home > mjuzik > Nouvi Sad / Šumovi protiv valova

kontakt | search |

ŠKM BANDA / ŠUMOVI PROTIV VALOVA: Nouvi Sad / Šumovi protiv valova (Kapa records/GBTM records/PDV, 2019)

Škm banda - Nouvi Sad (Kapa records/GBTM records)

[  ]

Petnaest godina nakon početka rada, ŠKM banda je stigla do svog petog dugosvirajućeg. Već na samim počecima, kao uostalom i svi ostali bendovi koji dolaze iz Prekmurja, postavili su si visoke glazbeno-estetske ciljeve i od njih nisu ni pedlja odstupili. Čak štoviše, sa svakim se novim pojavljivanjem razvijaju u tom pogledu.

Ovaj puta su nas u svojoj mješavini math-rocka i post-jazza počastili s 5 "svježih voćki" (što je prijevod naslova albuma, a ne neka zajebancija na Novi Sad), počevši od olujnih nezgodacija u divljini (Puščava), preko nježnih početaka do bijesnog završetka veze (Romantični) sve do zadnje dvanaestominutne ode (Bejli) tijekom koje se izmjenjuju razna raspoloženja, a kad stigne kraj, zove na još.



U svim je pjesmama izražena gitaristička međuigra između Iztoka i Mitje, koja se čini kao da su na nekom gitarističkom duelu, no svojim nenapadnim djelovanjem, čak ni u najbučnijim dijelovima ne rade smetnju ušima. S druge strane je postavljena čvrsta ritam sekcija dva Jerneja, koja sve to pažljivo prati i uključuje se u pravim trenucima kako bi još više podigla ili smirila atmosferu.

Diskografija:

Patentat 2005
Šamar Janka 2008
Izštekani 2010
Rdeči 2011
Panontikon 2014
Nouvi Sad 2019

Šumovi protiv valova - Šumovi protiv valova (PDV)

[  ]

Iako im je ovo debi album, članovi ŠPV nisu baš debitanti na sceni. U istom sastavu već skoro desetljeće bruse svoje pjesme na probama i koncertima i konačno su 6 komada koje su zabilježili na nosaču zvuka.

Oni su bazična rock postava bubanj, bass, gitara pojačana klavijaturama, a poimence su to Jerko Jurin, Ivan Čadež, Hrvoje Radnić i Hrvoje Nikšić.



Kako ste možda primjetili nigdje se gore ne spominje vokal, pa se ako idete slušati pripremite na zatvaranje očiju i odlazak na četrdesetminutno putovanje u sklopu većim dijelom umirujućih ambijentalnih post rock gitarističkih šumova i klavirskih valova koji su oplemenjeni kraut-rock, gothic i inim muzičkim podžanrovima što ovaj instrumentalni album čini zanimljivim za slušanje, a ne čini ga samo glazbenom podlogom.

Diskografija:

Šumovi protiv valova 2019

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 22/03/2019

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Moteti in madrigali

MATEJ KRAJNC: Moteti in madrigali (2019)

| 23/04/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: In And Out Of Time

IDEOMOTOR: In And Out Of Time (2019)

| 22/04/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Stanica Dugave

FNC DIVERZANT: Stanica Dugave (2019)

| 21/04/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Happy Now

GANG OF FOUR: Happy Now (2019)

| 20/04/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Same evrovizijske popevke (z zasedbo Stara mama bend)

MATEJ KRAJNC: Same evrovizijske popevke (z zasedbo Stara mama bend) (2019)

| 18/04/2019 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*