovo kao nostalgična reminiscencija minulog ljeta, sada razbijenog na gomilu osjetilnih senzacija koje evociraju svaki po određen fragment proživljenog iskustva, nedovoljan da bi u sjećanje doveo cjelokupnu sliku, no svakako dovoljan da izazove nejasan vihor latentno sustegnutih osjećaja sjete, prolaznosti, nostalgije... (.../prozor napuštene/ kuće/ titra/ kao oko/ okrenuto ka zaboravu/ pod prozračnim krovom/ pepeo uspomena/ i tragovi/ satenskih noći/ u praznu krletku/ proviruje/ vonj plijesni/...). Strofe često funkcioniraju kao asocijativni nizovi s vlastitim jezgrovnim središtem, tvoreći tako vlastite stvarnosne simulakrume, koje međusobno često povezuje samo temeljna atmosfera pjesme ili neko od apstrahiranih svojstava dvaju pojmova, poput binarnih opozicija (npr. nebo - kopno) u završetku Teksture sjećanja (.../brodovi su odmetnuti dio/ kopna/ ptice su revolucija/ neba/ rezbarim tišinu u genetski kod svojih potomaka.) . Druga pjesma u zbirci nosi naslov Kompromitirani kamen i predstavlja svojevrsni niz urbanih prizora i detalja iz svakodnevice u većem primorskom gradu. Grad unutar pjesme ovijen je u "trulo" jesenje ruho. On se (...) davi u svojoj utrobi/ nenaviknut na poniznost/ (...)/ (on) odmata prosinačko proljeće/ iz svežnja jabuka i mirisa/ nebo je lancima vezano za remorkere/ (...)/ grad izgleda tako jadno/ kao zgažena limenka piva. Konstrukcija ove pjesme je konstantna, te ponavljanje riječi "grad" na kraju svake četvrte strofe, uvelike sugerira kako je taj Kompromitirani kamen zapravo forum ideja koje se reflektiraju o fasadna pročelja i prozore javnog gradskog prijevoza. Posljednja pjesma u zbirci Pukotine sadrži gomilu fragmentarnih epizoda i prizora u kojima autor, uz pomoć paraliziranog vremena bez jasnih temporalnih odrednica, gradi svojevrsnu kontemplaciju nad svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Upravo taj vrt statičnih simulakruma čini se kao glavna ideja i postupak u pjesmi: Intimna ispovijest čovječanstva ispisana je tajno, skrivećki./ Iznad zemlje, ispod oblaka, isprepletene niti postojanja/ kaotično pulsiraju./ Vabimo divlje zvijeri izrezujući komade svog mesa. Bacamo im/ ga pod noge. Mašemo zastavama namočenim krvlju i slavimo/ masakre koje su počinili naši preci./ Nadamo se da ćemo i mi imati tu sreću da dokažemo svoje/ junaštvo i napijemo se nečije krvi u slavu domovine, nacije,/ religije ili nečeg što će nam servirati na stol za glavno jelo./ Kanalizacija. /...

Zbirka Zidovi laju svakako je poslastica za sve one koji uživaju u uspješnim ostvarenjima u suvremenoj poeziji i bogatstvom motiva, asocijacija, boja, zvukova i svojom nepatvorenošću, lako zavede sva čula i uvuče čitatelja u statični pjesnički imaginarij bezvremenog grada i gomile događaja koji se naoko svakodnevno i nepovezano odvijaju pred nama, a zapravo su sastavni dijelovi urbanog toposa i suvremenog doba.

(Josip Luković)

terapija // 04/10/2017

Share    

> literatura [last wanz]

cover: Pesmi

HANS PITI ORLI: Pesmi (2020)

| 08/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Povjetarac, uskoro …

MATEJ KRAJNC: Povjetarac, uskoro … (2020)

| 07/08/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ja, prvo lice množine

MILAN B. POPOVIĆ: Ja, prvo lice množine (2022)

| 19/08/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Azrini svjedoci

BORIS LEINER: Azrini svjedoci (2022)

| 05/07/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Dostojevski, povest o napaki

MATEJ KRAJNC: Dostojevski, povest o napaki (2021)

| 28/02/2022 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*