home > mjuzik > Abominion

kontakt | search |

ABSTRACTER: Abominion (Sentient Ruin, 2021)

Nisam se prije susretao s ovim bendom, i ostao sam iznenađen koliko albuma imaju. Bacih uho na protekla izdanja i točno je to što dobivate u opisu recenzije. Doom, Death i Black metal u jednoj finoj kombinaciji. Od prvog 'Tomb of feathers' i drugog, 'Wound Empire' koji su imali podosta post-metalski feeling, ovaj sastav sazrijeva u jednu zanimljivu kombinaciju stilova koja se izdiže iznad mora bendova koji zvuče kao rani Cult of Luna, i iako se i na trećem albumu 'Cinereous Incarnate' zadržava malo tih utjecaja, primjetan je odmak u pravcu prljavijeg, težeg i više death-doom inspiriranog zvuka. Svakako bend za proučiti, nemaju loš album. A sada na ovo najnovije ostvarenje.
[  ]

'Eclipse Born' počinje teškim, sludgerskim riffom popraćenim zvukovima u pozadini koji svemu daju jednu zlokobnu atmosferu. Iz tog relativno kratkog uvoda kreće jedan čisto blackerski furiozni riff savršen u svojoj jednostavnosti i unosi dinamiku bez koje bi ovo bio samo još jedan teški sludge metal album. Ne želim se previše razbacivati usporedbama jer ste čuli i ovakvih bendova ali su odlični, disonantni dio nakon furioznog blackerskog riffa, atmosfera, sve na mjestu. Abstracter fino balansira po granicama žanrova ne prelazeći ni u jedan previše. Malo više blacka u odnosu na ranija izdanja ali death vokali i zamućen mastering ne dopuštaju da previše dolazi do izražaja.



'Warhead Twilight' počinje više blackerskim riffom provučenim kroz manire doom/sludgea, i sama stvar iako sporo počinje, tojest dobre dvije minute težine opet prelazi u furiozni blastovima vođeni blackened death. Oni post-metal korjeni o kojima sam ranije pisao su im definitivno pomogli da ne budu dosadni i da im songwriting bude više od pukog nabijanja radi nabijanja. Atmosferični i spori, skoro pa funeral doom dio u sredini pjesme to najbolje očitava. Ničega previše, ničega premalo. Mračna atmosfera koja prožima cijeli album je jednostavno gušt za uživati. Jedina prednost nepostojanja jasnih žanrovskih razlika je to što sada izlete ovako bendovi koji tako umiješno kombiniraju stilove da je to za mrtve prste oblizati. Na momente je teško i sporo, na momente kao disonantni death metal da bi sve bilo prekinuto blackerskim vriskovima iz dubina pakla. Još jedna pikanterijica - kad god bih otvorio album da vidim koliko još je ostalo od pojedine pjesme bila bi pri kraju. Definitivno bodovi za odmjerenost.

Treća stvar 'Tenebrae' slijedi sličan obrazac, teški, spori otvarajući riff koji bi pristajao bilo kojem funeral ili težem death doom albumu, i koji se opet razvija u furiozne death/black dijelove, ali ovaj put sa malo više post-metal utjecaja. Isto atmosferično ali primjetan odmak u tom pravcu, i ne kažem da je loše. Malo blacka u miks i super. Već vidim kako se na kraju ovog teksta nazire jedna čista desetka. Pjesma završava kako je i počela - razvijanjem sporog i reškog riffa.

'Abyss Above' ne odstupa od zadate šablone, možda bi to pokvarilo dojam da album nije ovako prokleto dobar. Spori sludge/doom i black metal u skladnoj disharmoniji zvuka i emocije. Najblackerskija na albumu i sa puno disonantnih gitara, nema previše tu mjesta za inovacije i ovaj bend suvereno vlada odabranim stilom. Zatvarajuća 'Lighteater' kao najpristupačniji i vrlo atmosferičan komad, mada to i ne govori previše jer ne odstupa od zadate formule albuma.

Obzirom da mi je ovo prvi susret s ovim bendom mogu reći da sam oduševljen. Skupili su par vrhunskih utjecaja i izradili fantastičan album. Dok bih im raniju diskografiju preporučio ljubiteljima rane Cult of Lune, ovo sada bi više pristajalo ljubiteljima disonantnog deatha i blacka. Mračan, na momente težak, a na druge furiozan album koji bez obzira na povremenu formulaičnost u strukturi pjesama održava nivo kvalitete otpočetka do kraja.

Tracklista: 1. Eclipse Born, 2. Warhead Twilight, 3. Tenebrae, 4. Abyss Above, 5. Lighteater

ocjena albuma [1-10]: 10

marko šiljeg // 03/10/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*