home > mjuzik > Novalis

kontakt | search |

NOVALIS: Novalis (..., 2007)

Povijest sastava seže u rane '70-te kada su ga osnovali Jurgen Wenzel (vokal), Heino Schunzel (bas), Lutz Rahn (klavijature, organ), Hartwig Biereichel (bubnjevi) i Carlo Karges (gitara) koji je boravio vrlo kratko vrijeme, te se 1975. priključio grupi Mosaik iz Hamburga. Kroz sastav je u petnaestogodišnjoj karijeri projezdilo još nekoliko glazbenika - Ernst Herzner (vokal), Hinrich Schneider (bas), Detlef Job (gitara) i Fred Muhlbock iz Austrije (vokal). Naziv sastava uzeli su po prezimenu njemačkog književnika koji je stvarao koncem 18. stoljeća i umro vrlo mlad u 29. godini života (1772 - 1801).

Premda nisu u rock enciklopedijama svrstani rame uz rame krautrock veličina poput Neu!, Can, Kraftwerk, Tangerine Dream ili Faust, Novalis su ipak bili važnom stjegonošom tipičnog stila koji je za razliku od navedenih imena svoj teritorij gradio na sympho-rock segmentima. Album je prvotno objavljen 1975., te se na njemu nalaze svega tri kompozicije koje su otpjevane na njemačkom jeziku, dok su uvodna "Sonnengeflecht" i "Impressionen" rasplesani melodični instrumentali. Aranžmani su po običaju raskošni i donose pravi zbir vremena sympho-rocka '70-tih uz mnogo različitih duela i solo dionica prvenstveno klavijatura i dvostrukih gitara u čemu prednjače zvukovi ranih hard-rock izvođača, osobito u naslovu "Wer schmetterlinge lachen hoert" koji je kasnije bio njihov hit iz 1978. Već u ovoj ranoj fazi rada su vrlo spretno razvijali kompozicijsku strukturu kroz osebujne melodije i raznolike maštovite nadogradnje, tako da će album podsjetiti na ne samo njihov sjajan kreativni period, već i na vrijeme kada se glazba radila i stvarala iz posve drugačijih pobuda, a jedno od njih je bilo uvjerenje da se rock glazbom može mijenjati svijet.

Diskografija:

Banished Bridge (1973)
Novalis (1975)
Sommerabend (1976)
Konzerte (1977)
Brandung (1977)
Vielleicht Bist Du Ein Clown? (1978)
Wer Schmetterlinge Lachen Hort (1978)
Sonnenwende (1978)
Flossenengel (1979)
Augenblicke (1981)
Neumond (1982)
Visionen (1982)
Sterntaucher (1983)
Bumerang (1984)
Nach Uns Die Flut (1985)
Novalis Lebt! (1993)
Flossenengel (1995)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 05/12/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Old Mystic Lore

ZIMOGROZ: Old Mystic Lore (2020)

| 11/08/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Čudno sjeme

LOS KOZMOS: Čudno sjeme (2019)

| 09/08/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Howl

JOHN FOXX & THE MATHS: Howl (2020)

| 31/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Engele, bengele, banda svira...

PARTLEKI: Engele, bengele, banda svira... (2020)

| 27/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: The Gereg

THE HU: The Gereg (2020)

| 16/07/2020 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*