home > mjuzik > Artuditu Presents: VA - Friends Are Electric

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Artuditu Presents: VA - Friends Are Electric (Slušaj najglasnije, 2011)

Elektronska kompilacija koju je sastavio DJ Vrhovny, momak koji za sebe voli reći da ima 4 adrese (Subotica, Sarajevo, Budimpešta i Zagreb), donosi impozantnu zbirku od 13 kompozicija sa 12 izvođača (Mind-Jart ima 2 skladbe). Prvo što bi se moglo pomisliti kod spomena termina DJ jest da je ovdje pred nama zbirka plesnih pjesama, ali ne. Ovo je od glave do pete eksperimentalna glazba skoro bez ikakvih vokala u kojoj se šarafe potenciometri, koriste procesori i različiti kompjuterski programi za izradu zvuka, a klasičnom plesnom ritmu je malo tko od ovih izvođača posvetio pažnje. Inače, većina ovih izvođača su prijatelji DJ Vrhovnyija koji su dio svojeg života proveli u Budimpešti, pa tako se ovdje nalaze imena iz Pečuha, Sarajeva, Novog Sada, Čoke, Budimpešte, Utrechta, Salt Lake Cityija, Tuzle, Berlina... Uglavnom, multinacionalna ekipa.

Raspredati pojedinačno od pjesme do pjesme odvelo bi recenziju u preopširnost, pa stoga ću samo navesti neke zanimljivije detalje. Sa prvim pravim ekscentričnim eksperimentima šamara XRC (http://kbalazs.periszkopradio.hu/?lang=en) u temi "Dogepages8 (Drummachinist8)" koja je podsjetnik na nekadašnje dane malo znanih izvođača kao što su bili recimo Sonar (ili Zonar?, više se uopće ne sjećam) iz ranih 90-ih sa repeticijama i metamorfozama jednog te istog elektronskog zvuka u pravilnim intervalima s ekspresijama nalik na Throbbing Gristle koje se razvijaju spontano i relativno nenametljivo. Jedne od rijetkih plesnih kompozicija su "Beonteses elvezetek (clyster pleasures)" i "Mikimano az urben jart (Mickey elf was in space)" koju potpisuje MIND-JART (http://mind-jart.baksagaspar.com/), a donose klasičan EBM koji se recimo ne razlikuje mnogo od niških Figurative Theatre. Čak imaju i pozadinskih spoken-word dionica i krikova kao da su ih odvriskali Katarina i Predrag. Gazda cijelog projekta DJ VRHOVNY se obraća slušateljstvu u minimalističkoj mantri "There is nothing" koja svojim slojevitim nadogradnjama hipnotičkog ritma očito inspiriranog kraut-rock shemama nalik na Dieter Moebiusa i Hans-Joachim Roedeliusa, pa i Brian Enoa (njih trojica su nekad davno realizirali vrlo sličan kolaboracijski album "After The Heat", 1978), uvlači pozornost na ambijentalnost i koncentriranu pažnju drži zahvaljujući idealno poredanoj gradaciji sa sitnim eksperimentalijama koje su moguće i samplovi uzeti tko zna odakle...

Dobar dio kompilacije sadrži ambijentalne teme, a nešto pomaknutiju inverziju nailazimo u susretu sa kompozicijom "Modelkolonie" DEAD SKULL-a koji je jedan od rijetkih što se pozabavio estetikom electro/noise-industriala u ovom slučaju s veoma tromim tempom. Za kraj valja navesti jedan od bisernijih uboda, vrlo finu chill-out laganicu "Favouring" DJU CHONG-a (znan s etikete Dark:Scene Records) koja se zbog svojih pop performansa i ugodnog šaptavog ženskog dream-pop vokala posve izdvaja od ostatka materijala.

U kompletu kompilacija nema nekih prevelikih oscilacija te može komotno funkcionirati i u onom smislu kao da se sluša nečije autorsko djelo kao cjelovit album sa cijelim nizom elemenata koji podsjećaju na štošta još od vremena prvih pionira industriala sve do eksperimentalne elektronike i electro post-industriala. Minimalizam je na prvom mjestu i od njega u principu kreće osnova svake kompozicije, a po tom sistemu ovdje se s malo materijala napravilo prilično mnogo na estetici i finoći izraza uvijenog u okrilje prijatnih eksperimenata i ekspresija kojima se sasvim ugodno može ispuniti punih sat vremena.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 08/10/2011


PS: 1.ZLATKO - All aboard, 2.XRC - Dogepages8 (Drummachinist8), 3.MIND-JART - Beonteses elvezetek (clyster pleasures), 4.DJ VRHOVNY - There is nothing, 5.L.A.Z.A. - Jon a BumBus (BumBus is coming), 6.MAKS - cH1_1_E-2, 7.BRAIN - Ex Nihilo, 8.MIND-JART - Mikimano az urben jart (Mickey elf was in space), 9.DEAD SKULL - Modelkolonie, 10.DJUCHONG - Favouring, 11.PRELL - Kisdobos (little drummer), 12.THControl - 3:09 AM, 13.OrZe - UnoSolo
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*