home > mjuzik > Smokefall

kontakt | search |

SCYTHLING: Smokefall (Aurora Borealis, 2013)

Što se točno događa s kultnim i inovantnim drone/doom bendom Bloody Panda iz Brooklyna - ne zna se. Na myspace stranici nisu postavili nikakvu informaciju još od posljednjeg albuma "Summon" iz 2009., a na facebook profilu na pitanja fanova da li je bend još uopće aktivan - ne odgovaraju. Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest koju je postavio sam gitarist Josh Rothenberger da je objavio kolaboracijski album s Aidan Bakerom iz kanadskih bendova Nadja, ARC, Mnemosyne, Whisper Room i Infinite Light (svi iz Toronta), a u proljeće 2013. svoj prvi solo album objavila je i pjevačica Yoshiko O'Hara...

Sve bi to bilo u redu kao novina, znači ipak se nešto radi. Ajde, barem se Yoshiko trgnula. Međutim ovaj duo-projekt nazvan Scythling, album "Smokefall" je snimio još 2008. uživo u Brooklynu i pitanje je sad - zašto se tako dugo čekalo da bude objavljen? Skoro 5 godina. A 4 godine nismo novog tona čuli od Bloody Panda, niti su održavali koncerte...

Možda uzrok ovakvog kašnjenja leži u Bakeru koji je pretrpan s poslovima; u diskografiji broji više od 50 albuma, neprekidno surađuje s brojnim glazbenicima, pa možda je sticajem okolnosti i zaboravio na ovaj rad, a Rothenberger ga moguće nije shvatio kao autorski budući da se radi(lo) o projektu kratkog daha koji je bio aktivan samo jedan dan. Na ovom albumu uz njih dvojicu uključeni su pjevačica Rebecca Fasanello, Michael Tamburo (dulcimer), Gerry Mak, Bryan Camphire i Leah Buckareff.

Album ima samo tri vrlo dugačke, uglavnom instrumentalne skladbe u kojima dočekuje sve ono što se otprilike i moglo očekivati od muzičara ovakvog kova. Epske doom/drone disonantne linije s psihodeličnim mrakovima, potisnutim tromim tempovima, zbrkani eksperimenti, eterične atmosfere, zagušeni tonovi, neoptimistični ambijenti...

Prva i najdulja "Crepuscular" od gotovo pola sata sporo puzi u stilu Nadje s pridruženim članovima benda. Avangardno, koliko god da je taj izraz još uopće moguće rabiti za tvrdoglave metal eksperimente koji se sustavno opiru kategorizacijama post-metala ili doom/drone žanra s vrlo prljavom i mutnom produkcijom. Dobitna kombinacija je raskošni pejzaž trojice gitarista s posve različitim tretmanima (svirka gudalom, tremola, disonantni riffovi, staccata, ambijentalije...) sve do cirka jedanaeste minute kotrljajući neprekidne 'post' sheme. Drugi dio kompozicije izranja iz dugačkog ambijentalnog dekora i eterično sneno mic po mic dodaje tešku i tromu korozivnu buku s vrlo tužnim i letargičnim ugođajem koji ima ponešto od najeksperimentalnijih Swansa.

Naslovna "Smokefall" puna eksperimentalnih mrakova bez nekog striktno određenog tempa koji se ipak nazire u dugotrajnim rasplinutim disonantnim periodima oko osme minute izbacujući neartikulirane demonske krikove Rebecce Fasanello i prigušene mantričke uzdahe uronjene u gustu šaržu psihodelije. Više apstraktno nego li s tenzijom ekspresivne konkretnosti.

Posljednja i najkraća "Gloaming" (samo 12 i pol minuta) donosi naizgled najsmireniju atmosferu s melodijama Mike Tamburovog dulcimera, gotovo opernim vokalom Rebecce (nema nikakve određene lirike), te prijatnim klavirskim osvježenjem nafilanim maglovitim lebdećim oblačićima pozadinske buke. Taj njen vokal je donio i vrlo komoran ugođaj prizivajući purpurnu koloritnost sutona i svjetlucavog titranja posljednjih sunčevih zraka prije sumraka.



U današnjem svijetu post inačica metala i rocka, ova eksperimentalna kombinacija žanrova s dodacima potisnutog industriala i u najvećoj mjeri ambijentalnog noisea u simfoničnim izdanjima nije nikakvo pretjerano inovantno ostvarenje. Puno improvizacija u izuzetno tromim tempovima i periodima donjeg, odnosno čistog underground pristupa jedino osvjetlava tematika koja se kreće oko luminacija mada svijetlo ovdje rijetko osvane. A i kad se pojavi, redovito je obavijeno gustim oblacima sumorne atmosfere kakvu ionako dobro poznajemo iz radova Bakera i Bloody Pande. Ipak, u svemu tome ima umjetničkog duha i progresa, pa i avangardnog duha koji je uspio isplivati u sirovom formatu. S obzirom da je snimljen u samo jednom danu bez ikakvih naknadnih post produkcijskih finesa, može zadovoljiti fanove u iščekivanju nekog konkretnijeg rada.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 14/08/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Chwakka

SASSJA: Chwakka (2024)

| 05/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Recoiled

NINE INCH NAILS and COIL: Recoiled (2024)

| 05/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Unus et Trinus

DAVID LEE MYERS, SONOLOGYST, LARS BRÖNDUM: Unus et Trinus (2024)

| 04/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It Beckons Us All.......

DARKTHRONE: It Beckons Us All....... (2024)

| 04/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Demons

NEON LIES: Demons (2024)

| 03/05/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*