home > mjuzik > Vse pesmi so tihe

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV: Vse pesmi so tihe (Slušaj najglasnije, 2014)

Mada nisam bio u prilici da slušam originalnu verziju istoimenog albuma objavljenog 2002., inače petog službeno po redu, pretpostavljam da se u ovoj prilici s bendom Sužnji sendvičev radi o istoj kolekciji pjesama. Preradama i novim adaptacijama.

Isto tako pretpostavljam da je ovo možda drugi po redu rad Mateja & benda u ovoj postavi koja je proširena i s orguljama (svira ih Matej), te klavijaturama (njegova supruga Lenka). Tonski i svirački performanski nešto su suptilniji i dotjeraniji nego li na albumu "Na meji", ima ponešto i laganijeg r'n'r-a ("Prvi krog pekla"), sve je uglavnom u znaku soft-rocka, countryija i blues fraza, a onu osnovu kostura drže intimistički, mračniji i tmurniji tekstovi, te pritajenija Matejova vokalna interpretacija koja nije onako šarolika i moćnije izražena.

To su uglavnom pjesme koje je pisao i skladao još kada se razvijao kao dvadesetogodišnjak tražeći svoj adekvatan izraz, stil i poetski šmek. Tada još praktički kao odrasli post-adolescent bio je sklon patetici, tužnijim temama, romantici, emocijama, neispunjenim snovima, koji put i scenariju slomljenog srca sa zajedljivo osvetničkim akcentom ("Ples"), elem radnjama i preokupacijama kroz koje prolazi svaki mladić. Nije bio opčinjen nikakvim socio-političkim i društvenim refleksijama, ne kontemplira gradacijske partiture u kojima se on, kao pojedinac vezuje za društvene aktualnosti, te shodno tome, pjesme paralelno pokazuju vanvremenski dizajn tipičnih turobnijih jesenskih magli koje asociraju na prestanak života, ali i inerciju mladog čovjeka za bilo kakve značajnije pomake. Što će reći, "Vse pesmi so tihe" nema koncept zacrtane fabule već samo odraz Matejovog unutarnjeg i emotivnog stanja s početka 21. stoljeća. No, zato je imao vrlo dobar njuh za metafore i sarkazam kojeg će postepeno širiti eruptirajući kroz neka epohalnija ostvarenja prve polovice druge decenije 21. stoljeća.

Naslovi: 1.Jesen, 2.Ljubezen gre v fade-out, 3.Drugam, 4.Ples, 5.Dale Watson blues, 6.Ljubezen krvavi, 7.Poznonovembrska, 8.Prvi krog pekla, 9.Obračun, 10.Adrijana v mojih očeh

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 10/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Vse pesmi so tihe
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)
  • Trio Karaul: Plašč (2012)
  • Baskerville (2012)
  • Slovenske narodne (2012)
  • Replika EP (2012)
  • Predtakt (2012)
  • Gora Stipe (2013)
  • Zombi country (2013)
  • Zastrupitev z algami (2013)
  • Slovenska popevka (2013)
  • Aaargh! (2013)
  • Eluvies (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Na meji (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Vse pesmi so tihe (2014)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*